StoryEditor

eBay začal dražiť rozhlasovú reklamu

14.06.2007, 09:54
Internetový aukčný portál eBay začal v spolupráci s Bid4Spots.com s dražbou nevyužitého reklamného času amerických a európskych rádií. Svojich 1000 sekúnd za 5,-- EUR si tak môžete vydražiť aj vy sami.

Americká internetová spoločnosť eBay začína s dražbou reklamného času amerických a európskych rozhlasových staníc. Zareagovala tak na rozbiehajúci sa projekt Google. eBay uzavrelo alianciu s portálom Bid4Spots.com, ktorý už takmer 2 roky umožňuje dražbu zvyšného reklamného priestoru amerických rádií. Odborníci predpokladajú, že eBay pristúpil k tomuto kroku kvôli zvýšeniu konkurencie-schopnosť podobne ako Google.



Medzi výhody rozhlasovej reklamy patria, rovnako ako v prípade internetovej reklamy, nízke náklady. Vyrobiť rozhlasový spot je časovo aj cenovo menej náročné, než nakrútenie televíznej reklamy. Zároveň vytvára rozhlas vhodný doplnok online-inzercie pre malých a stredných podnikateľov. Práve z tohto dôvodu sa eBay rozhodol pre rozhlasovú reklamu. Rádiá, ktoré nedokážu predať svoj voľný reklamný priestor, majú tak možnosť ponúknuť ho v dražbe.



Niektoré rozhlasové stanice ponúkajú hotový balík služieb. Ten zahŕňa nielen voľný reklamný priestor vo vysielaní, ale aj možnosť zobrazenia bannerovej reklamy na webovej stránke rádia. Záujemca si môže vybrať z aktuálnej ponuky na eBay napríklad balík 360-tich spotov na jeden mesiac za vyvolávaciu cenu 119,-- EUR, či reklamný priestor dĺžky 1000 sec. za vyvolávaciu cenu 5,-- EUR.



Možnosť dražby reklamného priestoru sa však nepozdáva všetkým rozhlasovým staniciam. Kvôli konkurenčnému boju Goolge-u a eBay sa zástupcovia rozhlasových staníc obávajú, že cena reklamného priestoru prudko klesne.



Či sa daný projekt v praxi ujme sa ukáže až časom. No dúfajme, že nestroskotá na zdržanlivom či odmietavom prístupe zo strany médií.





Zdroj:

http://publications.mediapost.com/index.cfm?fuseaction=Articles.showArticle&art_aid=61686

http://www.thestreet.com/newsanalysis/techfocus/10360915.html?puc=googlefi

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:48