Možno práve preto sme sa prstom po mape vrátili späť na Slovensko - a stretli sme sa v petržalskej reštaurácii Tarpan.
Známeho bratislavského podnikateľa Jána Badžgoňa by teda na tanieri prekvapilo iba máločo. Počas rozprávania niektorých jeho gastronomických zážitkov sme boli vcelku radi, že sa nám na tanieri v reštaurácii Tarpan nič nehýbe, netrasie a ani na nás nič nežmurká.
"Videli ste film Indiana Jones a chrám skazy, kde v jednej legendárnej scéne servírujú obed priamo z opičích hláv? Mne sa raz stalo niečo podobné, na jednej oficiálnej večeri predo mňa postavili nádobu s polievkou, a keď som zodvihol pokrievku, uvidel som vnútri plávať... oči,“ šokuje hneď na úvod "veselou“ príhodou.
Takže sme si vcelku vydýchli, keď nám ako couvert v tejto tradičnej reštaurácii priniesli vynikajúcu domácu oškvarkovú nátierku.
Divadlo "Gril“
Spolu so somelierom Branislavom Pospišom a predsedom Predstavenstva Castor&Pollux Jánom Badžgoňom sedíme v príjemnej petržalskej reštaurácii Tarpan, hneď vedľa veľkého vnútorného grilu, na ktorom sa podchvíľou pripravujú pravé slovenské špeciality ako panenka plnená oštiepkom či bravčové rebierka a k tomu chrumkavá grilovaná zelenina.
"Možno je to aj jediná bratislavská reštaurácia, ktorá má takýto vonkajší gril. Teda, že sa nenachádza v kuchyni, ale priamo pred zákazníkmi,“ podotýka Pospiš.
Ján Badžgoň sa do jedálneho lístka nemusí dlho pozerať - v tejto reštaurácii je štamgastom, chodieva sem pravidelne už desať rokov. Hoci ešte pred naším stretnutím prichádzali do úvahy aj iné reštaurácie, napokon zvíťazil Tarpan.
"Som rád, že sme práve tu. Túto reštauráciu mám rád najmä kvôli jedlu, ale aj kvôli atmosfére. Pravdupovediac, mám rád úprimnosť, nie žiaden strojený snobizmus,“ hovorí Badžgoň.
Každý má svojho hada
Či už snobizmus máte rád alebo nie, etiketa niekedy nepustí. Čo by ste teda urobili, ak by sa pred vami na dôležitom medzinárodnom stretnutí znenazdajky objavila hadia polievka ako miestna špecialita? Ján Badžgoň tvrdí, že polievka s očami sa dala "spláchnuť“ pomocou toniku, s hadmi to však už bolo trochu komplikovanejšie...
"Veľmi neprezieravo som sa stavil s mojím kolegom, že ak tú hadiu polievku zje on, tak ja tiež. Nikdy som si nemyslel, že to skutočne urobí,“ spomína so smiechom. Lenže urobil. Stačilo pár pohárikov whisky a kolegov tanier sa čoskoro vyprázdnil. Napokon ani Jánovi Badžgoňovi neostalo iné, ako sa odobrať do inej miestnosti, kde boli naukladané klietky s ešte živými hadmi, vybrať si "toho svojho“ a potom si už len zaželať dobrú chuť.
"Viete čo, napokon tá polievka bola celkom dobrá. Mala veľmi jemnú chuť,“ potvrdzuje na margo našich skeptických pohľadov.
Víťazom sa stáva: hríbiková omáčka
To už sme v Tarpane mali za sebou tradičnú fazuľovú polievku a ako hlavný chod sme si objednali výber viacerých špecialít z grilu, na osobné odporúčanie majiteľa reštaurácie Vladislav Uhrin.
"Máme pripravené aj jedlo špeciálne pre dámy,“ radil Uhrin. Nakoniec sme sa však rozhodli hrať "jeden za všetkých, všetci za jedného“ a objednali sme si misu s rôznymi druhmi mäsa, grilovanou zeleninou a varenými i opekanými zemiakmi. Ako sa ukázalo neskôr, urobili sme dobre.
"Kuracie mäso je urobené tak akurát, často sa totiž stretnete s tým, že je príliš suché,“ zhodnotil po prvom ochutnaní Branislav Pospiš. K tomuto menu nám priniesli aj hríbikovú, cesnakovú a barbecue omáčku, pričom najväčší úspech u nás zožala hríbová.
Nepriateľ kreveta
Najväčšia šou nás však ešte len čakala v spojení s flambovanými gaštanmi. Flambovanie priamo pred zákazníkom je vždy zaujímavou "vsuvkou“. Teda, takmer vždy. Aspoň pokiaľ sa vám v reštaurácii od plameňov "nechytia“ slamené dekorácie tak, ako to už v jednej reštaurácii zažil Ján Badžgoň, alebo pokiaľ tou obeťou nie ste vy sám, ako v prípade Branislava Pospiša. Ten takto vo svojich začiatkoch raz prišiel o obočie i mihalnice.
V Tarpane sa však flambovanie skončilo happy endom v podobe chutného dezertu, ktorý tu aj štamgast Ján Badžgoň jedol premiérovo (a pochvaľoval si).
A to, čo by napriek všetkým svojim kulinárskym zážitkom už radšej do úst nedal, je vraj obria kreveta...
Ján Badžgoň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Castor&Pollux Kvalita a chuť jedla a nápojov: Kvalita jedál bola výborná, chuťovo i dizajnovo. Čo sa týka nápojov, vybrali sme si Rulandské šedé a Chardonnay, boli príjemné a mali aj správnu teplotu. Prestieranie a stolovanie bolo veľmi pekné. Prvýkrát som tu jedol flambované gaštany a naozaj mi chutili. Úprava jedál: Hodnotím kladne. Jedlá boli pekne upravené a ladili aj farebne. Personál: Personál poznám dobre, keďže tu chodím už niekoľko rokov. Môžem potvrdiť, že sú veľmi ochotní. Ak som mal nejaké špeciálne požiadavky, vždy mi vyšli v ústrety. Či už to bola rezervácia celej reštaurácie, alebo špeciálne jedlá pre špeciálnych hostí, ktorých sme tu mali. Ak sme niečo potrebovali, personál nám nehovoril o tom, ako sa to nedá, ale, naopak, ako by nám mohol vyjsť v ústrety. Prostredie: Z môjho pohľadu veľmi dobre zvolená lokalita, najmä okolie – sú tu koníky, takže keď sedíte v tejto reštaurácii vonku, tak ste medzi zeleňou, v prírode, vidíte kone... Nie je to ďaleko od centra, žiaden problém s parkovaním a veľmi sa mi páči, že má reštaurácia vonkajšiu a vnútornú časť a že je rozdelená pre fajčiarov i pre nefajčiarov. A ak sa niekto veľmi naje, tak sa môže rovno aj prejsť, keďže hrádza je odtiaľto iba kúsoček (smiech). KONEČNÝ VERDIKT: Reštauráciu považujem za príjemnú, rovnako ako personál. Zvládli to perfektne, som úplne spokojný. |
Branislav Pospiš, viceprezident Asociácie somelierov SR Kvalita a chuť jedál: Tarpan bola prvá reštaurácia, ktorá sa na nás nepripravila, ale nechala nás vybrať si z jedálneho lístka. Jedálny lístok je podľa môjho názoru až zbytočne široký, ale závisí to aj od obrátkovosti hostí. Úprava jedál: Veľmi decentná, ale v slovenskej reštaurácii to bolo akurát. Nevedel by som si tu predstaviť príliš modernú úpravu jedál. Personál: Príjemný, profesionálny a zručný, znalý ponúkaných jedál. Veľmi šikovne si čašníci počínali pri príprave flambovaných jedál a ponuke vín. Prostredie: Keď sa usadíte v reštaurácii, prestanete mať pocit, že ste v Bratislave. Výhľad na dostihovú dráhu a veľa zelene. V reštaurácii je dominantný gril na drevené uhlie, ale nemusíte sa báť, že by ste odchádzali z reštaurácie a celí by ste boli cítiť dymom. Konečný verdikt: |