StoryEditor

Miláčik, v noci si strašne chrápal. Veta, čo môže zachrániť pred infarktom

11.04.2015, 00:00
Nekvalitný a problémový spánok môže privodiť choroby, ktoré s ním ani zdanlivo nesúvisia.

Slováci spia zle. Nespavosťou, ktorú spôsobujú psychické vplyvy, ako prepracovanosť, vysoká zaťaženosť či nesprávne spánkové návyky, zápasí totiž až tretina z nás. Časté sú aj dýchacie poruchy, ktoré môžu viesť dokonca k infarktu alebo artérioskleróze. Za tie však vo väčšej miere môže obezita. Čo nám však okrem únavy môže spôsobiť zlý spánok a poruchy v dýchaní?


"Miláčik túto noc si ale strašne chrápal." Tak túto vetu už určite aspoň raz povedal alebo si vypočul každý z nás. Ak patríte však do tej druhej skupiny, majte sa na pozore, môžete mať apnoe - teda prerušované dýchanie v spánku. „Pacienti s apnoe sú väčšinou obézni muži v strednom veku, ktorí si okrem chrápania vôbec neuvedomujú, že môžu mať závažnú chorobu, ktorej komplikácie im môžu ohrozovať život,“ potvrdzuje prednostka Kliniky pnemológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ružena Tkáčová.
 


Prečítajte si aj: Slováci trpia najmä nespavosťou, záchranu hľadajú v tabletkách



Ďalším faktorom vzniku je vek a pohlavie. Pribúdajúcimi rokmi nám výraznejšie ochabuje svalstvo horných dýchacích ciest. „U žien spánkové poruchy dýchania nie sú tak časté. Ich počet sa vyrovnáva až po menopauze,“ dodáva predseda Slovenskej spoločnosti spánkovej medicíny Imrich Mucska. „K apnoe dochádza, keď telo nedostane podnet z centrálneho nervového systému alebo, čo je častejší prípad, keď príde k zúženiu až privretiu horných dýchacích ciest za koreňom jazyka. Vytvorí sa tak prekážka, ktorú sa telo snaží prekonať - napríklad väčšími pohybmi bránice a vďaka sile ju zdolá. Vtedy sa pacient výrazne rozchrápe,“ vysvetľuje Mucska. Prestávky v dýchaní trvajú väčšinou desať až dvadsať sekúnd, ale sú pacienti, ktorí nedýchajú minútu až minútu a pol. Prestávky sú veľmi časté a opakujú sa aj 60 či 70-krát za hodinu.



Snímky: flickr


Od chrápania k infarktu
„V súčasnosti máme k dispozícii údaje o viac ako 12-tisíc pacientoch. Hneď v úvode sledovania v roku 2005 sme videli, že veľká časť z nich má vysoký krvný tlak. Ukázalo sa, že je to práve nedostatok kyslíka počas spánku, ktorý vedie k hypertenzii,” objasňuje Tkáčová. Spánkové choroby nesú so sebou celý rád rizík a spúšťajú ďalšie ochorenia, ktoré na prvý pohľad s chrápaním vôbec nesúvisia. "Ak má pacient opakovane prestávky v dýchaní, tak dochádza k poklesu kyslíka v tele. To zasahuje do činnosti srdca, mozgu a všetkých buniek v našom organizme. Tieto udalosti sa opakujú cyklicky každú noc a po niekoľkých týždňoch alebo rokoch môžu viesť ku komplikáciám s vysokým krvným tlakom, spánkovej arytmii, k infarktu, k cievnej mozgovej príhode, ale aj k cukrovke. Taktiež sa prestávky v dýchaní považujú za rizikový faktor pri vzniku artériosklerózy," vysvetľuje doktor Mucska. Dôležité si je uvedomiť, že dôsledky choroby vznikajú najprv počas spánku a cez bežný deň si ich nevšimneme. Vedia ich spozorovať napríklad lekári v spánkovom laboratóriu .


Únava, stres a ďalšie choroby
Pacienti, ktorí majú prerušované dýchanie v spánku trpia aj neuropsychiatrickými problémami. "Prestávka v dýchaní vedie k prebúdzacej reakcii, kedy ideme z hlbšieho spánku do plytkejšieho alebo až do bdelého stavu," vysvetľuje lekár. Paradoxne, to že sa zobudíme v noci si nepamätáme, ale aj tak to naruší náš správny spánok a s ním aj náš denný psychický stav.  
Ak ste sa v noci zle vyspali, môže to spôsobiť únavu cez deň, je to veľmi nebezpečné najmä pre profesionálnych vodičov alebo ľudí pracujúcich v rizikových povolaniach. Samozrejme, neoddýchnutý človek má väčšiu tendenciu byť podráždený, robiť chyby v práci a strácať pozornosť. "Mali sme takých pacientov, ktorý zaspali pri rozhovore s manželkou. A to nehovoríme o pozeraní televízie alebo čítaní novín,“ spomína na skúsenosť z praxe Mucska.
Výskum vedcov z anglickej univerzity v Surrey však poukázal aj na to, že málo spánku má vplyv na aktivitu stoviek génov. Úplne stačí, ak nespíme tak, ako máme jeden týždeň, aby sme ovplyvnili viac ako 700 našich génov. Nedostatok spánku teda vplýva napríklad na našu imunitu alebo kontrolu stresu, či zdravotné poruchy, ako sú obezita.

Alkohol nie je riešením
Samozrejme, veľa ľudí rieši problémy so zaspávaním aj dúškom vína, čo však nie je dobré. Možno sa im podarí zaspať skôr, ale ich spánok bude nekvalitný. "V prvom rade, narušuje štruktúru spánku. Alkohol ma miorelaxačný účinok, to znamená že uvoľňuje napätie svalstva a tým pádom zhoršuje výskyt páuz počas dýchania,“ hovorí doktor. Aj tu platí, že sa začneme prebúdzať v dôsledku nedýchania. Alkohol teda vedie k tomu, že nie sú dostatočne zastúpené posledné štádia spánku. Nedostanete sa do hlbokého spánku, ktorý je dôležitý pre našu regenráciu alebo do REM spánku, ktorý potrebujeme práve na to, aby sme si zapamätali pamäťové a citové vnemy. Keď nemáme REM spánok, nedokážeme sa učiť, zapamätať si to, čo sme zažili cez deň. 


 

Základné pravidlá spánkovej hygieny
- Vo večerných hodinách by ste nemali jesť ťažké a kalorické jedlá. Vynechajte aj čokoládu, keďže aktivuje viaceré centra v nervovom systéme. 
- Po šiestej hodine by sme nemali piť povzbudzujúce nápoje ako je kofeín, čaj alebo iné, ktoré stimulujú organizmus. Tesne pred spaním by ste nemali piť alkohol ani  fajčiť. Najmä pacienti, ktorí trpia insomniou, by si nemali dve - tri hodiny pred spaním zapáliť.
- Pred spaním by sme nemali cvičiť, ideálny je aspoň dvojhodinový oddych pred uložením sa do postele.
- Miestnosť kde máme posteľ, by mala byť vyvetraná, do určitej miery zvukovo izolovaná a bez svetelných podnetov, ktoré môžu narušiť spánok. Teplota v izbe je veľmi dôležitá a mala by byť skôr  nižšia, ideálne od 18 do 20 stupňov.
- Postel by mala byť len na spánok a intímne aktivity. Nemali by sme v nej pracovať alebo pozerať z nej televízor.
- Keď nedokážete zaspať vstaňte z postele a robte nejaké aktivity, určite v nej nezostávajte. Pustite si napríklad televízor alebo niečo podobné. Po dvadsiatich až tridsiatich minútach si skúste znovu ľahnúť. 

01 - Modified: 2007-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hreha zverejní správu o STV
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 04 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:34