StoryEditor

10 plus jedna vec, čo ste o kalašnikove (ne)vedeli

13.11.2014, 23:02
Autor:
(gri)(gri)
Kalašnikov zmenil svet. Mal vplyv na drobnosti aj tragédie. Prečítajte si.


Kofi Annan s gitarou vytvorenou z kalašnikova.

1. Je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov: ako najrozšírenejšia zbraň na svete. V súčasnosti je v prevádzke asi 100 miliónov kusov.

2. Vo svojej výzbroji ich aktuálne majú vojenské a špeciálne sily v 106 krajinách celého sveta.

3. Predpokladá sa, že AK-47 spôsobil viac úmrtí ako delostrelecká paľba, nálety a raketové útoky dohromady. Podľa odhadov ročne usmrtí štvrť milióna ľudí.  

4. Jedným z dôvodov jeho rozšírenosti je nízka cena. V priemere vychádza okolo 530 dolárov, v afrických krajinách sa pohybuje o dve stovky nižšie. Poľahky ho tu vymeníte za dve kravy.

5. Kalašnikov je súčasťou vlajky libanonskej militantnej organizácie Hizballáh, no nachádza sa aj na oficiálnej vlajke Mozambiku.  Odráža skutočnosť, že tamojšia revolúcia proti portugalským kolonizátorom bola z veľkej časti podporovaná Východným blokom.

6. Kalash, čo je jedno zo skrátených pomenovaní tejto zbrane, patrí k populárnym africkým menám.

7. AK 47 si zvolil za prezývku ruský top basketbalista Andrej Kirilenko, rodák z mesta Iževsk, kde sa pušky Kalašnikov ešte donedávna vyrábali.  

8. Podľa kalašnikova je pomenovaný aj miešaný drink, ktorý pozostáva z vodky, absintu, citróna, škorice a cukru. Od roku 2004 sa vyrába tiež Vodka Kalashnikov, ktorú si môžete kúpiť aj vo fľaši v tvare pušky. Okrem populárnej piesne od Gorana Bregoviča nesie jeho názov aj meno kroku v dancehallovom tanci.

9. Cesar Lopez, kolumbijský umelec, vytvoril z kalašnikova gitaru a v roku 2007 ju daroval Kofimu Annanovi, vtedajšiemu generálnemu tajomníkovi OSN.
 
10. Zrejme najväčší pamätník venovaný kalašnikovu sa nachádza na Sinajskom polostrove v Egypte.

 

11. Kalašnikov má na svedomí detských vojakov

Kalašnikov je, žiaľ, dosť jednoduchý aj na to, aby s ním bojovali deti. Snímka: UNICEF

Nielen výrobca vodky či basketbalista Andrej Kirilenko. Názov najznámejšej zbrane sveta si vypožičalo aj združenie ľudí, ktoré sa pod hlavičkou Projektu AK-47 venuje záchrane detských vojakov. „Je to prvá zbraň modernej doby, ktorá umožnila ozbrojeným skupinám využívať v boji aj deti. Pretože i tie sa dokážu naučiť strieľať z kalašnikova,“ objasňujú výber svojho názvu na rovnomennej webovej stránke. A zároveň dopĺňajú dejiny ruskej automatickej pušky o ich možno najtragickejší rozmer.
AK-47 fatálne poznačil život 300-tisíc detí, ktoré podľa odhadov organizácie UNICEF spadajú do kategórie detskí vojaci. Títo chlapci a dievčatá (neraz pomaly v škôlkarskom veku) s kalašnikovom v ruke (alebo na zátylku) zažívajú horor, do ktorého patria vraždy, hladovanie či sexuálne zneužívanie. Príbehy tých šťastnejších mapuje spomínaný projekt a na precítenie hrôzy, ktorej sú vystavení, často postačí jediný detail z ich života.
Sarai (Thajsko): Ani nie 6-ročnú ju drogovo závislá matka predala za desať dolárov. Mužovi, ktorí z nej spravil vojačku.
Sammy (Barma): Zažil zajatie, v ktorom ho strážili 11-roční chlapci s kalašnikovmi v rukách. Spoznal teda krutý fenomén z opačnej strany. Paradoxom je, že po tom, čo sa ho podarilo oslobodiť, za ním samotní strážcovia - teda detskí vojaci - bežali so slzami v očiach a prosili ho, aby oslobodil aj ich.
Edgardo (Mexiko): Otec ho ako dieťa vystavil pohľadu na zabité a znásilnené tety a neskôr ho trénoval za zabijaka. Prvú smrť mal na konte ako 14-ročný.
Pod osudy týchto detí sa nepodpísalo len jednoduché ovládanie AK-47. Dopomohol aj fakt, že Sovieti ho počas studenej vojny rozdávali protizápadne orientovaným krajinám prakticky zadarmo. Ako „bratskú pomoc“.

 

Zdroj: rt.com, projectak47.com

01 - Modified: 2006-12-20 06:18:46 - Feat.: 0 - Title: Predstavili novú Fabiu
01 - Modified: 2022-03-03 16:51:25 - Feat.: - Title: Vznikol nový problém: ako dostať zbrane na Ukrajinu. Okolité štáty sa boja Rusov 02 - Modified: 2018-03-23 06:55:53 - Feat.: - Title: YouTube zakáže videa, která se týkají výroby a prodeje zbraní 03 - Modified: 2017-07-23 07:16:41 - Feat.: - Title: Znovuzrodenie legendy. Kalašnikov modernizuje a jeho tržby raketovo rastú 04 - Modified: 2016-08-19 19:04:28 - Feat.: - Title: Legendárny Kalašnikov si už kúpite aj na moskovskom letisku. Ako suvenír 05 - Modified: 2016-01-30 22:29:35 - Feat.: - Title: Facebook zakázal soukromým osobám prodej zbraní na své síti
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:41