StoryEditor

Matka minisukne Mary Quantová: do módy vniesla revoltu aj zábavu

05.05.2014, 11:32
Pozrite si profil ženy, ktorá v 60. rokoch patrila k móde ako Beatles k hudbe. Mary Quantová.


O chlapčenský účes Mary Quantovej se staral svetoznámy kaderník Vidal Sassoon.

Otázka, kto vlastne vymyslel minisukňu, je dodnes vášnivo diskutovaná. Vážnym kandidátom je francúzsky návrhár André Courreges, ale mnohí znalci vsádzajú na Mary Quantovú - už preto, že práve v jej rodnom Anglicku sa na prelome 50. a 60. rokov zdvihla vlna revoltujúcej mladosti.
„Anglicko je bohorovné a mládež túži počuť treskot rozbíjaného skla," komentoval to britský časopis Vogue. Uvoľnený Londýn, v ktorom sa citeľne presadzovala kultúra tínedžerov, sa postavil proti stále veľmi dámskej a luxusnej móde reprezentovanej Parížom. A Quant do toho vpadla sršiaca energiou, hravosťou a primeranými nápadmi.
„Dobrí návrhári musia vedieť zachytiť ducha doby a interpretovať ho vo forme oblečenia skôr, než ostatní začnú šklbať končeky nervov," spomínala na to neskôr. „Dokázala som začať v okamihu, keď vo vzduchu začalo čosi vibrovať."
To vibrovanie začalo éru krátkych sukní, dlhých nôh, chlapčenských zostrihov, tenkých postáv, plochých hrudníkov, obrovských očí a veľmi dievčenského, až školáckeho vzhľadu, s ktorým víťazila modelka Twiggy. Mary síce nemala jej výšku, ale bola štíhla, vyzerala mlado a tiež sa tak cítila. Jej móda predstavovala to, v čom jej bolo dobre, a čo z nej práve preto urobilo autoritu.


Mary Quantová chcela nosiť pohodlné šaty, krátké sukne a farebné pančuchy. A tak ich začala navrhovať.
 

Zásluhy šialeného pyžama
V 60. rokoch, kedy sukne svojich modelov ušmykla na šokujúcu dĺžku vysoko nad kolená, jazdilo po britských cestách maličké, medzi mládežou kultové auto Morris Mini, z ktorého názvu si Mary vypožičala druhé slovo. Vtedy už so svojím manželom Alexandrom Plunket - Greenom viedla v Chelsea na King' Road butik šibalsky nazvaný Bazaar a naberala klientelu hlavne medzi bohémami a študentmi.
Na adresu kratučkých sukní neskôr povedala: „Boli to práve dievčatá na King' Road, ktoré vynašli mini. Robila som jednoduché, mladistvé šaty, v ktorých sa môžete pohybovať, behať, skákať, a chcela som ich robiť v dĺžke, akú si zákazníčky priali. Sama som nosila krátke, ale ony hovorili: kratšie, kratšie..."
O Bazaare sa čoskoro medzi mladými Londýnčankami dobre vedelo, v porovnaní s ostatnými obchodmi jeho výklad žiaril bláznivými dekoráciami v štýle pop - artu a psychedelickej farebnosti, vnútri znela muzika. Spočiatku Mary predávala to, čo nakúpila inde. Lenže úspech vlastnoručne stvoreného „šialeného pyžamá“, ktoré si v roku 1955 obliekla pri otvorení butiku bol taký veľký, že sa vzápätí objavilo na stránkach renomovaného časopisu Harper's Bazaar a začali ich kopírovať až za oceánom. Vtedy sa Mary rozhodla, že toto je pre ňu tá pravá cesta.
Nebola vyučená krajčírka, vyštudovala výtvarnú školu a krajčírstvu sa učila po večeroch, ale hlavne nenašla návrhára, ktorý by s jej predstavou mladého štýlu súznel. Tak sa do toho pustila sama. „Stáli sme na začiatku ohromnej renesancie v móde. Oblečenie, ktoré som vytvorila, dokázalo presne vystihnúť trend medzi mládežou, predstavovaný vinylovými doskami, espresso barmi a jazzovými klubmi."


S Rádom britského impéria.

Nosiť PVC? Prečo nie
Ešte v 50. rokoch bolo pre nejednu ženu nemysliteľné vyjsť na ulicu bez klobúka a rukavíc. Nastupujúca generácia to nielen odmietla, ale kopu klasických zásad postavila na hlavu. A presne tak sa s módou hrala Mary Quantová. Na nohavice sa nebála vziať satén alebo zamat, na denné šaty lurex alebo čipku. Nešetrila žiarivými farbami, tak silno kontrastujúcimi s decentnými tónmi doterajšej módy.
Bodovala s bielym plastovým golierom, ktorý sa dal k čomukoľvek pripevniť a razom zmenil sveter alebo šaty. Z PVC navrhla plášť a čižmy s nízkymi podpätkami, ktorými doplnila minisukne. Využívala farebné pančuchy, presadila nohavicový kostým, jednoduché puzdrové šaty s geometrickým vzorom, krátke nohavice zvané hot pants.
V polovici 60. rokov prišla s make - upom v škatuľke, ktorá obsahovala celý repertoár farieb pre líčenie a ľahko sa vošla do kabeliek. Tie navyše obohatila o dlhý pásik pre zavesenie cez rameno.
Udávala tón aj svojím geometrickým zostrihom od kaderníka Vidala Sasoona. „Jeho účesy boli perfektné protiváhou k mojim dlhonohým minisukniam," spomína vo svojej autobiografii.


Kampaň z roku 1967: chýbať nesmeli krátke vlasy, minišaty ani vysoké kozačky.

Plná peňaženka nie je dôležitá
Bazaar v Chelsea čoskoro prestal stačiť, otvorila druhý, potom ďalší a ďalší, nakoniec ich v Anglicku bolo nad sto päťdesiat a viac než dvakrát toľko po celom svete. Pracovali pre ňu desiatky dielní. Vyvážala do krajín od USA po Japonsko. Zaviedla kozmetickú radu Quant 's.
Nakupovať k nej chodili filmové hviezdy aj priateľka Beatles, a keď si George Harrison bral modelku Patti Boydovú, mala šaty od Mary. Napriek tomu sa Quantová napriek komerčnému úspechu snažila držať ceny na uzde tak, aby vyhovovali mladej klientele, o ktorú stála. Preto sa zrodila konfekcia Ginger Group.
Tento rok vo februári oslávila Mary Quantová osemdesiatiny. V roku 2000 sa vzdala pozície dizajnovej riaditeľky svojej firmy, ktorú potom kúpili Japonci. Ale legendou zostala. Možno naozaj nevynašla minisukňu a ani farebné pančuchy neboli jej nápad. Podarilo sa jej niečo dôležitejšie. Podobne ako Coco Chanel, aj ona rozohrala novú éru obliekania a v 60. rokoch pomohla stvoriť nový typ ženy, ktorým už nebola dospelá, zámožná pani, ale veselé dievča s občas poloprázdnou peňaženkou. Áno, kult bezstarostnej mladosti. Ten napokon platí dodnes.

Modelky v roku 1974 predvádzajú aktuálnu kolekciu. Sukne sa značne predĺžili...
 


Mary Quantová s obchodným aj životným partnerom Alexandrom Plunkett Greenom a synom Orlandom.

 


Mary Quantová v roku 2004.


Mary Quantová
Narodila sa 11. februára 1934 v anglickom Kente.
Budúceho manžela a podnikateľského partnera Alexandera stretla počas štúdií na výtvarnej Goldsmith College. Majú spolu syna Orlanda.
V roku 1963 vyhrala prvý ročník súťaže Šaty roka, organizovanej anglickým Múzeom módy.
Tri roky nato dostala za služby módnemu priemyslu rád Britského impéria.
Do loga si zvolila margarétku a ozdobila ňou rastúci repertoár svojej firmy, ktorý od oblečenia a kozmetiky posunula až k bytovým doplnkom a vínu.
Počas 60. rokov minisukne, nech ich už vymyslel ktokoľvek, ovládli značný kus planéty. Najkratšie sa nosili v Prahe, aspoň tak to v roku 1967 napísal Daily Mirror.

 

idnes.cz

01 - Modified: 2006-06-08 07:44:57 - Feat.: 0 - Title: Autopriemysel sa ďalej sťahuje na Východ
01 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 02 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 03 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 04 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 05 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:42