StoryEditor

Rastie nová generácia detí -- XXL

16.10.2007, 00:00
Naše deti rastú. Čoraz častejšie však do šírky. Obezita a nadmerná hmotnosť trápi čoraz viac detí a mladých ľudí. Dôvod? Zlé stravovacie návyky, zlá životospráva.

Čaj na raňajky, bageta na obed
Takmer 40 percent detí vynecháva raňajky. Mnohí za prvé jedlo dňa považujú šálku čaju či kakaa. Bohaté desiate im potom utlmujú chuť k obedu aj odoberajú síl do učenia. Plnohodnotný obed často suplujú návštevy školských bufetov. Namiesto športu deti trávia veľa času pri televízore alebo pri počítači. Podľa prieskumu WHO strávi takmer polovica európskych detí dve až tri hodiny denne pri televízore. Počítačovým hrám sa dve hodiny cez pracovné dni venujú štyria z desiatich školákov. Výsledok sa dá očakávať - na Slovensku trpí nadváhou vyše 12 percent detí.
"Amerika" zatiaľ nehrozí
Trend "ťažkotonážnej" mládeže, ako ho poznáme zo Severnej Ameriky, zatiaľ u nás podľa odborníkov nehrozí. Odborníci na výživu detí sú s podielom obéznych detí u nás zatiaľ spokojní. To, že nenapredujeme v štatistikách obezity tak rýchlo dopredu ako vyspelé ekonomiky, je podľa nich aj dôsledkom prísne stráženej stravy podľa noriem. "Nebyť školských zariadení, boli by v stravovacom režime ešte väčšie problémy ako máme teraz." Rodičia totiž môžu ovplyvniť jedálniček detí skôr cez víkend.
Muchy z jedální
Aj keď deti nemajú v obľube školskú stravu, predstavuje hodnotný kompletný obed. Ponuka jedál v školských jedálňach je rozpracovaná podľa návrhu odborníkov z Výskumného ústavu výživy. "Nutričná aj energetická hodnota obeda zodpovedá vekovej kategórii," hovorí Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva.
Aj školské jedálne majú svoje muchy - nie vždy spĺňajú normy podľa predstáv. "Ich veľkými slabinami sú najmä prísuny ovocia," hovorí hygienička detí a mládeže Jana Nováková z Úradu verejného zdravotníctva. Denný limit nie sú schopné spĺňať - chýbajú im peniaze. Aj preto má až 40 percent detí nedostatok vitamínu C.
Tuk náš každodenný
Nesprávna výživa u detí znamená najmä spotrebu jedál príliš sladkých, slaných či mastných, takisto veľa údenín, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku. "V kombinácii s dnes aktuálnou nízkou pohybovou aktivitou dochádza k tomu, že vzniká energetická nerovnováha," vysvetľuje hygienička. K obezite sa neskôr pridajú srdcovo-cievne ochorenia či ochorenia zubov a kostí. "V strave treba znížiť príjem bielkovín, tukov, cholesterolu, soli," vysvetľuje Nováková.
Diétujú už desaťročné
Už aj naše deti si vypestovávajú zlozvyky v strave. Pubertálne dievčatá vymýšľajú s diétami. Keďže klesá vek príchodu puberty, je aj čoraz viac jedenásťročných dievčat, ktoré si prísne strážia všetko, čo vkladajú do úst. Tento trend dokresľujú aj štatistiky.
Zatiaľ čo chlapci za posledných päťdesiat rokov narástli o 9 centimetrov a zároveň sa ich hmotnosť zvýšila o 7,7 kilogramu, dievčatá narástli v priemere o 5 centimetrov, ale bez zmeny hmotnosti.

01 - Modified: 2003-06-16 23:38:35 - Feat.: 0 - Title: Irán: USA zasahujú do našich vnútorných vecí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 01:42