StoryEditor

Lipšic: Novela Trestného poriadku oslabuje boj s organizovaným zločinom

07.11.2007, 10:27
Autor:
TASRTASR
Poslanec NR SR a exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) trvá na svojom stanovisku, že návrh novely Trestného poriadku v podobe, v akej ju dalo do pripomienkového konania Ministerstvo spravodlivosti, vážnym spôsobom oslabuje boj s organizovaným zločinom a korupciou.

Podľa neho návrh ministerstva odoberá z rúk polície a prokuratúry najúčinnejšie nástroje, ktorými disponujú pri odhaľovaní a usvedčovaní zločincov. Bývalý minister dnes doručil do podateľne Ministerstva spravodlivosti SR, ako aj do podateľne Úradu vlády SR svoje stanovisko k návrhu novely Trestného poriadku z dielne Ministerstva spravodlivosti SR. Z jeho strany ide o prijatie výzvy ministerstva z 19. októbra 2007, aby k návrhu novely Trestného poriadku predložil odborné pripomienky.
Lipšic sformuloval na 12 stranách svoje zásadné pripomienky k viac ako 24 bodom novely. Všetky výhrady sú podrobne zdôvodnené a väčšina z nich navrhuje dotknuté ustanovenia z návrhu ministerstva vypustiť, v niektorých prípadoch preformulovať.
Exminister sa napriek svojej funkcii poslanca Národnej rady SR netradične zapojil do medzirezortného pripomienkového konania na úrovni vlády. Zásadné výhrady Daniela Lipšica sa týkajú napríklad oslabenia možnosti využívania korunného svedka (spolupracujúceho obvineného) pri odhaľovaní organizovaného zločinu, nemožnosti využívania aktívneho agenta pri odhaľovaní korupcie, nadštandardných práv pre obvinených a obhajobu, napr. možnosť nahradenia kolúznej väzby kauciou, nemožnosti viesť trestné stíhanie vo veci dlhšie ako tri mesiace bez súhlasu súdu a to dokonca ani pri závažnej ekonomickej kriminalite, otvorenia možnosti podať mimoriadny opravný prostriedok všetkým odsúdeným do konca roku 2005.
Druhá časť stanoviska obsahuje päť bodov týkajúcich sa zmeny Trestného poriadku, ktoré navrhuje Daniel Lipšic nad rámec návrhu ministerstva. Ide najmä o rozšírenie pôsobnosti Špeciálneho súdu na ďalšie trestné činy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 03:37