StoryEditor

Analýza: Jedna poisťovňa zadlží štát a predĺži čakanie na operácie

21.08.2012, 00:00
Čo prinesie pacientom zlúčenie poisťovní? Kto na tom najviac zarobí?

Plány vlády oklieštiť trh zdravotného poistenia a ponechať na ňom len jednu štátnu poisťovňu ľuďom nič pozitívne neprinesie. Výnimkou sú majitelia súkromných poisťovní, ktorí na úkor štátnej kasy dostanú za predaj stovky miliónov eur. Štát sa, naopak, na niekoľko rokov zadlží a navyše predá aj svoje podiely v ziskových podnikoch, aby peniaze následne vložil do stratového segmentu.

Na založenie unitárneho systému poistenia by sa mali použiť peniaze z predaja Telekomu. Ten ku koncu minulého roka vykázal prevádzkový zisk viac ako 388 miliónov eur. Podľa analytika INEKO Dušana Zachara sa mohli tieto zdroje využiť efektívnejšie, ako na kúpu poisťovní.

„Na zníženie deficitu verejných financií a nemuselo prísť k tak radikálnemu zvýšeniu daní a odvodov pre občanov. Vložiť ich do neefektívneho štátneho zdravotníctva považujem za vyhodenie peňazí.“ Doterajšie skúsenosti a plány vlády totiž podľa neho poukazujú na to, že štát nedokáže viesť štátnu poisťovňu a nemocnice efektívnejšie. „Nič tomu nenasvedčuje, žiadne pripravované kroky, ani historická skúsenosť," povedal Zachar.

Monopol bez garancie kvality
Koľko presne plán vlády Roberta Fica vytiahne peňazí zo štátnej kasy, zatiaľ nie je jasné. Predbežné odhady hovoria, že kúpa súkromných poisťovní by mala stáť zhruba miliardu eur. Nezávislý audítor len Dôveru ku koncu minulého roka ocenil na viac ako 455 miliónov. Podľa Fica náklady štátu stoja za zisky, ktoré si poisťovne v súčasnosti ponechávajú.

Podľa prezidentky Združenia zdravotných poisťovní Kataríny Kafkovej to však nie je relevantný dôvod na zavedenie takej zásadnej zmeny na trhu. „Všetky sledované parametre, ktoré sa týkajú poistencov, ako kratšie čakacie lehoty, vyššie ceny za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, podpora nových medicínskych postupov, zavádzanie motivačného hodnotenia tých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí sa viac o poistencov starajú či celkovo lepší klientsky servis, sú len niektorými, ktoré jednoznačne hovoria v prospech pluralitného systému zdravotných poisťovní,“ povedala Kafková.

Za pravdu jej dáva aj Tomáš Szalay z HPI, podľa ktorého jedna poisťovňa nemá potenciál priniesť do zdravotníctva kvalitatívnu zmenu. Lekári sa zase obávajú, že ich pozícia pri dohadovaní cien sa ešte zhorší. „Pokiaľ budeme hovoriť iba o peniazoch, úhradách a cenách, tak podobné situácie, ako v krátkej minulosti so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, sa budú opakovať a môžu byť radikálnejšie,“ myslí si prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

Čo získa pacient?
Lacnejšie lieky ani lepšiu zdravotnú starostlivosť založením jednej poisťovne podľa odborníkov pacienti mať nebudú. Cenu liekov totiž určuje kategorizačná komisia ministerstva zdravotníctva a medzinárodné porovnania ukazujú, že systémy s jednou a viacerými poisťovňami dosahujú porovnateľné zdravotné výsledky. Pacientom sa však môže predĺžiť čakanie na operácie. Na porovnanie, v pomere k poistnému kmeňu v štátnej poisťovni dnes čaká 11-násobne viac pacientov ako v súkromnom Unione. „Pre pacienta je veľmi dôležitá vec, ako dlho čaká na zákroky. Vo Všeobecnej zdravotnej je to v súčasnosti najdlhšie. Jednou z príčin môžu byť aj iné motivácie manažérov štátnej a súkromných poisťovní,“ povedal Zachar.

O zdravotnícke benefity však podľa neho pacienti výrazne neprídu. Všetky tri poisťovne totiž v súčasnosti poskytujú približne rovnaké výhody. Hovorkyňa Dôvery Monika Šimunová však pripomína tie nezdravotnícke. „Ročné zúčtovanie sme našim klientom elektronicky umožňovali podať aj v minulosti, ako jediní,“ uviedla príklad. Pripomenula aj nedávno zavedený systém online nahlasovania hospitalizácií, vďaka ktorému nemocnice aj poisťovňa vedia, koľko klientov na aké plánované operácie čaká od nahlásenia lekárom.

Union podľa jej hovorkyne Judity Smatanovej zase vyniká v kontrole efektivity nakladania s vyzbieraným poistným. „V takzvanej revíznej činnosti dosahujeme o 37 percent lepšie výsledky než zvyšné dve zdravotné poisťovne,“ povedala Smatanová. Všeobecná zdravotná poisťovňa za svoj nezdravotnícky benefit považuje súťaž, v ktorej môžu jej poistenci po absolvovaní preventívnej prehliadky u všeobecného lekára, stomatológa, gynekológa alebo urológa, vyhrať dovolenku pri mori v hodnote 1 600 eur.

01 - Modified: 2004-08-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako prebieha vyplatenie peňazí
menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 11:13