StoryEditor

Tisíce ľudí zdieľalo Werichov výrok o islame. V archívoch ale nie je

06.11.2015, 23:02

Až 4 800 ľudí počas dvadsiatich dvoch hodín zdieľalo údajný citát českého umelca Jana Wericha, v ktorom v rozhlase prirovnáva nacistov k mohamedánom. Výrok pôvodne zverejnil nepravý facebookový profil českého hradného hovorcu Jiřího Ovčáčka, zdieľala ho napríklad právnička Klára Samková. Český rozhlas sa proti tomu ohradil.

Výrok, ktorý bol počítačovou montážou pripísaný spisovateľovi a významnému predstaviteľmi medzivojnového i povojnového divadla Janovi Werichovi, je podobný argumentáciou, ktorú vo vzťahu k islamu zastáva český prezident Miloš Zeman.
Znenie, datované 23. septembra 1938 pre rozhlas, je toto: "Takže vy chcete vedieť, čo si myslím o nacistoch, áno? Poviem vám to kulantne. Pripomínajú mi Mohamedánov: Tí tiež prídu k vám domov a najprv sa tvária milo, ale potom vám zakážu jaterničky, pivo a dievčatám sukne. A vy ani neviete ako, ocitnete sa v mešite a musíte sa modliť k Alahovi, aby vás neukameňovali."

Obrázok zhruba sedemdesiatročného Wericha s príslušným textom sa objavil 1. novembra na recesistickom facebookovom profile, ktorý sa vydáva za stránku hovorcu Pražského hradu Jiřího Ovčáčka. Podobné nepravé profily sú v dobe sociálnych sietí pomerne časté, známy je napríklad "falošné knieža", twitterový účet vydávajúci sa za profil Karla Schwarzenberga, píše portál iDNES.cz.

"Werichovský" status nepravého Ovčáčka následne zdieľala právnička Klára Samková, známa kritickým postojom voči utečencom, ktorí často prichádzajú z prevažne moslimských krajín. Potom v priebehu iba 22 hodín obrázok nazbieral 4 800 zdieľaní (toľko ľudí si ho pridalo na svoj FB profil, kde sa zobrazil ich virtuálnym priateľom, pozn. red.).

Od začiatku bolo zrejmé, že obrázok nemusí byť úplne v poriadku: návodné bolo ako umiestnenie na falošnom Ovčáčkovom profile, tak dátum 23. septembra 1938, teda deň vyhlásenia všeobecnej mobilizácie proti hitlerovskému Nemecku. V kontexte hrozby ničivej vojny, ktorú vtedajšie Československo žilo, by varovanie pred zákazom sukní čoby jedna z primárnych hrozieb znelo úsmevne.

Niektorí ľudia následne začali Samkovú upozorňovať, že text je vymyslený a že Werich tento výrok nepredniesol. Mnohí naopak umelca chválili za vizionárske nadčasové slová. Nechýbali ani názory, že na tom, že Werich spomínané slová nevyslovil, nezáleží.

Ľudia, ktorí následne obrázok zdieľali, tak v úplnej väčšine urobili bez akéhokoľvek komentára. Skrátka len vystavili obrázok.

"V ten deň mal iné starosti"

V tomto prípade údajný Werichov text nie je nikde možné nájsť a podľa všetkého je vymyslený. "Po sociálnych sieťach začala kolovať fotografia s údajným citátom Jana Wericha porovnávajúca islam s nacizmom. Táto veta údajne zaznela vo vysielaní rozhlasu 23. septembra 1938. Český rozhlas prešiel svoj archív, prehľad vysielania aj noviny a žiadne také vyhlásenie nenašiel," uviedol Český rozhlas.

"Vieme, že Jan Werich v ten deň mal iné starosti, lebo vozil vojakov počas mobilizácie a môžeme s najväčšou pravdepodobnosťou povedať, že ide o podvrh. Zároveň sa ohradzujeme proti zneužívaniu dobrého mena Českého rozhlasu v kampani proti utečencom," dodal rozhlas.

Ani internetový vyhľadávač Google text - pri obmedzení hľadania na dobu pred publikáciou obrázku - nenašiel. Werich sa tak pomyselne ocitol v rovnakej skupine ako český novinár Ferdinand Peroutka, ktorému prezident Miloš Zeman mylne prisúdil titulok "Hitler je gentleman". Zeman dodnes tvrdí - v rozpore s archívmi a všetkými znalcami Peroutkovho diela, že mal pravdu.

Je to hoax? To som neskúmala

Samková si z toho, že na svojom profile zdieľala výmysel, nič nerobí. "Nižšie som uverejnila text, ktorý (údajne) je citátom Jana Wericha. Či je alebo nie je, som pochopiteľne neskúmala, koho by zaujímalo prečo, tak k otázke hoaxov som sa vyjadrovala už mnohokrát," uviedla po niekoľkých hodinách.

Odkázala tak na svoje staršie vyjadrenie, v ktorom tvrdila, že nie je možné spoľahlivo povedať, či niečo je "hoax" (teda vymyslená správa), alebo nie je.

To jej však nebránilo, aby napríklad jedného z veliteľov Slobodnej sýrskej armády (FSA) jednoznačne označila za radikálneho islamistu na základe toho, že videla jeho fotku so zbraňou v ruke. Inokedy zase zdieľala článok s titulkom, že podľa moslimských učencov by ženy mali byť vyhubené. Vnútri článku bolo pritom uvedené, že ide o satiru.

01 - Modified: 2007-10-31 14:55:43 - Feat.: 0 - Title: Prezident má podľa právnikov dobrý dôvod vrátiť dôchodkovú novelu
01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 03 - Modified: 2024-04-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií 04 - Modified: 2024-02-29 10:10:27 - Feat.: - Title: TikTok už čoskoro stíchne. Kvôli autorským právam stratí hudbu aj od Taylor Swift, Billie Eilish či The Weeknda 05 - Modified: 2024-02-20 12:00:00 - Feat.: - Title: Krajne pravicová umelá inteligencia dobýva internet. Na jej čele stojí chatbot s Hitlerom, Stalinom či bin Ládinom, s ktorými si môžeš pokecať
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 22:38