StoryEditor

Irán: USA zasahujú do našich vnútorných vecí

17.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR
Irán včera oficiálne a ostro protestoval proti údajnému zasahovaniu USA do jeho vnútorných záležitostí.
  • Irán dováža rakety zo Severnej Kórey
  • Irán včera oficiálne a ostro protestoval prostredníctvom švajčiarskeho veľvyslanectva v Teheráne proti údajnému zasahovaniu USA do jeho vnútorných záležitostí, informovalo iránske ministerstvo zahraničných vecí. "Doručili sme na veľvyslanectvo Švajčiarska oficiálny list Spojeným štátom a ostro sme protestovali proti krokom americkej strany," povedal pred novinármi hovorca ministerstva. Švajčiarska ambasáda reprezentuje americké záujmy v Iráne. "Vyhradzujeme si právo na vyvodenie právnych dôsledkov v tejto záležitosti," vyjadril sa hovorca v odpovedi na otázku, týkajúcu sa podpory už niekoľko dní trvajúcim demonštráciám v Iráne zo strany amerických predstaviteľov, vrátane prezidenta Georgea W. Busha.
    Irán pritom aj naďalej odmieta umožniť náhodné medzinárodné inšpekcie vo svojich jadrových zariadeniach, keďže priemyselné štáty mu odmietajú prístup k technológiám potrebným na jeho civilný jadrový program. Uviedlo to včera iránske ministerstvo zahraničných vecí. "Najprv treba objasniť povinnosti, ktoré voči nám musia plniť iné krajiny, ktoré podpísali Zmluvu o nešírení jadrových zbraní a vedieť, ako nám medzinárodné spoločenstvo môže pomôcť zdokonaliť naše jadrové technológie na mierové účely, a potom budeme môcť diskutovať o inšpekciách," povedal hovorca ministerstva. Irán je podľa jeho slov pripravený preukázať pružnosť pri hľadaní riešenia jadrovej krízy, ak bude podobná pružnosť aj na strane Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).
    Šéf MAAE Mohammed El Baradei medzitým vo Viedni vyzval Irán, aby akceptoval prísne medzinárodné inšpekcie svojho jadrového programu a vyvrátil tak obavy, že tajne vyvíja jadrové zbrane. Vedúci predstavitelia MAAE už dostali kópie správy o inšpekciách v Iráne a budú sa touto otázkou zaoberať na svojom zasadaní tento týždeň. "Správa poukazuje na to, že Irán nepriznal určité jadrové materiály a aktivity, a že podnikáme spolu s iránskymi úradmi opravné kroky," povedal Baradei a apeloval na Irán, aby s MAAE podpísal dodatočný protokol o monitoringu jadrových zariadení, umožňujúci inšpektorom ľahší prístup do jadrových objektov v tejto islamskej republike. Hovorca iránskej Organizácie pre atómovú energiu uviedol, že jeho krajina možno bude ochotná podpísať protokol, hoci zopakoval požiadavku Teheránu dostať výmenou za to možnosť získať prístup k moderným jadrovým technológiám.
    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    17. máj 2024 04:02