StoryEditor

Sóda na rakovinu? Ľudia chcú veriť aj tomu, hovorí lovec šarlatánov

15.08.2014, 00:00
Na internete je podľa neho toľko nezmyslov a šarlatánov, že sa rozhodol na nich ukazovať prstom na svojom portáli lovcisarlatanov.sk. Maroš Rudnay.

Čo vás nahnevalo tak, aby ste začali na svojej stránke vyvracať rôzne medicínske nezmysly, ktoré kolujú po internete?
Spočiatku som na rôzne články narážal aj sám, ale neskôr pribúdali známi a blízki, ktorí mi posielali rôzne veci, aby som im povedal, či to funguje alebo nie. Potom toho už bolo tak veľa, že som si povedal, že by bolo zaujímavé spísať to, dať to na internet a spustiť o tom diskusiu. Jedna z vecí, ktorá ma na začiatku posunula, bola, keď jedna známa po prečítaní článku na internete odmietala onkologickú prevenciu, mamografiu prsníkov. A poslednou kvapkou bolo, keď som čítal o využití MMS, teda bielidla v kombinácii s kyselinou citrónovou ako liečby rakoviny. A po debate s človekom, ktorý tieto informácie šíril, som sa rozhodol. No som to nielen ja, ale aj ďalší kolegovia.

Považovali ste sa však za natoľko odborne zdatného, aby ste mohli vysvetľovať, čo je hlúposť a čo nie?
Očakával som, že sa nezapáčime každému. Často som sa totiž stretával s tým, že za tieto teórie sa ľudia bijú ako za určitú formu viery alebo doslova náboženstvo. Vedel som však aj to, že tie veci, ktoré sme vyvracali a do ktorých sa stále púšťame, sú také, ktoré odporujú základným znalostiam biológie na úrovni strednej školy. Sú to články, ktoré nie sú vedecké ani odborné a vždy sú napísané ľuďmi, ktorí nemajú žiadnu kvalifikáciu. Je to teda argumentácia voči laikom. A tiež som na to nebol sám, boli so mnou aj absolventi medicíny. A ja sám som bol už v čase, keď sme s tým začínali, vo štvrtom ročníku, nebol som úplný začiatočník.

Prečo sú ľudia napriek tomu ochotní veriť všetkému, čo nájdu na internete?
Nedá sa asi povedať jedna príčina, ale z reakcií ľudí viem, že často za to môže aj ich beznádej pri naozaj ťažkých chorobách. Ale je to tiež tým, že človek hľadá prirodzené riešenia, teda nechce podstúpiť veľa vyšetrení na to, aby zistil, prečo ho niečo bolí. Radšej si nájde jednoduchý dôvod, ktorý sa dá jednoducho riešiť. Dnes sa dostanete k akejkoľvek informácii, ale aj medzi nimi treba veľmi kriticky selektovať.

Je na to nejaký návod?
Niekedy je to naozaj jednoduché. Čím zázračnejšia metóda to má byť alebo chce liečiť úplne protichodné diagnózy, mali by sme byť ostražitejší. Takisto je dôležité pozerať sa na to, na čo odkazuje daný článok, či sú to relevantné zdroje alebo výskum. Pozor na také, kde je skrytá pravda, o ktorej by ste nemali vedieť, pretože za tým je len snaha ospravedlniť nedostatok zdrojov. Takisto ako neexistuje jednoduché riešenie problémov okolo nás, neexistuje ani riešenie všetkých chorôb.


Snímky: T. Pospíchal, koláž HN

Lekári všeobecne nie sú radi, keď im ľudia v ordinácii hovoria o tom, čo všetko si čítali. Nemôže to však byť aj tým, že ľudia majú pocit, že práve lekári s nimi málo komunikujú?
Áno, často zaznieva aj tento argument od ľudí. A teda je to i pre nás, budúcich lekárov, určitá spätná väzba, vedieť, čo ľuďom u lekárov chýba. A zmeniť to.

Všetko sú to len metódy akejsi alternatívnej medicíny, je niečo, s čím ste ochotní súhlasiť?
Ale áno, vyskytujú sa aj problémy, ktorých významnou zložkou je tiež psychologický aspekt. A často ten placebo efekt môže človeku pomôcť do tej miery, že sa mu uľaví. Lebo placebo efekt, to nie je len užívanie falošných tabletiek, ale aj submisia terapeuta – ak je pacient presvedčený, že mu to pomôže, efekt tam môže byť výraznejší. A tiež sa objavujú veci, ktoré sú na pomedzí, napríklad fytoterapia, teda liečba pomocou bylín a rastlinných drog. To je akýsi predchodca súčasnej farmácie, lenže aj to musí človek vedieť.

Poznáte prípady, keď „alternatíva“ naozaj uškodila?
Bolo veľa prípadov, keď sa pacientovi zhoršil stav len preto, že najprv začal s alternatívnou liečbou, a keď sa vrátil ku konvenčnej, už mu nebolo možné pomôcť. Známym prípadom bol Steve Jobs, ktorý urobil to isté a stálo ho to život. Ak by sa liečil od začiatku normálne, pravdepodobne by prežil.

Ako teda prebieha vaša práca?
Keď narazím na nejaký článok alebo nejakú stránku, o ktorej viem, že ponúka ľuďom nezmysly, ktoré im skôr poškodia ako pomôžu, pripravím si najprv koncept vysvetlenia – prečo je to chybné. Potom si pripravím vysvetlenie, ako to naozaj funguje, urobím si výskum alebo sa snažím nájsť taký, ktoré by moje tvrdenia potvrdzoval, zozbieram to a napíšem, pričom vždy tam vkladám zdroje, z ktorých čerpám.



Dlho ste písali v utajení, teraz sa však prezentujete, zúčastnili ste sa napríklad na prednáškach TEDx a podobne.
Áno, zo začiatku sme to robili anonymne, lebo sme nevedeli, aké budú reakcie. No keďže boli prevažne naozaj len pozitívne, a zaobišli sa bez vyhrážok, povedali sme si, že sa nemáme za čo hanbiť. Niekedy sa len ľudia čudujú, že sme študenti. My však na to odpovedáme, že to, čo rozoberáme, aj tak nepísali odborníci.

A čo kritika zo strany lekárov?
Jeden lekár z Bratislavy sa nám na začiatku často ozýval. No nekritizoval naše články, ale skôr nepochopil, o čo nám ide. Často to bolo založené na paranojach o tom, že sme len agenti farma priemyslu.

A nie ste?
Nie (smiech). A takisto sa nám nestalo, že by niekto v článku poukázal na nejaké chyby.

Máte šancu utiahnuť svoj projekt aj v budúcnosti, napríklad bez finančných príspevkov?
Zatiaľ nás to nestálo ani korunu, to nie je problém. Jediný artikel, ktorý u nás zaváži, je čas. Je teda otázka, že keď začneme pracovať, či na to budeme mať čas. No nerád by som, aby to išlo do stratena. Uvidíme, ale už teraz sa k nám pridávajú ďalší mladí.

V Česku funguje známy Klub skeptikov, ktorý udeľuje cenu Bludný balvan za najväčší nezmysel. Chceli by ste robiť niečo také aj vy?
Áno, skutočne sme uvažovali o tom, že by sme každý rok vybrali to, čo bolo za danú dobu to naj, lebo niektoré veci sú naozaj nepredstaviteľné.

No fungujete už vyše roka, takže vyberte top tri.
Najhoršia webová stránka, ktorá sa týka alternatívnej medicíny, je badatel.net, to je vyslovene to naj. Potom je to antivakcinačná propaganda a všetky diskusné fóra na Facebooku, ktoré sa toho týkajú. A celkovo na Facebooku je všeobecne veľa nezmyslov. A ďalším hitom je biorezonancia a parazity.

PREČÍTAJTE SI AJ: Ľudia viac veria internetu. Toto je 10 medicínskych bludov dneška

_______________________________
Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN, aktuálne v deň vyjdenia (t. j. v piatok 15. augusta 2014).
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2006-09-18 10:20:00 - Feat.: 0 - Title: MF kritizuje dopady príplatku za narodenie prvého dieťaťa
01 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 02 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 05 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 23:01