StoryEditor

Kúpili sme auto v hodnote iPhonu X. Tipnite si, čo by sme chceli viac

12.11.2017, 23:00
Apple po rokoch vyrobil telefón, ktorý konečne môžeme označiť za revolučný.

Ak by sme mali začať veľmi jednoducho, tak napíšeme, že po rokoch testovania smartfónov nás konečne niečo opäť zaujalo. Jednoducho, smartfóny sú si čoraz podobnejšie, majú identický dizajn a odlíšiť sa je čoraz ťažšie. Rovnako iPhony za posledné tri roky prinášali síce šikovné, no drobné vylepšenia. 

Hlavnou výhodou nového iPhonu bolo, že vám systém iOS išiel plynulo, zatiaľ čo na ostatných iPhonoch mohol vykazovať chyby. Tento rok ste sa napríklad nemuseli nikomu dovolať, lebo ste cez iPhone každému volali akoby s aktivovanou službou CLIR. 

Dnes je však 10. november, chyba je dávno odstránená a my už týždeň testujeme iPhone X. Absolútnou zaujímavosťou na tomto smartfóne je, že každý ho volá inak. Po správnosti sa označuje iPhone desať. Väčšina ho však označuje ako „X“.

Ťažko povedať, kde Apple nechal iPhone deväť alebo či ďalší iPhone bude niesť označenie „XI“, no dáva mu malú výhodu. Je to hra s číslami. Kým Samsung má verziu osem, tak Apple už desať. 

Samsung X

Keď už sme pri Samsungu, tak aj ten musí mať z novinky radosť. Najkrajšia časť iPhonu X, jeho obrazovka, pochádza práve od tejto firmy. Rovnako ako ďalšie súčiastky, ktoré iPhone používa. 

Podľa neoficiálnych informácii vraj Samsung dokonca zarába na iPhone X viac ako na vlastnom Galaxy S8. Jednoducho Samsung vyrába kvalitné obrazovky alebo pamäťové čipy a Apple nemá veľmi na výber, kde ich kupovať. 

HN/ Daniel Beňovič

Vráťme sa však k telefónu od Apple. Je to prvý iPhone, ktorý prišiel o svoje jednoduché tlačidlo pod displejom a úplne prekopal základy ovládania systému. Vadí to? Nie. Chce to len naučiť sa základné gestá alebo aj spôsob, akým vypnúť telefón. Aj to sa totiž zmenilo. 

Gesto, ktoré nahradilo domovské tlačidlo, je jednoduché potiahnutie prsta z dolnej časti obrazovky smerom hore. Podobné, akým teraz napríklad otvárate kontrolné centrum. Je to šikovné a rýchle. Už po týždni, ak chytíme do rúk starší iPhone, nám pripadá, že má neuveriteľne malú obrazovku, kde tlačidlo vyzerá ako prežitok. 

iPhone vás všetky nové triky naučí ihneď pri prvom spustení telefónu. Napríklad jeho vypínanie teraz zrealizujete tak, že držíte tlačidlo na blokovanie a tlačidlo pre ovládanie hlasitosti smerom hore. To je odpoveď aj na možnú otázku, čo robiť v budúcnosti, ak sa telefón úplne zasekne. Týmto gestom ho jednoducho reštartujete. 

HN/ Daniel Beňovič

V rukách pôsobí iPhone X veľmi solídne. A má aj svoju hmotnosť. Je 7,7 milimetra hrubý a má 174 gramov. Napriek tomu, že nepatrí medzi najľahšie smartfóny, vzhľadom na svoju veľkosť, nie je jeho dlhodobé používanie v ruke vôbec žiaden problém.

Jeho spracovanie je vrchol toho, čo dnes mobilný priemysel dokáže. Vyzerá perfektne. Zabudnite aj na krehké hliníkové časti, tu ich Apple nahradil rámom z chirurgickej ocele. Vpredu aj vzadu sa nachádza sklo. Podľa Applu to najodolnejšie, ktoré kedy nejaký smartfón mal. 

Klenot

Na zem sme ho síce nehádzali, nejaký pád telefón prežil, no z testov, ktoré sú k dispozícii, by sme ho určite nepovažovali za nerozbitný. Ak spadne na roh obrazovky, máte na konte rekordne drahú opravu. Smartfón má vo vnútri úplne novú konštrukciu a využíva každý milimeter miesta. Paradoxne je tak oprava zadnej strany drahšia ako tej prednej si displejom. Všetko rádovo v stovkách eur. 

Po týždni sme si okamžite zvykli na veľkú 5,8 palcovú obrazovku, ktorá je po prvýkrát v telefónoch od Applu s technológiou OLED. Vyzerá úžasne. Má super jemné rozlíšenie 1 125 x 2 436 bodov a perfektné vlastnosti na slnku či v tme. 

HN/ Daniel Beňovič

Oceňujeme výborné zobrazovanie farieb a aj jej veľkosť, ktorá sa snaží využiť každý kút na telefóne. iPhone X je konečne ideálny telefón do ruky. Má iba o kúsok väčšiu konštrukciu ako malý iPhone 8, ale zásadne väčšiu obrazovku. A zatiaľ kým pri iPhone 8 Plus môžeme napísať, že sa nedá ovládať jednou rukou, tak tu to pohodlne dokážete. 

A čo výrez a Face ID? Jednou z najkontroverznejších vecí, ak to tak môžeme označiť, na novom telefóne je aj práve špecifická obrazovka. Na vrchnej strane má kvôli reproduktoru, kamere a systému Face ID nepravidelný tvar. Pri bežnom používaní nám to vôbec nevadilo, navyše naživo vyzerá telefón omnoho lepšie ako na obrázkoch. 

Problém s aplikáciami

Pravdou však je, že s novou obrazovkou majú niektoré aplikácie problém. Napríklad Waze (už prebehla aktualizácia) alebo Google Mapy fungujú v mierne zmenšenej verzii. Rovnako niektoré aplikácie zase mali na začiatku problém, že ovládacie prvky „skryli“ práve na časť displeja, ktorú iPhone nemá.

Napríklad Lightroom. Po pár dňoch však prišlo riešenie. Tvorcovia aplikáciu aktualizovali a už funguje normálne. Je to rovnaký spôsob, ako keď prišli veľké iPhony alebo iPad. Jednoducho tvorcovia po čase presne prispôsobili aplikácie pre nový displej. Je tak možné, že v tejto oblasti narazíte na problém. 

HN/ Daniel Beňovič

Pri sledovaní videa však „výrez“ nemá ako zavadzať. Pomer strán obrazovky je 19,5:9. Čiže video 16:9 pohodlne zobrazí v plnej kvalite. Môžete si ho však roztiahnuť na celú obrazovku. Nemá to však zmysel. Vtedy sa „deformuje“, časť obsahu nevidíte a výraz zasahuje do videa.

Úplne novou kapitolou pri iPhone X je fotoaparát (dva krát 12 Mpx). Ak máte doma kompakt - môžete ho zahodiť. iPhone X je najlepší fotomobil na našom trhu. V rebríčku DxO Mark sa síce umiestnil na celkovo druhom mieste, no to kvôli kvalite videa. Tá ho stiahla v celkovom hodnotení pod Google Pixel 2. 

Ak by sa hodnotili len fotografie, iPhone dokonca pokoril rebríček a dostal 101 bodov. DoX Mark je jednou z najuznávanejších autorít na hodnotenie fotografie. S ich výsledkom len súhlasíme. iPhone X fotografuje perfektne. Naučil sa výborne pracovať so svetlom, kontrastom a problém mu nerobia ani zložité scény. Najmä pri prechodoch medzi tmavými miestami a svetlom. Selfie kamera má 7 Mpx a je najlepšou, ktorú v iPhonoch nájdete. 

Video dokážete nahrávať v 4k pri 60 snímkach za sekundu. Perfektná je stabilizácia obrazu, rýchlosť preostrovania, no všimli sme si, že najlepšie výsledky podáva iPhone pri štandardnom Full HD. Najmä ak scéna, ktorú natáčate, nemá dostatok svetla. 

iPhone X je lepším fotomobilom ako iPhone 8 aj ako iPhone 8 Plus. Apple tu skutočne opäť ukázal, že je lídrom. A čo Face ID? 

HN/ Daniel Beňovič

Na novú technológiu sme si zvykali asi tri dni. Najskôr nám prišla nešikovná, potom rýchla a nakoniec môžeme povedať, že s určitosťou ju o pár rokov nájdete aj na Androidových telefónoch. Overovanie pomocou Face ID je výborné, no nie bezchybné. Z tejto technológie je cítiť závan budúcnosti. 

Telefón pri tomto spolupracuje aj s umelou inteligenciou. A tak iOS chápe, že ste sa napríklad oholili či ostrihali. Stačí len raz zadať kód a všetko ide ďalej. Rovnako nerobí problém šál či klasické slnečné okuliare. Problém sme mali občas pri okuliaroch s polarizačným sklom alebo pri priamom slnečnom svetle. A to či už priamo smerom na telefón, alebo na vás. Napríklad ráno alebo pri západe slnka. V noci naopak funguje systém výborne. 

Len vyberiete smartfón z vrecka a odomknete ho. Šikovnejší by bol napríklad odtlačok prsta pod displejom, no tam zrejme ešte technológia nedospela. Kvitujem však, že Apple nepoužil „lacné“ a neergonomické riešenie, kde by umiestnil odtlačok na zadnú stranu. Face ID je viac prekvapením ako sklamaním, no nie je perfektné. 

HN/Drahomír Piok

Chcete ho
Výkon telefónu nemá zmysel hodnotiť. Je to jednoducho mobil s výkonom bežného počítača. Funguje absolútne bez problémov. Na poslednú kapitolu sme si nechali výdrž batérie. iPhone X má väčšiu batériu ako iPhone 8 Plus, no vydrží približne rovnako. Jeden aktívny deň pohodlne prežijete. Viac by som neočakával. 

Ak patríte k menej náročným používateľom, možno sa dostanete na dva dni. Možno. Môže za to aj nový tvar poskladanej batérie v tvare „L“, ktorou sa Apple snaží využiť každý milimeter miesta. 3,5 milimetrový konektor tu však určite nečakajte. 

V závere sa zastavíme pri cene. Nám telefón zapožičal operátor O2, ktorý má vo voľnom predaji jednu z najnižších cien. Konkrétne 1 154 eur. Drahšia verzia 1346 eur. Úprimne, za mobilný telefón je to všeobecne pomerne dosť. iPhone nastavil cenovku tak vysoko, že sa jej postupne chytia aj ostatné značky. 

Ľudia totiž dnes nemajú až taký problém zaplatiť za technológie, pretože ich chcú. A to je jediný dôvod, prečo si vôbec kúpiť iPhone X. Je výnimočný, rýchly, výborne fotografujete, ale jediný skutočný dôvod, prečo ho kúpiť, je len ten, že ho chcete. Takmer všetko ostatné totiž zvládne aj o 300 eur lacnejší iPhone 8. 

Plusy a mínusy

+ Výkon
+ Najlepší fotoaparát
+ Obrazovka

- Problém pri niektorých aplikáciách
- Cena
- Extrémne drahá oprava

iPhone X

Obrazovka: OLED 5,8 palca
Čip: Aplle A11 Bionic
Pamäť: 64 GB alebo 256 GB
Rozmery: 143,6 x 70,9 x 7,7 mm
Hmotnosť: 174 gramov
Fotoaparát: 2x 12 Mpx
Selfe: 7 Mpx
Video: 4K 60 fpx
RAM: 3 GB RAM
Batéria: 2716 Mah
Cena: 1 154 eur

Zapožičala spoločnosť O2 Slovesko

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:34