StoryEditor

S Milanom Ftáčnikom po Bratislave: Mali by sme sa pýšiť aj hradbami

25.10.2014, 00:00
Dobrý primátor by mal poznať svoje mesto. Aj ho vedieť odprezentovať. Štyria kandidáti v Bratislave sa zahrali na sprievodcov. Dnes Milan Ftáčnik.

„Chcete mi povedať, že ak by som nebol dobrý sprievodca, nebudem ani dobrý primátor?“ pýta sa nás hneď na úvod aktuálny primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Presne o 12.00 čakajúci na schodoch Primaciálneho paláca, teda vo svojej „kancelárii“. Má na nás vyhradeného najmenej času zo všetkých, ale vzhľadom na svoju polohu v centre starého mesta si môže dovoliť stihnúť dosť. A aj sa stalo. Pomenúva nás naozajstnou skupinkou turistov a počas celej hodiny ako originálny sprievodca sa nezastavil. Aj keď sa na úvod tváril, že nevie, do čoho vlastne ide, spustil výklad ako z učebnice sprievodcov. „Veľa čítam a zaujímam sa,“ vysvetlil nám.

V meste ako doma

Obhliadku začíname pri vzácnosti tohto miesta, pri gobelínoch. „Sú ešte z čias Márie Terézie, ktoré ja často spomínam ako obdobie, keď sa Bratislava rozvíjala. Z toho obdobia máme viac budov, jednou z nich tento Arcibiskupský palác,“ začína Ftáčnik, „gobelíny boli predmetom sporu medzi cirkvou a mestom. Keď arcibiskup odišiel, mesto ich kúpilo v roku 1903. Boli trikrát drahšie ako celý palác, ale údajne sa našli v komíne, o čom predchádzajúci majiteľ nevedel. Mesto trvalo na tom, že kúpilo palác so všetkým, čo k tomu patrí, teda aj s nimi.“ Prechádzame okolo Zrkadlovej sály, podľa Ftáčnika jednej z najkrajších miestností v meste, a tiež tabule s históriou samosprávy, zoznamom richtárov a iných. Sú tam mená od roku 1279 až po jeho samotné, z roku 2010.

Ako vychádzame von smerom do mesta, prechádzame okolo radnice, kde teraz sídli Múzeum mesta Bratislavy. „Má už 135 rokov, čo nie je bežné. Je dobré, že mesto si uchováva históriu taký dlhý čas. A pozrite sa, ľudia sú pri klavíri. Som rád, že sa ujala táto atrakcia,“ hovorí a my za zvukov amatérskej hudby vychádzame na Hlavné námestie. Mierime na Hviezdoslavovo námestie, ale aj keď ideme rezkým krokom, dozvedáme sa aj o histórii Aponyiho paláca či Rolandovej fontány.

„Raz som tadiaľto sprevádzal francúzskeho prezidenta, ale mali sme naozaj asi len 15 minút a pršalo, takže som mu ukázal, že tam je hrad a tam radnica. Jeho dojem z mesta bude asi dosť matný,“ vysvetľuje so smiechom, keď prechádzame okolo atrakcie mesta, Čumila. „Teraz vám ukážem miesto, ktoré ste si možno ani nevšimli,“ hovorí kráčajúc k Rybárskej bráne, „Bratislava má kompaktné centrum, lebo bolo uzavreté v hradbách, toto bol jeden zo vstupov do mesta a pred ním Dunaj,“ hovorí s hrdosťou a nám to nedá povedať mu, že ak by vo voľbách aj neuspel, pokojne by sa mohol venovať sprievodcovaniu aj profesionálne. „O to sa nebojím, pretože sa vrátim na školu a budem prednášať študentom o umelej inteligencii a počítačovom videní.“



Snímky: HN/Peter Mayer
 

Hradby ako pýcha

Naša niekoľkočlenná skupinka sa neobíde bez povšimnutia, ale Ftáčnika zdravia aj okoloidúci ľudia, na čo však už je podľa svojich slov zvyknutý. Prejdeme okolo hotela Carlton, bývalého hostinca a na konci Hviezdoslavovho námestia, ktoré nazval výnimočnou pešou zónou, nám ukazuje Morový stĺp. „Pripomína časy, keď ľudia ďakovali patrónovi, že ich uchránil pre morom a že obete neboli väčšie,“ vysvetľuje, keď zahýname doprava. „Turistom by som sa veľmi nechválil Lekárňou Salvator, ale naozaj sa na to pýtajú. Majetkovo je rozdelená, ale teraz to vyzerá tak, že by sa nám mohlo podariť urobiť z toho kultúrny priestor.“ Dopočujeme sa ešte čo-to okolo Dómu sv. Martina či bývalej synagóge.

A čaká nás aj malé prekvapenie. Dostaneme sa exkluzívne na Vtáčiu baštu na novootvorených hradbách. Aj keď sa neskôr dozvieme, že nelegálne sa tam dá vyliezť bez problémov, predsa len sme jedni z mála, ktorí sa teraz na miesto, ktoré bude pre turistov otvorené budúci rok, dostanú. „Dlhé roky bola zakrytá reklamou, ani vidieť ju nebolo,“ hovorí nám, zatiaľ čo rovno pred nami sa rozprestiera Most SNP a kúsok nad nami sa týči Hrad. „Ak sa nám podarí sprístupniť hradby po celej dĺžke, spolu s Kapitulskou ulicou budú tvoriť pekný okruh s duchovným rozmerom.“ Končíme, pretože už nám nezostal čas ani na Michalskú bránu či Hrad. Primátor sa ponáhľal za svojimi povinnosťami. Hneď nato totiž súd rozhodol o osude PKO.

Včera ste si prečítali, ako nás po meste sprevádzal Milan Kňažko
a zajtra si môžete prečítať, ako sa rozhodol odprezentovať Bratislavu ďalší kandidát, Ivo Nesrovnal

01 - Modified: 2006-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NATO žiada posily
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2023-09-12 14:08:34 - Feat.: - Title: Vallo je najsilnejší primátor 03 - Modified: 2023-01-13 11:45:50 - Feat.: - Title: Ako si vybrať tie pravé smart hodinky? Prečítajte si základné rady a tipy 04 - Modified: 2022-12-20 23:01:00 - Feat.: - Title: Smartfóny s takouto výbavou vám pod stromček neodporúčame kupovať 05 - Modified: 2022-10-30 01:31:07 - Feat.: - Title: Prvé slová Valla po triumfe: Víťazstvo mi dodáva veľkú energiu a je tiež obrovským záväzkom
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 03:18