StoryEditor

Urobte si Tour de France po slovensky. Tu sú tipy

04.07.2014, 00:00

Po stopách príhod dobrého vojaka Švejka

Dĺžka: 52 km
Náročnosť: ľahká
Povrch: asfalt
Trasa: Laborecké sedlo (nad obcou Palota) – Medzilaborce – Humenné
Atrakcie: socha vojaka Švejka v Humennom, múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach, Monastier Zostúpenia Svätého Ducha v Krásnom Brode, drevené kostolíky

Cykloatrakcia roka. Aj takto by sa dalo nazvať otvorenie slovenského úseku slávnej cyklotrasy Po stopách príhod dobrého vojaka Švejka. Tá dosiaľ viedla od ukrajinského Ľvova cez poľské obce Sanok či Kroscienko k slovenskému pohraničiu (celková dĺžka okolo 180 km), pričom v budúcnosti by sa mala potiahnuť až do Prahy – cez Budapešť, Viedeň a České Budějovice. Skúsenejší vodiči do Budapešti však pedálujú aj dnes, nachádza sa tam viacero značených úsekov.
Cyklotrasa kopíruje železničnú trať, ktorou počas prvej svetovej vojny putovali frontové vojská, a podľa románu Jaroslava Haška aj postava legendárneho dobrého vojaka Švejka. Toho počas jazdy aj viac ráz stretnete – tentoraz nie v papierovej, ale kamennej podobe. Jeho socha vás privíta v Ľvove, rozlúči sa s vami v Humennom a miniete ju aj na viacerých medzizastávkach. „Veľkú“ vojnu v rámci slovenského úseku – ktorý sa otváral práve na sté výročie od jej vypuknutia – pripomínajú aj viaceré vojenské cintoríny. Neobávajte sa však, trasa sa nenesie len v duchu pietnej atmosféry. Krásy karpatského pohraničia, umenie Andyho Warhola a napokon aj samotný Švejk ju zaujímavo vyvažujú.


Ovce, hory, rašeliny. Na liptovskom okruhu

Dĺžka: 27 km
Náročnosť: stredná až ťažká (prevýšenie 245 metrov)
Povrch: asfaltové a neupravované poľné cesty
Trasa: Liptovský Hrádok – Liptovský Peter – Vavrišov – Pribylina – odbočka do Račkovej doliny – Jamník – Podtureň – Liptovský Hrádok
Atrakcie: Múzeum liptovskej dediny, Múzeum bitky pri Vavrišove, Ovčiarske múzeum, arborétum a hrad v Liptovskom Hrádku

Cyklomilovníkom ponúka horný Liptov vyše 250 kilometrov značených cyklotrás, z toho viac ako polovica bola označená len úplne nedávno. Patrí k nim aj modrý okruh (č. 2436), ktorý ocenia najmä majitelia horských bicyklov. Trasa, ktorá vás prevedie viacerými podtatranskými klenotmi, sa začína v Liptovskom Hrádku. Narazíte tu na arborétum so vzácnymi drevinami, Ovčiarske múzeum či hrad, ktorý slúži aj ako hotel s romantickým dobovým ubytovaním a reštauráciou. „Časť objektu je v pôvodnom stave,“ informuje Marcela Herichová, manažérka miestnej akčnej skupiny Horný Liptov, ktorá sa na značení cyklotrás podieľa. Tieto atrakcie si však pravdepodobne intenzívnejšie užijete až po konci cyklojazdy – táto hornoliptovská sa totiž končí na rovnakom mieste, ako sa začína.
Z Hrádku pokračujete cez Liptovský Peter do Vavrišova a Pribyliny – kde sa oplatí zosadnúť z bicykla a  pozrieť si skanzen, v ktorom sa cez leto koná aj kopa akcií – s odbočkou do Račkovej doliny. A tu by ste už nad oddychom od pedálov nemali váhať. „V tunajšom kempe totiž možno odložiť bicykle a pokračovať pešou túrou na hrebene Vysokých Tatier,“ radí Herichová. Trasa ďalej pokračuje cez obce Jamník, Podtureň a končí sa opäť v Hrádku. Pred samotným návratom si môžete obzrieť Prírodnú rezerváciu Švihrová (so vzácnymi rašeliniskami) či zvernicu Paliesky.  


Prebrázdite Jánošíkov kraj

Dĺžka: 32 km
Náročnosť: stredne ťažká
Povrch: asfalt/hlina
Trasa: Žilina  – Vadičov  – Terchová
Atrakcie: Budatínsky zámok, betlehem v Terchovej
V tomto regióne, Malá Fatra nájdete viac ako len túto jednu cyklotrasu. V oblasti Terchovskej doliny, Kysúc a okolí Žiliny sa už pred pár rokmi začalo s obnovou cyklotrás a dnes tu tak nájdeme najhustejšiu sieť cyklotrás na území Slovenska v rozsahu viac ako 645 km rôznej úrovne a náročnosti.
Cyklotrasa sa začína v Žiline, kde môžete ešte pred nasadnutím na bicykel zájsť do areálu Budatínskeho hradu a pozrieť si expozíciu Považského múzea v Žiline. A potom už cez miestne dedinky smer Terchová, obdivovať tak môžete ich architektúru, Kostol sv. Andreja Svorada a Beňadika v Radôstke či vyrezávaný betlehem v Terchovej. Ešte na začiatku trasy zo Zástrania si môžete užiť výstup na kopec Straník – jeden z najlepších kopcov pre lety na krídle. A je odtiaľ aj naozaj krásny výhľad. Keď teda chcete prebrázdiť Jánošíkov kraj, môžete si vybrať aj trasy okolo Zázrivej, Novej či Starej Bystrice, ktoré sú tiež nové a patria k náročnejším.


Z Bratislavy len na skok k Márii Terézii

Dĺžka: 20 km
Náročnosť: ľahká
Povrch: asfalt
Trasa: Bratislava – Devín – Cyklomost slobody – Schlosshof
Atrakcie: Botanická záhrada, hrad Devín, zámok Schlosshof

Bratislavčania to majú kúsok aj do Česka, Maďarska či Rakúska. Pár mesiacov otvorený Cyklomost slobody však toto spojenie ešte spríjemňuje. Skôr mestskí ľudia môžu svoju trasu začať na známej Magio pláži či v reštaurácii UFO, ostatní si pokojne za svoj štart môžu zvoliť cestu popri Botanickej záhrade, ďalej pozdĺž Karloveského ramena až k ceste na Devín, kde sa na nábreží nachádza Pamätník obetiam železnej opony. A zase nadšenci turistiky môžu pokračovať aj smerom na kopce Devínskej Kobyly a na neďaleký prírodný unikát: pieskovcový kopec Sandberg, kde sa ešte stále nachádzajú skameneliny staré 14 až 16 miliónov rokov.
Popri rieke sa dostaneme až do zámku Schlosshof, ktorý vybudovali v 18. storočí princ Eugen a panovníčka Mária Terézia. Nádherný komplex z obytného kniežacieho paláca, umelecky tvarovaných terasových záhrad a idylického statku slúžil ako reprezentatívne vidiecke a lovecké sídlo. Dnes ponúka množstvo kultúrnych podujatí počas celého roka.


Prielom Dunajca, bylinky aj kúpele čakajú v Pieninách


Snímka: Severný Spiš a Pieniny/Michal Petriľák st.

Dĺžka: 10,5 km
Náročnosť: ľahká (prevýšenie 132/117 metrov)
Povrch: asfaltové a lesné cesty
Trasa: Červený kláštor – Lesnica – Szczawnica a späť
Atrakcie: Červený kláštor, prielom Dunajca, Jánošíkov skok, Sedem mníchov, kúpele Szczawnica

Táto nenáročná trasa je vhodná aj pre rodiny s deťmi a uspokojí najmä milovníkov prírody a krásnych scenérií. Tá hlavná a dominantná je prielom Dunajca, ktorý sa vinie popri prvej časti trasy. Začiatok je pri národnej kultúrnej pamiatke Červený Kláštor, ktorý si môžete pozrieť na začiatku alebo na konci cesty. Niekdajšie bydlisko legendami opradeného mnícha Cypriána okrem histórie ponúka napríklad obnovené bylinkové záhradky a možnosť pochutnať si na tradičnom čaji či na tmavom kláštornom pive s prídavkom miestnych bylín.
Prvou prírodnou atrakciou po trase je Jánošíkov skok, kde si môžete na skalách oddýchnuť a pozorovať plte na Dunajci. Cesta prielomom sa šesťkrát zatočí, pričom sleduje tvar meandrov rieky medzi strmými svahmi. V oblúku tretieho môžete obdivovať skalné veže Sedem mníchov vysoké takmer 70 m. Onedlho potom dorazíte k lokalite Poľana a k poslednému meandru Dunajca pred vyústením Lesnického potoka. Dominuje mu vysoké štíhle bralo Sokolica (747 m) na poľskej strane. Pri Lesnickom potoku pokračujte doľava po asfaltovej a neskôr ceste zo zámkovej dlažby. Tam vás už privíta vstup do poľských klimatických kúpeľov Szczawnica, kde sa dá kultúrne aj športovo vyžiť. Po ceste naspäť sa môžete zastaviť na chate Pieniny v obci Lesnica, napríklad na výborného údeného pstruha.


Lesoparkom v okolí hradu Ľubovňa


Snímka: Severný Spiš a Pieniny/Michal Petriľák st.

Dĺžka: 7 km
Náročnosť: stredne ťažká (prevýšenie 321 metrov)
Povrch: asfaltové a lesné cesty
Trasa: Stará Ľubovňa – Vojenský tábor – Ľubovniansky hrad – Mokré lúky – Dlhé role – Obrázky 0150 Oslí vrch a späť
Atrakcie: vojenský tábor, Ľubovniansky skanzen, Ľubovniansky hrad, Oslí vrch
Okolie najnavštevovanejšieho hradu v Prešovskom kraji už môžete absolvovať aj na bicykli. Vyznačené sú okruhy s celkovou dĺžkou 22 km s rôznou náročnosťou, z ktorých si môžete vybrať podľa vlastnej chuti. Vedú cez spevnené lesné cesty, prípadne po asfaltovom povrchu, takže stačí len trochu kondičky a horský bicykel. Pripravte sa na kopcovitejší terén, ktorý však nejde do extrémov. My sme vybrali trasu okolo historického vojenského tábora a skanzenu popod scenériu Staroľubovnianskeho hradu. Odpočinúť si môžete na viacerých oddychových zónach ľubovnianskeho lesoparku a trochu si dať „do tela“ vyšľapaním až na Oslí vrch (859 m) alebo na vrch Osly, ako sa mu tu hovorí, s krásnym výhľadom do okolia.
Dobrodružným povahám odporúčame najmä spomínaný vojenský tábor. Vyskúšate si streľbu z kuše, jazdu na koni a poobdivujete majstrovstvo sokoliarov. Komu sa stredoveku máli, nech sa občerství v stredovekej krčme, môžete stráviť dokonca niekoľko dní priamo v historických stanoch. Nevynechajte ani návštevu hradu, okrem tradičných expozícií si do septembra môžete pozrieť výstavu vzácnych historických klobúkov alebo si vybrať niektorú z akcií, ktoré sa na ňom striedajú do konca leta (napríklad rozprávkový muzikál O planetárovi, hradné slávnosti či augustový deň medu).


Po „makačke“ odmena v kúpeľoch


Snímka: Severný Spiš a Pieniny/Michal Petriľák st.

Dĺžka: 20 km
Náročnosť: stredne ťažká (prevýšenie 480/465 metrov)
Povrch: asfaltové a lesné cesty
Trasa: Vyšné Ružbachy – Panské lúky – Plontana – Veľký Lipník a späť
Atrakcie: kúpele Vyšné Ružbachy, Medzinárodné sochárske sympózium, sedlo Plontana

Ak si chcete užiť horskú trasu v peknom prostredí, vydajte sa z kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch smerom na Pieniny. V areáli kúpeľov neobídete výsledky Medzinárodného sochárskeho sympózia, potom zamierte na Panské lúky. Čaká vás stúpanie do sedla Plontana, odkiaľ sú nádherné výhľady na Tatry a Pieniny. Pokračujte zjazdom do obce Veľký Lipník. Tým, čo sa nechcú vracať, odporúčame napojiť sa trasy buď do Červeného Kláštora, alebo Lesnice cez Magické Lesnícke sedlo s úchvatnými výhľadmi. Ak sa vrátite už z Veľkého Lipníka, odmenou bude oddych v liečivej vode ružbašských kúpeľov. Odporúčame aj prechádzku v areáli k travertínovému jazierku Kráter, ktoré je najväčšie na Slovensku a unikátne v celej strednej Európe.

01 - Modified: 2006-07-21 17:48:54 - Feat.: 0 - Title: Taliansko otvorilo svoj pracovný trh pre nové členské krajiny
01 - Modified: 2024-04-10 05:24:30 - Feat.: - Title: Zimnú a letnú športovú sezónu na Liptove spoja štafetové preteky 02 - Modified: 2024-03-16 08:17:50 - Feat.: - Title: Obeťou incidentu s medveďom na Liptove má byť 31-ročná Bieloruska 03 - Modified: 2024-03-16 12:29:02 - Feat.: - Title: Dvojicu na Liptove naháňal medveď, ženu našli mŕtvu. Predbežnou príčinou smrti je pád z výšky 04 - Modified: 2023-10-24 08:27:53 - Feat.: - Title: Diaľničiari čiastočne uzavrú odpočívadlo Velínok na Liptove 05 - Modified: 2023-10-22 13:37:04 - Feat.: - Title: Liptovská vodárenská spoločnosť má od októbra nižšie ceny za vodné a stočné
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:59