StoryEditor

Vojaci USA do východnej Európy

03.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

USA intenzívne diskutujú s členskými krajinami NATO o znížení americkej vojenskej prítomnosti v západnej Európe a nasadení svojich vojakov do východnej Európy. Potvrdil to včera veliteľ amerických síl v Európe James L. Jones.
Podľa Jonesa Washington pripravuje novú, modernejšiu koncepciu budovania základní, ktorá je vhodnejšia na súboj s nekonvenčnými hrozbami. V praxi to znamená, že americká vojenská prítomnosť v západnej Európe, ktorá bola dôsledkom studenej vojny, sa zníži. Ďalším cieľom je vytvoriť sieť základní, do ktorých by vojakov nasadzovali na kratší čas a podľa vojenských potrieb, vysvetlil generál. Podľa Jonesa Američania už dlhodobo plánujú presun svojich jednotiek zo západu na východ. Súčasne poprel existenciu zoznamu základní odsúdených na zrušenie -- najmä objektov v Nemecku -- s tým, že projekt je úplne v začiatočnej fáze.
Americký generál povedal, že do leta navštívi 19 členských krajín NATO a sedem štátov strednej a východnej Európy, ktoré sa majú k aliancii pripojiť na budúci rok. Globálnu predstavu o zmenách by chcel mať Jones hotovú do marca budúceho roka. Jones velí 116 000 americkým vojakom v Európe, Afrike a v oblasti Blízkeho východu, pričom 60 000 z nich je umiestnených v Nemecku. V januári Jones prevzal v belgickom Monse velenie nad spojeneckými silami NATO v Európe.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 02:45