StoryEditor

Presťahujte si byt do minulých dekád. S retro štýlom

23.06.2013, 00:01
Autor:
stlstl
Od 50. rokov po 70. Inšpirujte sa dizajnom minulých desaťročí a vneste si do bytu príjemnú nostalgiu.

Interiér zariadený v štýle 60. a 70. rokov.

Či už je to nostalgia za starými časmi, alebo chuť vniesť do nášho života sviežeho a veselého ducha tohto neobyčajného štýlu, objavuje sa stále častejšie tak v módnom  ako aj v interiérovom dizajne. Reč je o retro štýle, ktorý nás prenáša do povojnového obdobia 50., 60. a 70. rokov minulého storočia. Každá z týchto dekád priniesla so sebou nové trendy a ovplyvnila tak súčasný dizajn v štýle retro, ktorý je moderný, praktický a zároveň "retro"  zábavný.

Nástup spoločenských a technologických zmien povojnového obdobia, rozmach reklamy, tzv "kvetinová revolúcia" pop music a pop art. Všetky tieto udalosti, mali významný vplyv na moderný retro štýl. Melancholické farby 40. rokov sú v 50. nahradené pestrými a odvážnymi farbami, ako napríklad tyrkysová, avokádovo-zelená, horčicovo-žltá, červená, sýtomodrá alebo bielo-čierna kombinácia.  S nástupom nových technológii prichádzajú aj nové materiály  ako plasty, umakart, preglejka či leštený chróm a rýchlo si získavajú svoju priazeň. Podlahové linoleum dostáva zelenú vďaka novým farbám a dynamickejšiemu dizajnu. Rovnako populárne je masívne teakové drevo a borovica. Oblé tvary nábytku a odvážne textúry na tapetách a textíliách sú  neodmysliteľnou súčasťou tohto  energického a hravého štýlu.


Retro 50. rokov. Vesmír a linoleum

Po pochmúrnom, vojnou poznačenom období 40. rokov nastupuje éra pozitívneho myslenia a neviazaného životného štýlu. Vplyv rozmachu vedy, výskumu vesmíru a nových technológii sa odráža takmer vo všetkých sférach spoločenského života - v móde, umení, dizajne a v neposlednom rade aj v domácnostiach. Dizajn už neplní len funkcionalistickú úlohu, ale aj estetickú a umeleckú. Nové materiálové možnosti dávajú priestor pre inovatívny a dynamický prístup k interiérovému dizajnu. 

Farby
Farby tohto obdobia možno rozdeliť do troch paliet - pastelových, moderných a škandinávskych. Zatiaľ čo z pastelových tónov sú populárne ružová, tyrkysová, mentolovo- zelená, modrá a svetložltá, v modernej palete dominujú skôr čisté a sýte odtiene žltej, modrej, oranžovej, červenej a samozrejme aj dnes populárna kombinácia čiernej a bielej. Paleta škandinávskych odtieňov je primárne inšpirovaná prírodou a zahŕňa odtiene hnedej, krémovej, sivej a zelenej.



Textílie a vzory
Vplyv vedy a výskumu sa prenáša aj na textílie používané v domácnosti. Vesmírom inšpirované tvary a vzory (planéty, galaxie či populárny "bumerang" vzor) sú často používané na vinylové  tapety, obrusy, záclony a ostatné dekoračné textílie. Obľúbené sú odvážne tvary ako hviezdy, prúžky, bodky, ale aj abstraktné motívy. Šachovnicový motív sa tiež teší veľkej popularite. Stoly domácností zdobia obrusy s kvetinovými vzory a motívmi ovocia.  

Obývačky v štýle 50. rokov.

Nábytok
V 50. rokoch sa do pozornosti dostáva čistý a funkčný dizajn v  škandinávskom štýle. Hladké povrchy a štíhle línie pôsobia elegantne a moderne. Dynamiku dodávajú oblé organické línie inšpirované vesmírom. Populárnym materiálom pri výrobe sa stáva laminovaná preglejka, ktorú možno ohýbať do rôznych tvarov. Flexibilitu tohto materiálu využili aj známi dizajnéri  Charles a Ray Eames, ktorých dizajn je tak nadčasový, že ich produkty (zväčša stoličky či kreslá) bývajú obľúbenými solitérmi aj v súčasných moderných interiéroch. Materiály ako leštený chróm, oceľ, vinyl a umakart boli najčastejšie používanými materiálmi pri výrobe stolov a stoličiek.

Slávne stoličky a kreslá od dizajnárov Eamesovcov.



Kuchyne zariadené v štýle 50. rokov.

Podlaha
Vďaka vynovenému dizajnu sa na podlahách domácnosti objavuje linoleum, ktoré je dostupné v rôznych farbách a s trendovými vzormi. Novinkou sú tiež celoplošné koberce, ktoré možno taktiež dostať v najrôznejších moderných odtieňoch. Samozrejme aj klasika ako je drevená podlaha si stále udržuje svojich priaznivcov.

Dekorácie
Organické motívy sa transformujú aj do interiérových doplnkov. Po prvý krát sa využíva plast aj na výrobu dekoračných predmetov do domácností. Veľkým hitom sú lampy, ktoré viac neslúžia len svojmu pôvodnému účelu. Geometrické či abstraktné tvary lámp s rovnako dynamickou a odvážnou potlačou na tienidlách boli povýšené na významný dekoračný prvok.

V 50. rokoch sa mení aj dispozičné riešenie interiérov. Kuchyňa, jedáleň a obývačka sa spájajú do jedného celku a vytvárajú tak multifunkčnú zónu. Otvorené a priestranné interiéry  zodpovedajú pohodovejšiemu životnému štýlu.


Retro 60. rokov. Etno a minimalizmus

Rovnako ako 50., aj 60. roky sú vo víre veľkých technologických a spoločenských zmien. Tradičná americká kultúra je konfrontovaná s novými, revolučnými názormi a  nastupujúcou kultúrou hippie, presadzovanou najmä mladou generáciou. Všetky tieto udalosti majú významný vplyv na módu, hudbu, umenie, ako aj interiérový dizajn. Nový, moderný metalický high-tech vzhľad sa v tomto období  stretáva s etnickou kultúrou, ktorú do Ameriky prinášajú mladí ľudia zo svojich ciest po Indii a Maroku. Dizajn sa stáva prostriedkom sebavyjadrenia. 





Farebný interiér v štýle 60. rokov.

Farby
Farebná paleta je podobná ako v predchádzajúcom období, ale v 60. rokoch dominujú energickejšie pulzujúce odtiene. Populárne boli zelená, zlatá, oranžová a žltá  farba. Často sa objavovali nielen v interiéroch, ale aj v móde či dokonca na autách. Obľúbené sú provokatívne kombinácie ružovej a oranžovej či kontrastné kombinácie bielej a čiernej, niekedy aj s prímesou červenej  farby.  


Textílie
Moderné boli pestrofarebné textílie s batikovými, kvetinovými či psychedelickými motívmi. Na druhej strane kultúra hippie vnáša do dizajnu etnický nádych. Indické bavlnené sáry sa používali ako posteľné prikrývky, záclony či gobelíny.

Nábytok
Škandinávsky čistý dizajn je stále v kurze. Nové technológie spracovania plastu lisovaním umožňuj vytvárať rôzne organické monolitické tvary nábytku. Často používanými materiálmi pri výrobe sú  kov, sklo, drevo a PVC či  kombinácie jednotlivých materiálov. 

Podlaha
Trendovou podlahovinou sa stali vinylové podlahy a chlpaté koberce. Pestrofarebné vzorové koberce a behúne z Indie a Maroka boli tiež veľmi žiadané a často sa objavovali v interiéroch.



Rôzne podoby inšpirácie 60. rokmi.

Dekorácie
Obľúbenými dekoračnými prvkami boli sošky siamskej mačky, kohútov alebo sovy. Snáď najznámejším dekoračným prvkom 60. rokov boli lávové lampy, ktoré sa objavovali v rôznych farbách. Rovnako boli v obľube predmety z medi či iných kovov. Steny zdobili obrazy s geometrickými tvarmi v pestrých farbách, psychedelické obrazy a grafika. 

Moderný spôsob života 60. rokov, nové trendy a názory nahradili konzervatívnu tradičnú kultúru. Dizajn sa stal provokujúcim prvkom vyjadrujúcim emócie a nový spôsob myslenia. Minimalizmus, ako nová forma modernizmu, presadzoval jednoduchý a funkčný dizajn. Na druhej strane "kvetinová revolúcia" vniesla do dizajnu 60. rokov viac dekoratívny štýl, ovplyvnený etnickou kultúrou. 


Retro 70. rokov. Umelá kožušina a oblúková lampa

70. roky nadväzujú na novodobé a revolučné myslenie predošlého desaťročia. Vplyv ázijskej kultúry pokračuje aj v tomto období a kozmický vek spolu s novými technológiami inšpirujú k inovatívnym dizajnom.

Farby
Modernými farbami v tejto dekáde boli skôr svetlejšie odtiene zelenej, žltej, oranžovej a hnedej. Biela sa často objavovala na nábytku alebo na stenách, kde dávala vyniknúť sýtejším farbám na nábytku a textíliách. Stále obľúbenou kombináciou je biela a čierna, ale aj svetlozelená a modrá, žltá s oranžovou či zelenou alebo ružová so zelenou.

Textílie a tapety
Veľké kvetinové a grafické vzory v svetlých či odvážnych farbách, ako aj abstraktné motívy, boli hlavnou témou na textíliách a tapetách.



Geometria a plasty v štýle 70.rokov.

Nábytok
Funkcionalistický dizajn stále populárneho dreveného nábytku dopĺňajú stále viac obľúbené organické tvary plastových stolov a stoličiek na okrúhlych nohách s farebným čalúnením. V interiéroch sa objavujú materiály ako plexisklo, sklo, vinyl či koža, ale aj chróm v kombinácii s drevom. Novinkou je umelá kožušina, často používaná na čalúnenom nábytku. Svoje miesto si tu našiel dodnes obľúbený pohodlný sedací vak.

Podlahy
Chlpaté koberce  a behúne kontrastujú s modernými líniami a materiálmi na nábytku. Linoleum v pestrých farbách  a drevené podlahy pokrývajú takmer celé plochy domácnosti. Módnym hitom 70. rokov bolo svetložlté linoleum, ale aj ružový či zelený celoplošný koberec.

Dekorácie
Inovatívny dizajn svietidiel z nich urobil ústredný bod miestnosti. V tomto období vznikla slávna oblúková lampa či biele glóbusové lustre. Aj pri svietidlách majú prím moderné materiály ako chróm v kombinácií s plastom. Na stenách interiérov sa popri vinylových  tapetách objavujú aj drevené či tehlové obklady. Obľúbenými doplnkami sa stávajú palmy či pohodlné vankúše na sedenie.

A ako vlastne dosiahnete vo svojom interiéri atmosféru v retro štýle? Nemusíte sa striktne pridŕžať jednotlivých období. Tie poslúžia ako inšpirácia pri výbere vhodných farieb, nábytku či materiálov. Siahnite po prvkoch a solitéroch, ktoré sa vám páčia a  vložte ich do moderného konceptu vášho bývania. Šikovnou kombináciu rozmanitých retro tvarov, textúr, materiálov a farieb, vytvoríte vo vašou interiéri jedinečnú atmosféru, ktorá bude súčasná a retro zároveň.

Pripravené v spolupráci s:

www.styloveinteriery.sk

Snímky: wowhomedecoratingideas.blogspot.sk, goldenfingers.info, pinterest.com, retroplanet.com, ideastosteal.com, jazzyliving.com

01 - Modified: 2005-08-11 07:27:48 - Feat.: 0 - Title: Basketbalistky míří do semifinále ME
01 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 02 - Modified: 2023-10-25 05:30:00 - Feat.: - Title: Moderné retro v prvorepublikovom dome: Tento bratislavský byt spája to najlepšie z pôvodného aj nového 03 - Modified: 2023-10-11 09:05:58 - Feat.: - Title: ELTON JOHN predáva luxusný apartmán za milióny dolárov. Pozrite na ten naleštený interiér a MEGA šatník! 04 - Modified: 2023-09-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Zo starého bytu na Vinohradoch je moderný byt s čistým dizajnom. Premena pred a po vás nadchne 05 - Modified: 2023-06-29 08:38:19 - Feat.: - Title: Šéf SIS si kúpil ďalší byt v hlavnom meste. Rovno vedľa svojho predošlého
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:24