StoryEditor

"Tajomstvo našej zmrzliny neprezradím ani za 10 miliónov," tvrdí zmrzlinár

29.07.2015, 14:05
Už piata generácia zmrzlinárov predáva lahodnú pochúťku v cukrárni Luculus na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Všimli ste si niekedy pri prechádzke historickým centrom Bratislavy cukráreň Luculus? Toto meno je známe najmä starým Bratislavčanom a tiež generáciám, ktoré dnes už nežijú. Cukráreň s rovnakým menom tu totiž bola aj pred dvesto rokmi, avšak o pár metrov ďalej. 

Dnes tu zmrzlinu predáva Čelik Nadji. „Patrím do piatej generácie zmrzlinárov, moje korene sú s ňou späté,“ vysvetľuje a hneď sa rozohní. „Dnes si zmrzlináreň otvorí kadejaký taxikár. Môj otec cez zimu odkladal pod zem ľad, aby v lete mohol pracovať,“ hovorí Čelik o tom, kto je podľa neho naozaj majster remesla. Ako si na tú dobu spomína? Ľad sa podľa neho používal na chladenie. „Dávali ho okolo vedra. Jeden ho tam pridŕžal a druhý ručne vo vedre miešal mlieko,“ vysvetľuje staré postupy. Dnes je už iná doba, ale ani tak nie je chlebíček zmrzlinárov vždy ľahký. Už o šiestej musia byť na nohách. „Vtedy začíname pasterizovať mlieko. O pol hodiny neskôr zase začíname variť ovocie,“ hovorí. No, samozrejme, o detailoch hovoriť nechce, recept totiž patrí rodine a nikto ho nikdy neprezradí. „Ani keby ste mi dali desať miliónov eur,“ tvrdí.
Základom je čerstvé ovocie


„Dnes robíme 170 druhov zmrzliny, denne sa na pulte otočí až 50 z nich,“ vysvetľuje Čelik. Zmrzlináreň na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave je veľmi vyhľadávaná a je obľúbená medzi turistami, ale aj domácimi. Úspechom je podľa Čelika čerstvé mlieko a čerstvé ovocie. „Robotu, ktorú robíš, musíš ľúbiť, inak to nejde,“ dodáva a opäť sa rozhovorí o vlastných zmrzlinárskych koreňoch, ale aj o tom, akí zlí a falošní bývajú noví zmrzlinári. „Všetci hovoria, že robia prírodnú zmrzlinu bez ďalších prísad, ale keď vidím, akú farbu majú ich výrobky, tak len krútim hlavou. Takú farbu by len s ovocím nikdy nedosiahli. Sme zmrzlinármi už generácie, nás neoklamú.“ 
A akú zmrzlinu vlastne robia? Čelik len mávne rukou: „V Brne som videl Thajčana, ako robí jadranskú zmrzlinu, od smiechu som skoro padol na zem. My robíme našu zmrzlinu, žiadna talianska, istrijská alebo balkánska, ale naša a prírodná,“ uzatvára. A cez zimu mení svoju zmrzlinu za koláče a zákusky a fungujú ako cukráreň.

01 - Modified: 2007-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žilina v televízii? Za tisíc korún
01 - Modified: 2024-04-05 13:32:13 - Feat.: - Title: Znamenia, ktoré sa môžu tešiť na víkend: Na čo sa títo štyria majú pripraviť? 02 - Modified: 2023-05-10 14:00:55 - Feat.: - Title: Chystá sa úžasný dámsky víkend s Evitou. Pozrite, aký program je naplánovaný! 03 - Modified: 2023-03-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Stroj času nepotrebujete. Do minulosti vás prenesie rozprávková chalúpka (Brífing HN) 04 - Modified: 2022-07-29 11:30:22 - Feat.: - Title: Bratislava sa už tento víkend stane opäť Prešporkom. Užite si Korunovačné dni s celou rodinou 05 - Modified: 2022-07-05 10:15:36 - Feat.: - Title: Stratíš v meste peňaženku či preženieš to s alkoholom? Pomôže ti Armáda špásy
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:11