StoryEditor

Spider-Man zmení farbu

02.05.2007, 00:00
Slovenská premiéra. Tretí diel slávnej série o pavúčom mužovi prichádza zajtra do kín.

Muž so schopnosťami pavúka sa zo stránok komiksu "prehupol" na plátna kín po prvý raz v roku 2002. Okamžite sa vyšplhal na čelo rebríčkov návštevnosti. Ukázalo sa, že hrdina v červeno-modrom kostýme, ktorý sa bez problémov preháňa po strechách newyorských mrakodrapov, je u divákov obľúbenejší ako Superman či Batman. Prvé dva diely dokázali po celom svete doteraz zarobiť vyše 1,5 miliardy dolárov. Tretí diel vstupuje do slovenských kín vo štvrtok, za sebou má už celosvetovú premiéru v Tokiu.
Spider-Man 3 má byť temnejší, ľudskejší, prepracovanejší. A rozpočet 258 miliónov dolárov ho radí medzi najdrahšie filmy všetkých čias .
Traja na jedného
Podľa hlavného predstaviteľa Tobey Maguirea je trojka celkom iným filmom ako prvé dva diely. Spider-Manov vzťah s Mary Jane ohrozí krásna blondína, Peter Parker bude musieť bojovať so svojím najlepším priateľom Harry Osbornom. Navyše bude čeliť viacerým zloduchom - záhadný čierny organizmus, ktorý sa na neho prisaje, v ňom okrem väčšej sily podnieti aj temné stránky, na slobodu sa dostane vrah jeho strýka s nevídanou schopnosťou meniť sa na piesok (Sandman). Odhaliť Spider-Manovu identitu sa bude usilovať fotograf Eddie Brock (alias Venon), ktorý bude akýmsi pokriveným odrazom pavúčieho muža a vykľuje sa z neho najťažší súper.
Veľká moc, veľká zábava
S novými postavami pribudli do príbehu aj noví herci. Venona, ktorý sa do filmu dostal až na žiadosť fanúšikov, stvárnil Topher Grace (V dobrej spoločnosti). Na rozdiel od Spider-Mana sa Venon riadi heslom, že s veľkou mocou prichádza veľká zábava. Grace kvôli svojej postave strávil každý deň štyri a pol hodiny v maskérni a jeho kostým vážil takmer 65 kilogramov.
Sandmana si zahral Thomas Haden Churche (Bokovka), ktorý kvôli "presýpaciemu svalovcovi" musel stráviť viac ako rok cvičením v posilňovni. Jeho postava, ktorá sa pri náraze o stenu rozpadne na piesok, dala zabrať aj samotným tvorcom: "Preskúmali sme 16 druhov pieskov a ich kombinácií, aby sme dokonale poznali ich vlastnosti, fotogenickosť, spôsob, ako reagujú na svetlo a vybrali ten najlepší," vysvetľuje Raimi, ktorý si do režisérskej stoličky Spider-Mana zasadol už po tretí raz.
Tony ocele a kilometre káblov
Práve kvôli trikom sa rozpočet vyšplhal do astronomických výšok. Mnohé z použitých efektov ešte pred piatimi rokmi neboli možné. Napríklad scéna, kde bude Spider-Man bojovať s Harry Osbornom, bola podľa tvorcov asi tak náročná ako celý Spider-Man 2. A na vytvorenie kulís pre záverečný súboj sa použilo 20 ton ocele a 6,5 kilometra káblov. Napätie, ktoré štúdio spotrebovalo, by vystačilo pre 200 domácností. Napriek tomu podľa Raimiho má filmu dominovať ľudský rozmer Petera Parkera.
Spider-Man s náskokom vedie rebríček najziskovejších komiksových filmových adaptácií vôbec a už teraz sa uvažuje o jeho štvrtom pokračovaní. Tobey Maguire nie je proti. Ale iba v prípade, že tvorivý tím ostane nezmenený a príbeh bude stáť za to.

01 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budeme voliť europrezidenta? 02 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podpora účasti na referende 03 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: krátko
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 08:50