StoryEditor

Pozrite si 10 najdrahšie vydražených diel tohto roka u nás

12.12.2013, 23:00
Autor:
lucluc
Zostavili sme pre vás rebríček Top 10 najdrahšie vydražených diel na slovenských aukciách v tomto roku.

1. Cyprián Majerník: Diváci – 125-tisíc eur (Art Invest)
„Dielo by sa vydražilo aj za viac, ale objavilo sa až štyri dni pred dražbou a nedostalo až tak do povedomia,“ povedal riaditeľ spoločnosti Art Invest Michal Volčko. O obraze z roku 1942 sa  dlhé roky nič nevedelo a doteraz bol známy iba z dvoch reprodukcií. Tento rok sa dielo z vrcholného obdobia maliarovej tvorby rozhodol predať súkromný zberateľ, ktorý ho mal. Významné je aj tým, že znázorňuje neobvyklú divadelnú tematiku.


2. Martin Benka: V jeseni – Turiec – 120-tisíc eur (Soga)
Dielo z roku 1947 sa zaraďuje na tretie miesto vydražených Benkových diel. Aj podľa riaditeľa Sogy Jána Abelovského Benka stále patrí k top autorom, o ktorých je záujem. Ide o výnimočný obraz, ktorý sa dá klasifikovať ako mimoriadne, reprezentačné dielo Martina Benku.


Mikuláš Galanda: Akrobat – 120-tisíc eur (Soga)
Dielo, ktoré maliar namaľoval štyri roky pred smrťou, patrí k jeho najdrahším dielam vydraženým u nás. Podľa zistení Kataríny Bajcurovej existuje  k dielu aj výpravná kresba, ktorá sa nachádza v Turčianskej galérii v Martine. Obraz pochádza zo súkromnej zbierky na Slovensku a je tiež podpísaný rukou autora.


4. František Foltýn: Krajina od Mukačeva II: 116-tisíc eur (Soga)
Viac ako 90 rokov starý obraz sa týmto stal najvyššie vydraženým obrazom českého umelca u nás. Ide o vzácny prípad diela autora, ktorý patril ku kmeňovým osobnostiam tzv. košickej moderny. Krajina od Mukačeva (I) sa predala na aukcii Sogy pred 2 rokmi.


5. Peter Paul Rubens: Mojžiš a Eleazár – 115-tisíc eur (Darte)
Tento rok sa v Košiciach predal  obraz, ktorý vznikol v jeho dielni niekedy v prvej polovici 17. storočia. Dielo sa prvýkrát objavilo na Slovensku v ponuke inej aukčnej spoločnosti už minulý rok, vtedy sa však nepredalo. Ale už pred 4 rokmi sa predal jeho Mladý Bakchus za 120-tisíc eur, čo je dôkaz, že aj staré umenie má u nás svojich priaznivcov.


 

6. Ľudovít Fulla: Matka s dieťaťom – 106-tisíc eur (Soga)
Matka s dieťaťom bola zberateľsky a aj umelecko-historicky exkluzívnou ponukou. Obraz bol vytvorený v roku 1944, keď pre Fullu bolo dôležité spojenie zásad insitného a primitívneho maliarskeho prejavu so vzormi súčasnej moderny. Od dražby Fullovho diela sa však očakávalo trocha viac.


 

7. Martin Benka: Z bošáckeho kraja – 98-tisíc eur (Soga)
Dielo z roku 1943 vzniklo počas maliarovho pobytu v Bošáci, kde žil a pracoval  takmer tri roky. Dostal tu podporu, ale aj izbu v rodinnom dome, kde mohol tvoriť. Okrem viacerých veľkorysých kompozícií tu maľoval Benka najmä krojové jednofigurálne štúdie.


8. Iľja Jefimovič Repin: Kostolník – 95-tisíc eur (Darte)
V Košiciach ponúkané dielo je pravdepodobne jedno z dvoch diel, o ktorých sa autor zmieňuje v svojom liste P. M. Treťjakovovi, kde mu opisuje prácu na obrazoch mrzáka a kostolníka, pri ktorej sa veľmi  unavil. Prvé dielo sa na verejnosti objavilo, druhé však zmizlo. Podľa zistení veku obrazu z roku 1881 to spomínanému opisu aj zodpovedá.


 

9. Miloš Alexander Bazovský: Sekera – 90-tisíc eur (Soga)
Bazovský bol nepochybne najoriginálnejší kolorista medzivojnovej moderny, v nedeľu uplynie 45 rokov od jeho smrti. Dielo z roku 1952 kúpila na aukcii Slovenská národná galéria a ide o najvyššie vydražené dielo od autora na slovenských aukciách. Pochádza z radu Bazovského maliarsky určite najdokonalejších diel.


 

10. Martin Benka: Z tisovského kraja – 87-tisíc eur (Soga)
Obraz Z Tisovského kraja dokladá záverečnú periódu tvorby Martina Benku 40. rokov 20. storočia. Obraz z roku 1946, podpísaný rukou Martina Benku, pochádza zo súkromnej zbierky.


 

Zdroj: soga.sk, artinvest.sk, dartesro.sk, whiteweiss.sk

01 - Modified: 2005-10-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Líder v recyklácii nebezpečných odpadov
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:58