StoryEditor

Sony sa sťahuje z Trnavy do Nitry

21.09.2006, 00:00

NITRA, BRATISLAVA -- Japonský výrobca elektroniky Sony presťahuje závod z Trnavy do Nitry. Viceprezident európskeho zastúpenia koncernu Serge Foucher včera oznámil, že v novej fabrike v Nitre bude pracovať tritisíc zamestnancov. Závod bude stáť 73 miliónov eur, čiže 2,7 miliardy korún, a ročne vyrobí tri milióny LCD televízorov.

Z mesta do mesta
V existujúcej fabrike v Trnave dnes Sony zamestnáva okolo 1 500 ľudí. Všetkým z nich chce koncern ponúknuť prácu v Nitre, ktorá je od Trnavy vzdialená 28 minút jazdy autom. Mestá spája štvorprúdová rýchlostná cesta.
Sony by však našlo dosť ľudí aj v Nitre. V meste a jeho okolí je momentálne bez práce asi šesťtisíc ľudí. Ďalších 1 900 nezamestnaných je v neďalekom okrese Zlaté Moravce. Riaditeľ odboru služieb zamestnanosti nitrianskeho úradu práce Igor Vavrík si myslí, že s náborom pracovnej sily by nemali byť väčšie problémy.

O stimuloch zatiaľ mlčia
Zdvojnásobenie zamestnanosti po presťahovaní fabriky ide ruka v ruke so zmenou v orientácii jej výroby. Kým v Trnave, kde má postupne dôjsť k útlmu, Sony vyrába obyčajné televízory, v Nitre by to mali byť moderné televízory s LCD obrazovkami. Sťahovať sa bude zrejme aj servisné centrum pre hracie konzoly PlayStation 2.
Sony sa ešte s vládou nedohodlo na znení investičnej zmluvy, známe teda zatiaľ nie sú ani investičné stimuly. Štátna pomoc by podľa predbežných práv mohla reflektovať zdvojnásobenie zamestnanosti.

Tretí medzititulok
Napriek nejasnostiam okolo presného znenia investičnej zmluvy je Sony rozhodnuté stavať čo najskôr. Naznačujú to ambiciózne plány spustiť výrobu už o rok. "Prevádzku by sme chceli rozbehnúť v septembri 2007 a plnú výrobnú dosiahnuť kapacitu v priebehu roku 2008," vyhlásil Foucher.

01 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americkí umelci doplácajú na svoj postoj 02 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako americkí jastrabi vnútili svetu svoju vojnu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 02:19