StoryEditor

Na východe Slovenska majú novú dominantu. Výhľad stojí za to

01.06.2015, 14:25
Autor:
TASRTASR

V obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov na východe Slovenska cez víkend slávnostne otvorili a rozsvietili novú dominantu Vinohradníckej oblasti Tokaj – 12-metrovú vyhliadkovú vežu v tvare dreveného suda. Počas celého dňa v obciach Čerhov, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa a Viničky prebiehali tradičné oslavy svätého Urbana. Nechýbali ochutnávky vína, ľudové remeslá a folklórna hudba. Súčasťou programu bolo aj uvedenie knihy Tokaj na tanieri a vyvrcholením po zotmení, teda približne o pol deviatej večer bolo rozsvietenie novej dominanty.



 

V Malej Tŕni sa teda v sobotu premenili medzipivničné uličky na veľkú tvorivú dielňu, kde si návštevníci okrem prezentácie tradičných remesiel či výrobkov mohli sami vyskúšať svoje zručnosti. Popoludní nechýbali vystúpenia folklórnych skupín a umelcov. Program vyvrcholil od piatej hodiny podujatím Tokaj pod hviezdami vo vinohradoch Malej Tŕne.

Nová dominanta Vinohradníckej oblasti Tokaj je súčasťou projektu Tokaj je len jeden, ktorý získal finančnú podporu z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. V rámci toho sa za viac ako 1,2 milióna eur rozvíja vínny turizmus v oblasti Tokaj. Cieľom projektu je, aby sa značka vína z tohto regiónu preniesla aj na iné tradičné produkty, aby sa rozšírila ich ponuka pre návštevníkov regiónu. Snahou je aj rozšírenie a zlepšenie tunajších služieb, aby návštevníci po kúpe alebo ochutnávke vín hneď neodchádzali, ale ostali, precítili atmosféru vinárskeho regiónu a objavili aj kultúrne, prírodné a historické bohatstvo Tokaja.  "Projekt Tokaj je len jeden má za cieľ, aby sa značka unikátneho vína preniesla aj na iné tradičné produkty, aby sa rozšírila ich ponuka pre návštevníkov regiónu. Chce rozšíriť a zlepšiť tunajšie služby, aby návštevníci po kúpe alebo ochutnávke vín hneď neodchádzali, ale ostali, precítili atmosféru zaujímavého vinárskeho regiónu a objavili aj kultúrne, prírodné a historické bohatstvo Tokaja," informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.


Tokaj získal novú dominantu. TASR/R. Hanc


Cieľom je aj na vznik Rekreoparku, vybudovanie jednotného navigačného informačného systému a virtuálneho informačného systému. Turistom v regióne budú k dispozícii dve informačné centrá. Jedno je v Čerhove, sídli v budove, ktorá ako prvá svojho druhu na území Košického kraja využíva na svoj chod obnoviteľné zdroje energie.
     
Vinohradnícku oblasť Tokaj tvoria katastre siedmich obcí - Viničky, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Černochov, Bara a Čerhov. Tokajská vínna cesta je záujmové združenie právnických osôb, ktoré vzniklo na podporu rozvoja turizmu, kultúry, ale i kultúrno-spoločenského života v tejto oblasti. Jeho členmi sú pestovatelia a výrobcovia vína, obce, kultúrne organizácie a združenia, cestovné agentúry a fyzické a právnické osoby.

01 - Modified: 2007-06-14 07:54:00 - Feat.: 0 - Title: eBay začal dražiť rozhlasovú reklamu
01 - Modified: 2023-03-08 08:43:53 - Feat.: - Title: HN24: Tokaj 02 - Modified: 2021-07-25 06:21:10 - Feat.: - Title: Prázdniny u susedov: Maďarsko je aj krajinou chutí, ponúka viac, ako si zvyknutý. Vie to aj Michelin 03 - Modified: 2019-12-11 05:41:30 - Feat.: - Title: Kontroverzného veľkovinára Duča opäť odsúdili. V čom spočíva jeho tokajské "dobrodružstvo"? 04 - Modified: 2017-04-12 15:59:34 - Feat.: - Title: Mal to byť supermoderný závod. Tokajské víno po Varehovi však krachuje 05 - Modified: 2015-11-05 09:32:58 - Feat.: - Title: Poslanec Mostu kritizoval Fica: Premiér a jeho vláda nechránia záujmy Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 03:19