StoryEditor

Jana Zichová: Mám rada zlatú strednú cestu

23.10.2008, 00:00
K srdcu jej najviac prirástla pánska móda a vysoké opätky. Nakupuje v San Franciscu, v najluxusnejších milánskych obuvách a medzitým si ešte "skočí" do dobrého second handu. Communication&Public Affairs Manager českého Googlu Jana ZICHOVÁ.
Okrem toho, že Slovenka Jana Zichová stojí na čele komunikácie českého Googlu, má ešte jednu celkom zaujímavú aktivitu. Ako PR konzultantka Slovensko-českého ženského fondu sa snaží minimalizovať rodové stereotypy v spoločnosti. Preto sa hneď na úvod nedalo neopýtať, či medzi také stereotypy patrí aj predstava o ženách - "shopoholičkách“ a mužoch, ktorí s nákupmi radšej nechcú mať nič spoločné...

"Áno, určite. Ale sama vám môžem potvrdiť, že mám množstvo kamarátov a známych - mužov, ktorí si tiež potrpia na peknú módu a nakupovanie. Na druhej strane mám aj také kamarátky, ktoré berú nakupovanie ako nutné zlo. Myslím si, že vo veľkých mestách sa to už pomaly vyrovnáva, ale aj tak sme ešte trochu poznačení stereotypmi, že parádiť a starať sa o seba majú ženy. A bude ešte chvíľu trvať, kým sa to zmení úplne.“
Ona sama v tomto smere kráča po zlatej strednej ceste. Nakupovaním nie je posadnutá, no sem-tam si rada niečím pekným urobí radosť. "Záleží na tom, čo nakupujem a v akom štádiu nutnosti. Čím urgentnejšie nejakú vec potrebujem, tým menej pôžitku mi to prináša. A pravdou je, že tie najlepšie kúsky objavím úplne náhodou.“ Tak, ako čiernu džínsovú kombinézu, ktorú úplne náhodou objavila v jednom príjemnom second hande. Tú dnes považuje za skutočný úlovok a najcennejší kúsok vo svojom šatníku. A čierna džínsová kombinéza už vlastne čo-to napovedá aj o extravagancii, ktorú Jana Zichová obľubuje. "Ak mám na sebe nejakú klasiku, rada ju okorením niečím iným, nápadnejším. Výstrihom, opaskom, vzorom, doplnkom, vrstvením, topánkami...“
Ako správna členka ženského fondu má slabosť pre pánsku módu a s ňou spojené špecifické strihy, vzory a farby. Väčšinou ide o vesty, kravaty, nohavice, klobúky... Preto trochu prekvapivo vyznieva ďalšia z jej slabostí, a tou sú - vysoké opätky. "Rada spájam rôzne štýly,“ smeje sa sympatická slovenská manažérka.
Trochu prekvapil aj zdroj jej najcennejšieho kúska v šatníku - second hand. "Oblečenie nemusím kupovať iba v tých najdrahších butikoch. Pravdou však je, že mám pár obľúbených značiek, ktoré mi sedia veľkostne, štýlovo, kvalitou spracovania a čo mám na nich najradšej, je, že ma dokážu vždy prekvapiť niečím zaujímavým. Ak však niekde objavím skvelé ,no name‘ oblečenie, vôbec mi to neprekáža.“ Zo všetkého, čo nám o sebe prezradila, azda najtrefnejšie bolo to, že nie je iba otrokom značiek.
Zmysel pre luxusné a kvalitné veci v sebe napriek tomu nezaprie. Veď vyraziť si na nákupy do San Francisca sa nepodarí len tak každý deň. Jane Zichovej učarovala známa štvrť hippies Haight-Ashbury s množstvom čarovných obchodíkov, butikov, extravagantných výmyslov a orientálnych vecí, vôní a chutí. Už dlhšie sa však chystá na útok na topánky v Miláne, na ktorý ju navnadili kamarátky. Nie je však typom ženy, ktorá si oblečenie potrebuje nechať schváliť tromi kamarátkami. Preto najradšej nakupuje sama - výnimku dostala jej mama a sestra, ktoré najlepšie vedia, čo jej pristane.
Mierne exotickou nákupnou destináciou Jany Zichovej je aj talianske Bari. "Už asi sedem rokov cestujem za kamarátmi do Bari na juh Talianska a musím povedať, že som vždy bola úplne ohúrená tým, ako sa tam ženy, ale hlavne muži štýlovo obliekajú. Má to šmrnc, je to zaujímavé, vždy nejakým spôsobom originálne a hlavne zladené. Vyraziť si večer von znamená vidieť inšpiratívnu módnu prehliadku strihov, farieb, štýlov, účesov...“ Hoci sa nevyhýba ani tým najklasickejším nákupným mekkám ako Londýn, k srdcu jej najviac prirástol pražský Nový Smíchov na Anděli. Práve v takýchto veľkých nákupných centrách ju stretnete najčastejšie - a to výhradne cez víkendy.
"Musím však priznať, že húfy ľudí, ktoré sa tam premávajú, ma dokážu neuveriteľne vyčerpať. No ak mám čas, tak sa veľmi rada túlam pražskými uličkami, kde nazerám do jednotlivých butikov a obchodíkov, po ceste si dám dobrú kávu v príjemnej kaviarni a užívam si víkendovú atmosféru.“ Ideálnou bodkou za nákupným dňom Jany Zichovej je potom už len dobrá večera v suši bare.

KOZMETIKA
Parfum: BVLGARI Omnia
Šampón a kondicionér: Schwarzkopf - Bonacure hairtherapy
Telová starostlivosť: Dove, Johnson´s
Dekoratívna kozmetika: Vichy, Loreal, La Roche-Posay, Clarins

OBLEČENIE
Biznis oblečenie: Zara, Mango, Promod (klasické biznis oblečenie do práce nenosím)
Oblečenie na voľný čas: C&A, H&M, New Yorker
Šport: Adidas, Nike
Džínsy: Pepe Jeans, Zara jeans
Obuv: Humanic, Baťa a talianske butiky

DOPLNKY
Taška: Zara, Adidas, Baťa
Hodinky: Axcent
Šperky/doplnky: drobné butiky s bižutériou a doplnkami (nosím skôr doplnky a ozdoby než klasické šperky)

NÁPOJE
Nealko: paradajkový džús
Víno: Savignon Blanc, Austrália alebo Pinot Grigio, Taliansko
Pivo: tmavý Šariš, v Prahe Hoegardeen alebo Gambrinus
Kokteil: Bloody Mary, Mojito

ELEKTRONIKA
mobilný telefón: Nokia N95
TV: JVC
PC: Dell, Lenovo
Domáce spotrebiče: Electrolux, AEG, Zanussi, Gorenje
Autá: Volkswagen Golf

OBĽÚBENÉ MIESTA
Kaviareň: U slepé kočičky (Praha 7), Bio café (Smíchov), Čajírna a kafírna Šiva (Praha 1)
Reštaurácia: grécka taverna Olympos
Ďalšie miesta: všetky krásne pražské výhľady - z Malovanky, Petřína, Letnej, Divokej Šárky, Vyšehradu..., rodný Prešov a krásne voňavá Dalmácia

menuLevel = 2, menuRoute = style/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:26