StoryEditor

Dzurinda vyhlásil vojnu eurobyrokracii

17.05.2006, 00:00
Niektoré smernice, ktorými sa ministri musia zaoberať na rokovaní vlády by premiér najradšej hodil do koša. Keby sa lepšie pripravovali na rokovania v Bruseli, nemuseli by potom o únavných nariadeniach zbytočne hovoriť v Bratislave.

Nariadenia, predpisy a vyhlášky. Nekončiace preberanie európskych noriem prekáža už aj slovenskému premiérovi Mikulášovi Dzurindovi. Prílišná regulácia Európskej únie začína byť podľa neho neúnosná a privítal by, keby ministri niektoré nariadenia namiesto prerokúvania radšej hodili do koša.
"Stále na to nabádam aj na európskej pôde. Je smiešne a niekedy až nedôstojné, že schvaľujeme, koľko blinkerov na ľavej a pravej strane má mať automobil, ktorý robí na roli, a koľkokrát má zahúkať, keď chce odbočiť," povedal premiér na včerajšom HNClube-Klube Hospodárskych novín.
Ešte kritickejšie sa k európskym nariadeniam stavia český prezident Václav Klaus. Pre český denník Dnes povedal, že Česko sa pri približovaní únii dostalo do štádia, keď výdavky prevažujú nad efektmi. "Najrôznejšie ľudské aktivity sú zaťažené množstvom prekážok, papierov, pečiatok a obmedzení," vyhlásil.

Búchanie na bruselský stôl
Slovensko by malo s byrokraciou bojovať už v Bruseli predtým, ako sa nariadenia dostanú na rokovanie domácej vlády. "Na začiatku každého rokovania slovenskej vlády ministri referujú, že idú na stretnutie ministrov Ecofin, na takú či onakú radu. Ja každému hovorím - hádžte tie nariadenia, čo tam budete prerokúvať, do koša, bojujte proti byrokracii," povedal Dzurinda.
Podľa európskeho lobistu Patrika Zoltványho zo spoločnosti Amrop Jenewein Group je problém, že ministri a ministerstvá často nekonzultujú svoje stanoviská k návrhom Európskej komisie pred rokovaním v Európskej rade. "Ak v Európe nebuchnú na stôl, tak ich budú ignorovať," tvrdí.
Najviditeľnejší na európskej pôde je podľa Zoltványho minister financií Ivan Mikloš. "Iní tiež presadzujú silno svoje záujmy, ale sú aj takí, ktorí na zasadnutia chodia nepripravení," hovorí Zoltvány. Všetci ministri by podľa neho mali vedieť, aký dosah majú legislatívne úpravy únie na Slovensku. Život na Slovensku nekomplikujú len nariadenia. Najnovšie nás chce únia pokutovať za to, že máme nadbytočné zásoby mandariniek či húb.

Prílišná iniciatíva
Byrokracia v Európe bujnie aj preto, že niektoré krajiny sú doslova príliš zodpovedné. Ak sa prijme nariadenie na úrovni Európskej únie, musí ho každá krajina zapracovať do svojej legislatívy. "Slovenské ministerstvá však často berú nariadenia príliš radikálne a implementujú ich príliš skoro, aj keď nemusia. Vždy existujú určité mantinely," tvrdí Zoltvány. Ministerským úradníkom podľa neho chýbajú najmä skúsenosti.
Ku kritike sa pripája aj bývalý minister hospodárstva Ľudovít Černák: "Ešte pre naším vstupom do únie komisia vyslovila nádej, že noví členovia budú bičom na európsku byrokraciu," povedal.
K odvážnejším postojom v rámci Európskej únie sa hlási aj premiér. "Musíme byť veľmi tvrdí, principiálni a zásadoví," povedal. Na európskom poli podľa neho upadá odvaha presadzovať zásadné opatrenia a reformy. "Najviac sa pritom boja tí najstarší a najbohatší. Kedysi Slovensko nevyrábalo ani jedno auto, dnes ideme vyrábať milión áut za rok a Európa nám v tom nepomohla. Nemali sme žiadne globalizačné fondy," povedal premiér. Kriticky sa postavil aj k návrhu možnej celoeurópskej harmonizácie daňovej politiky. "Dúfam, že sa na Slovensku nenájde taký tĺk, ktorý pristúpi na takúto tému. Ako inak môže Slovensko dobiehať najlepších, keď nebude aj riskovať," argumentoval.

Fotogaléria z HNClubu zo dňa 16. mája 2006

01 - Modified: 2003-03-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojaci USA do východnej Európy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/aktualny, menuAlias = aktualny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:15