StoryEditor

Prezident v éteri. Rozhlas mu dal vlastnú reláciu

Prezident Ivan Gašparovič bude mať vo verejnoprávnom rozhlase vlastnú reláciu. Po ére expremiéra Vladimíra Mečiara tak bude verejný funkcionár opäť pravidelne dostávať priestor na tlmočenie svojich názorov - a to bez akéhokoľvek politického oponenta.

Prezident Ivan Gašparovič bude mať vo verejnoprávnom rozhlase vlastnú reláciu. Po ére expremiéra Vladimíra Mečiara tak bude verejný funkcionár opäť pravidelne dostávať priestor na tlmočenie svojich názorov - a to bez akéhokoľvek politického oponenta. "Prezident bude mať u nás od augusta každý piatok päť minút po relácii Rádiožurnál," potvrdila pre HN hovorkyňa Slovenského rozhlasu Adriana Jobbiková.
Rozhlas s ním však ešte rokuje, či to bude formou príhovoru k občanom, alebo bude hlava štátu odpovedať na otázky moderátora, prípadne poslucháčov. "Budem len rád, ak sa nám podarí vytvoriť priestor, aby sa pán prezident mohol vyjadrovať k reálnym témam," reagoval jeho hovorca Marek Trubač.

Chce upokojiť situáciu?
Napriek tomu, že expremiér Mikuláš Dzurinda tiež bojoval o priestor vo verejnoprávnom rozhlase, za osem rokov jeho vládnutia sa mu to nepodarilo. Gašparovičova cesta do rozhlasu bola jednoduchšia. Podľa našich informácií o pravidelných samostatných vystúpeniach mala hlava štátu hovoriť so Zemkovou tesne po nástupe novej riaditeľky rozhlasu do funkcie.
"Rozhlas má úlohu poskytovať službu verejnosti. Na takýto krok sme sa rozhodli preto, aby sme občanov informovali priamo zo zdroja," vysvetľuje Jobbiková. Podľa politológa Miroslava Kusého je to nanajvýš neobvyklé. "Prezident asi chce upokojovať situáciu po nástupe novej vlády. Medzi občanmi má stále vysoké sympatie."

V Mečiarových šľapajach
V Slovenskom rozhlase mával naposledy podobné vystúpenia Gašparovičov niekdajší stranícky šéf Vladimír Mečiar. Ako predseda vlády v rokoch 1994 až 1998 sa dostal takisto do piatkového vysielania. Priestor však mal dlhší - išlo o reláciu "10 minút s premiérom". Pred Mečiarom sa pritom otvorili aj súkromné médiá. V už neexistujúcom rádiu Hviezda FM pôvodne vystupoval ako jediný respondent v relácii "3 otázky", kde ho spovedal moderátor. Pole pôsobnosti sa vtedajšiemu premiérovi neskôr rozšírilo. V relácii "K veciam verejným" už komentoval udalosti uplynulého týždňa. Za obidve vysielania dostala nitrianska Hviezda napomenutia Rady pre vysielanie a retransmisiu - po neuposlúchnutí sa pristúpilo aj k niekoľkotisícovým pokutám.

STV bez Gašparoviča
Mečiarovi sa počas svojej éry darilo vystupovať aj vo verejnoprávnej televízii. Legendárnou sa stala pieseň, ktorú zaspieval tesne po voľbách v roku 1998 "S pánom Bohom idem od vás". Naopak, tesne pred tohtoročnými voľbami sa Gašparovič do STV nedostal, hoci o to požiadal. Exriaditeľovi STV Richardovi Rybníčkovi nestačilo telefonické potvrdenie žiadosti, a kým sa vec riešila cez písomnú korešpondenciu, prezident si už vybral iné médiá. Z obrazoviek súkromných televízií Markíza a TA3 vyzýval občanov, aby využili svoje právo a prišli k volebným urnám.

01 - Modified: 2003-03-25 09:54:05 - Feat.: 0 - Title: Čečensko pevne začlenené v Ruskej federácii 02 - Modified: 2003-03-25 09:56:18 - Feat.: 0 - Title: Peniaze do dvadsiatich minút 03 - Modified: 2003-03-25 09:57:52 - Feat.: 0 - Title: Plánovanie vojen sa už stalo súčasťou života
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:15