StoryEditor

„Deťom dodnes obliekam pančuchy naopak,“ priznáva biznismen Štefunko

27.12.2015, 23:00

On je úspešný podnikateľ a biznis anjel. Ona scénografka a umelkyňa. O tom, v čom sa (ne)zhodnú, ale aj ako slávia Vianoce, nám rozprávali Ivan a Nataša Štefunkovci.




 

ZOZNÁMENIE
Nataša: Bolo to náhodou, Ivko mal pracovné stretnutie s mojou kamarátkou a ja som ju mala prísť vyzdvihnúť. Prišla som za ňou a ona tam sedela s takým vyškereným zubatým chlapcom. Nejako som zostala a ten večer sa predĺžil. No na začiatku ma skôr provokoval... ale veď pokračuj ty.
Ivan: Viete, keď sa malému chlapcovi páči nejaké dievča, tak ju ťahá za vlasy. A mne sa páčila, tak som ju podpichoval. Na druhý deň som si uvedomil, že som sa strašne zle správal. Chcel som sa ospravedlniť. No jediné, čo som vedel, bolo, že sa volá Natália alebo Nataša a že je buď scénografka, alebo stenografka. Bol som vtedy vydavateľ týždenníka Slovo a Miške Paštekovej, ktorá robila kultúrnu rubriku, som povedal – kašli na rubriku, zožeň mi scénografku alebo stenografku, ktorá sa volá Natália alebo Nataša. Trvalo to celý deň, ale zohnala telefónne číslo a ja som sa Nataši ospravedlnil na Devíne...
Nataša: … sme si vyšli na prechádzku.
Ivan: A potom sme sa rok poznali a boli sme v kontakte. Ale ona stále odolávala, tak som musel dobiedzať a vymýšľať bláznovstvá a tak ďalej. Pracovala vtedy v Írsku v divadle, musel som teda prísť za ňou a až tam sa to zlomilo.
Nataša: Ivan ma potom stiahol z Írska, prišla som na Slovensku a už to bolo rýchle. Začali sme spolu bývať...
Ivan: … v podstate z letiska rovno do bytu.
Nataša: A potom Ivko hovorí – veď poďme mať spolu bábo, keď sa ľúbime. A ja že dobre (smiech). Inak svadbu, presnejšie hostinu, sme mali nostalgicky v tom podniku, kde sme sa zoznámili.
Ivan: Bola to taká párty vonku a dvakrát prišli policajti. Lebo sme mali aj ohňovú šou, čo nám urobili kamaráti z Argo. Ale susedom sa to asi veľmi nezdalo, tak zavolali policajtov a tí mi zobrali občiansky preukaz.
Nataša: Ale všetci sa veľmi dobre bavili.


PRÁCA A DOMÁCNOSŤ
Nataša: Som teraz na materskej, ale pomedzi som sa vždy snažila robiť aj divadlo, aj interaktívne výstavy, hlavne pre deti. A vždy ma veľmi priťahoval šperk, aj som ho začala študovať na VŠVU. Mám teraz prerušené štúdium, ale budem pokračovať, keď syn pôjde do škôlky a už sa na to veľmi teším.
Ivan: Čiže som ti spôsobil desaťročnú kariérnu pauzu...
Nataša: … nie úplne. No keďže Ivan je veľmi akčný a má mnoho aktivít, ja musím viac zastrešiť rodinu.
Ivan: Čo sa týka domácnosti, ja si myslím, že pomáham, ale manželka nie.
Nataša: Manželka si myslí, že občas.
Ivan: Je to najmä vtedy, keď potrebujem zreštrukturalizovať nejaký typ miestnosti. Všetko vyhádžem, a potom mám nejaké stretnutie, tak to nedorobím. Ale počiatočný entuziazmus tam je, to mám aj v podnikaní, že vždy niečo vymyslím, a ostatní to dokončia. Ale ja som taký Forrest Gump, mám šťastie na ľudí aj udalosti.
Nataša: Manžel niekedy uvarí a venuje sa kuchyni, tú niekedy aj uprace.
Ivan: Lebo tam sa dá dosiahnuť štruktúrovaný poriadok. Tým, že manželka je kostýmová dizajnérka, naše deti majú strašne veľa oblečenia. No ja to neviem triediť, dodnes som schopný osemročnej dcére obliecť pančušky tej päťročnej a naopak. Ale starám sa o balkón, o kvety, tie aj s dcérami vždy sadíme. Dokonca sme na to urobili aj aplikáciu.

VIANOCE
Ivan: Máme vždy strašne veľa darčekov a každý rok si povieme, že to ideme znižovať.
Nataša: Sme dosť veľká a súdržná rodina, teda rátam aj mojich rodičov a bratov...
Ivan: … ja už nemám rodičov, tak som vlastne adoptovaný do Nataškinej rodiny, a sú to veľmi srdeční a príjemní ľudia. Vianoce sa vždy oslavujú u Nataškiných rodičov v takom veľkom byte, kde sa všetci stretneme a vždy je to veľmi interaktívne – psy, deti, koláče, kapry...
Nataša: … no a tým, ako chce každý prejaviť lásku darčekom a je nás veľa, aj darčekov je veľa. Už sa asi tretí rok dohadujeme, že každý od každého dostane len jeden. Tak uvidíme, či sa nám to podarí.
Ivan: Náš jediný „spor“ je o tom, aká má byť správna kapustnica, lebo ja mám rád jemnejšiu a u nich sa robí taká kyslá. A ešte máme „vážny“ vianočný spor, že u nás sa najprv jedlo a potom sa rozbaľovali darčeky. Dokonca najmladší člen rodiny, čo som bol ja, rozbaľoval darčeky ostatných. Ale tým, že u Janíkovcov je toho vždy strašne veľa...
Nataša: … u nás si najprv deti rozbalia darčeky a dospelí sa pozerajú, ako sa tešia. A potom sa ide jesť. Teším sa však, ako budeme vyrábať aj s deťmi ozdoby, lebo obe dcéry pekne kreslia.
 


Nový HN magazín je každý piatok (najbližšie 31.12.) vložený v HN. Hľadajte Hospodárske noviny vo svojom stánku alebo nákupnom centre po celý víkend. Sledujte nás aj na Facebooku.


 

VÝCHOVNÉ METÓDY
Ivan: V čom sa nezhodneme, je výchova. Ja si myslím, že som mal veľmi liberálnych rodičov, ale boli pravidlá, ktoré sa neprekračovali. A Nataška deti tak ľúbi, že pravidlá stále posúva ďalej a ďalej.
Nataša: Ivo je prísnejší.
Ivan: Ja že som prísny? Veď ja som úplný mäkkýš. No oproti Nataške som normálne Barbar Conan. Ale zase stačí, že len pozriem a deti počúvajú nastúpené v šíku (smiech).
Nataša: No lebo si prísny.
Ivan: Veď ja som zo všetkých kolegov v práci najmenej prísny.
Nataša: Ako to vieš?
Ivan: Rozprávame sa o tom. Ono je to tak, že ja poviem – počujte, prečítam vám rozprávku, ale kým sa vrátim so psom zvonku, buďte pripravené do postele. Ak nie, nič nebude. Prídem: jedna vyvalená, druhá neprezlečená... No a Nataška tvrdí, že by som im tú rozprávku mal prečítať, a ja že nie, lebo sa to nikdy nenaučia. Pritom ja im veľmi rád čítam a samému je mi ľúto, keď nie. Keď potom začnú plakať, tak manželka utišuje a mňa spucuje, že som tvrdý...
Nataša: … ale vysvetlím. Lebo Ivan má veľa roboty a stále je kade-tade. A ja si veľmi cením, že má s nimi taký večerný rituál.
Ivan: Takže nakoniec to každý druhýkrát prečítam, aj keď porušujme vlastné pravidlo. To je akoby som v robote...
Nataša: … ale to sú deti (smiech).
Ivan: No presne, to vždy počúvam: toto nie je firma, nedeleguj (smiech). Lebo ja som z východu a riadim ľudí štýlom „zrob tak, že by dobre bulo“...
Nataša: … no veď to je ono, že ide so psom a vydá príkaz: buďte v posteli nachystané. Ale ony sa samy nezorganizujú, to ja sa s nimi musím nervačiť (smiech).

 

 

Ivan Štefunko
Podnikateľ a biznis anjel s množstvom projektov najmä z oblasti internetu a online médií. Je spoluzakladateľom Neulogy, poradenskej spoločnosti zameranej na manažment vedy, inovácie a začínajúce technologické firmy. No jeho „podpis“ by ste našli aj pod platformami Monogram Technologies, Pelicantravel.com, Euractiv.sk, wineshop.sk či Piano Media. 


Nataša Štefunková
Vyštudovaná scénografka sa pomedzi deti a starostlivosť o rodinu venuje kostýmovému dizajnu, šperkárstvu či filmu. Pre bratislavskú Bibianu alebo detské múzeum Zoom vo Viedni vytvorila viaceré interaktívne výstavy. Spolu majú dve dcéry a syna.


01 - Modified: 2007-12-14 11:36:51 - Feat.: 0 - Title: Liberálnu lodičku ANO potiahne Nemcsics
01 - Modified: 2022-11-15 20:45:44 - Feat.: - Title: Štefunko z PS: V parlamentných voľbách nás čaká dobrý výsledok, získame viac ako 10 percent 02 - Modified: 2022-04-04 20:24:38 - Feat.: - Title: Bez televízie, no s high-tech kuchyňou. Architekti na 55 metroch štvorcových vytvorili plnohodnotné bývanie pre rodinu 03 - Modified: 2021-05-18 20:21:39 - Feat.: - Title: Americký prezident Franklin Delano Roosevelt: Prekonal obrnu, no víťazstva sa nedožil 04 - Modified: 2021-05-17 14:50:49 - Feat.: - Title: Novodobí kreslení hrdinovia: Prečo Spiderman nahradil Mickeyho Mousa? 05 - Modified: 2021-05-14 10:56:49 - Feat.: - Title: Prejdite sa unikátnym mezonetom v Starom meste: Kraľuje mu priestor a zimná záhrada s džungľou
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:36