StoryEditor

Aká je redakcia HN? Prevažujú introverti

31.01.2015, 09:00
Autor:
lucluc

Novinári by mali byť extroverti, povie si asi väčšina z vás a všeobecne to možno aj platí. Preto sme sa i my v redakcii Hospodárskych novín rozhodli urobiť si test nemeckej odborníčky na túto tému Sylvie Löhken, aby sme zistili, aké zastúpenie majú tieto osobnostné črty v našom kolektíve. Oslovili sme len píšucich redaktorov, editorov a vedenie redakcie denníka a internetovej redakcie HNonline, teda ľudí, ktorí spolu komunikujú dennodenne niekoľko hodín. Fakt, že sa všetci v dnešnej dobe viac zaujímajú o svoju osobnosť, sa ukázal aj u nás, pretože všetci spomínaní si testy so záujmom urobili a zaujímalo ich, či majú o sebe správnu mienku. Väčšine z nich sa to aj potvrdilo.
 


Urobte si osobnostný test aj vy. TU.



Aký je teda verdikt v redakcii HN? Je medzi nami 46 percent introvertov, 33 percent extrovertov a 21 percent centrovertov. Nie, tí poslední spomínaní nie sú nijakým spôsobom divní alebo nezaradení, ale v ich osobnosti sa jednoducho objavujú črty oboch pováh. Keď sa na to pozrieme z celkového hľadiska, máme naozaj pestré zastúpenie. Dôležité je, aby sa každý našiel v tomto druhu práce, ktorá ho napĺňa. V tom sa zhodujú aj psychológovia. Každý má svoj systém práce, ktorý mu vyhovuje, a to platí aj o novinároch.

Na všetkých oddeleniach sa stretli všetky tri typy osobností, väčšia prevaha introvertov sa ukázala najmä na spravodajských oddeleniach. Neplatí teda už to, čo v minulosti, keď bol novinár odkázaný len na prácu v teréne. Dnes si novinár veľa vecí vie vyhľadať aj sám na internete, veľa vecí vytelefonuje a práca je tak rýchlejšia. Krásnou ukážkou je naše analytické a tiež názorové oddelenie, kde sa v presnom pomere vyskytovali všetky tri typy. Navzájom sa tak dopĺňajú.

Oddelenie, kde vysoko prevažujú extroverti a centroverti nad ich tichším náprotivkom, je internetové. „Asi to bude znieť zvláštne, ale práca s extrovertmi ma baví. Takíto ľudia sú pre mňa vždy dobrým impulzom a v konečnom dôsledku sa postarali o to, že navonok ako introvert vôbec nepôsobím,“ povedal šéfeditor HNonline.sk Peter Blaško.
 


Prečítajte si aj:
Nie sme mimo. Sme len introverti
Ste introvert alebo extrovert? Keď to viete, môžete si uľahčiť život



Pri rozhovoroch v redakcii sme však prišli na to, že ľudia väčšinou túto vlastnosť kolegov veľmi neberú do úvahy, pretože v práci je dôležitejší skôr výkon a talent, a v tomto smere môžu byť rovnako kvalitní aj introverti, aj extroverti. „Pri práci nerozlišujem, či je niekto introvert alebo extrovert, určujúca je pre mňa flexibilita a správne určovanie priorít,“ povedal zástupca šéfredaktorky Hospodárskych novín František Kvarda. A tak to vyzerá aj u nás.

01 - Modified: 2007-03-02 09:43:00 - Feat.: 0 - Title: Obraz J. M. W. Turnera ostane napokon v krajine
01 - Modified: 2020-10-20 06:37:13 - Feat.: - Title: Poľský premiér pre HN: Matovič rozmýšľa podobne ako my 02 - Modified: 2019-06-12 21:18:53 - Feat.: - Title: HN sú najdôveryhodnejší denník na Slovensku 03 - Modified: 2017-12-07 20:29:22 - Feat.: - Title: Parný valec bol pripravený, koruna pevná, ale chýbali sanitky 04 - Modified: 2017-11-22 12:24:54 - Feat.: - Title: Šefčovič: Túto priemyselnú revolúciu pocíti vo svojom živote každý z nás 05 - Modified: 2017-11-02 20:43:43 - Feat.: - Title: Slováci si na vlastnú menu a bankovky zvykali len postupne
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:21