Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
12.11.2015, 00:00

Krása zrodená zo socialistickej kocky. Pozrite sa, ako ju zmenili

Pokojné miesto na konci ulice, slnečný južný svah s výhľadom do krajiny a na susedné vinice. Bola to predovšetkým krásna poloha s podmanivou južnou atmosférou, ktorá prinútila stavebníka k razantnej rekonštrukcii. Rodinný dom sa zmenil na nepoznanie, píše portál idnes.cz.



Spoločnému obývaciemu priestoru dominuje trojvrstvová podlaha z palisandrového dreva. Snímka: Jana Labuťová a Jiří Vaněk


Dnes už nie je ani stopy po typickej socialistickej „kocke“ s brizolitovou omietkou a trojdielnymi oknami, ktorá sa v sedemdesiatych rokoch minulého storočia u nás radila do kategórie vyššieho štandardu rodinného bývania.

„Hlavným cieľom rekonštrukcie bol čo najviac otvorený dom, s dôrazom na výhľad a maximálny komfort,“ hovorí majiteľ domu. Návrh prestavby sa vyvíjal postupne na základe diskusií s architektom Davidom Machačom. „Dávam prednosť veľkorysému prístupu, nebránil som sa ani výrazným zmenám,“ vysvetľuje majiteľ.
A tak to jediné, čo z pôvodného domu zostalo, je časť obvodového muriva, stropov a garáž.

Navrhnuté s nadhľadom
Pre architekta zostala určujúca orientácia na svetové strany a prístup zo spodnej časti pozemku z južnej strany. Pôvodne štvorcová dispozícia sa rozšírila dvoma smermi: na sever (v hlavnom podlaží je tu spálňová časť) a na západ (spoločný obývací priestor). Dom tak získal viac ako dvojnásobnú úžitkovú plochu.

Väčšinu pôvodného prízemia zaberá priestranná vstupná hala so schodiskom, z ktorej sa priamo vchádza do garáže, technického zázemia a sauny, v zadnej časti je izba pre hostí, sociálne zázemie a veľká domáca telocvičňa.

Otvorené schodisko vedie do pozdĺžnej haly na poschodí, voľne priechodné do spoločnej obývacej časti. Tento priestor je plne presklený z južnej i severnej strany, smerom na juh pokračuje strešnou terasou nad garážou.

Na severnej strane sa otvára na dláždenú terasu zapustenú do svahu a vybavenú vonkajším bazénom. Ten nahradil pôvodný, ktorý býval na veľkej južnej terase.

„Žijeme medzi presklenými stenami, ale napriek tomu tu máme súkromie, v podstate sem nie je zo susedstva odnikiaľ vidieť,“ znie prekvapivé vysvetlenie majiteľa domu. Zvýšená poloha na poschodí prevyšuje horizont susednej zástavby, cez strechy domov možno za pekného počasia dovidieť doďaleka.

Hoci je obývací priestor vybavený veľkou kuchynskou linkou, jedálenským stolom pre bohatú hostinu i sedením, nie je preplnený nábytkom a vládne tu atmosféra voľnosti.

V južnom priečelí domu s ním susedí pracovňa, na opačnej strane dispozície, v oddychovej zóne smerujúcej do záhrady, je umiestnená veľká spálňa, kúpeľňa a veľká šatňa.

Kvalita až do detailov
Stavba sa inšpirovala funkcionalistickou architektúrou a využíva vyspelé stavebné technológie vrátane energeticky úsporného vykurovania s tepelným čerpadlom, klimatizáciou, systémov inteligentného riadenia atď.

Navonok pomerne triezva architektúra budí dojem, že nás čaká vnútri strohý technicistický interiér v čiernej, šedej a bielej, ako tomu dnes často býva pri „minimalistickom mainstreame“. Opak je pravdou. Nájdeme tu v citlivo vyváženom pomere krásne palisandrové drevo, kožu, taliansku veľkoformátovú dlažbu, travertín, zaujímavé nábytkové solitéry od dizajnérskych velikánov Le Corbusiera, Miesa van der Rohea a iných, aj výtvarné umenie ...
„Snažili sme sa vyberať najkvalitnejšie moderné technológie, materiály i vybavenie vrátane dverí, nábytku, osvetlenia a podobne,“ vysvetľuje David Machač.

„Veľmi dôležité bolo dbať na precízne prevedenie. Niektoré detaily, napríklad obloženie či napojenie dverí, bolo treba pre túto stavbu navrhnúť, pretože výrobca ich nerieši. Nedbalý či nedomyslený detail ale skazí aj to najlepšie dielo,“ tvrdí architekt Machač.

Vďaka účelne navrhnutej architektúre, kvalitnému vybaveniu a perfektnému prevedeniu sa tu bude dobre bývať aj za mnoho rokov.



„Obmedzenia, ktoré pri rekonštrukcii domov vzniknú, dajú danému výslednému riešenie punc jedinečnosti a originality. Je pekné pracovať na zadaní na takzvanej zelenej lúke, bez obmedzenia, ale po pravde také projekty vznikajú snáď len za štúdií,“ hovorí architekt Machač.

A dodáva: „Vždy je nejaké obmedzenie, s ktorým sa musí architekt vyrovnať. A práve tie sa často stávajú inšpiráciou a ideou konceptu riešenia. Inak tomu nebolo ani pri rekonštrukcii tejto vily, kde sme sa snažili zo súčasného stavu vyťažiť maximum pre zámery rekonštrukcie.“