StoryEditor

Kde chutí cudzincom v Bratislave najviac? Hľadali sme ich obľúbené podniky

11.07.2015, 15:00
Pozrite si aj prehľad vyhľadávaných reštaurácií a kaviarní podľa portálu TripAdvisor.

Daždivé utorkové dopoludnie. S kolegyňou si dávame zraz na Kamennom námestí v Bratislave a vyrážame smer Staré Mesto. Po pár desiatkach metrov v diaľke zbadáme vývesku s veľkým „i“ a spontánne presedláme na debatu v angličtine. Aby sme sa pred vstupom do Informačného centra trošku rozohriali. 

Prvé zastavenie
Pre dnešok totiž na seba preberáme identitu smädných a hladných estónskych turistiek. Dôvod? Chceme zistiť, aké reštaurácie a kaviarne nám ako cudzinkám domáci odporučia. 
„Bratislava Flag Ship Restaurant – hneď za rohom,“ poradí nám po pársekundovom zamyslení sa pani za priehradkou v Informačnom centre. „A dobrých kaviarní je plné centrum,“ usmeje sa a podá nám aktuálne vydanie brožúrky pre turistov. Pre istotu sa vyzbrojíme aj vystavenými reklamnými letákmi ďalších podnikov a odchádzame na prvé dnešné presso.


Prejdeme cez Hlavné námestie a nohy nás akosi automaticky zavedú do kaviarne Zeppelin, ktorá láka vystavenými suvenírmi a slovenským krojom za výkladom.

Čo velebia brožúry
Presso meníme za uhorkovo-citrónovú limonádu a zelený čaj a pohrúžime sa do „štúdia“ našich gastrosprievodcov. Dozvedáme sa, že okrem tradičných halušiek je typickým slovenským jedlom (aj) langoš a nachádzame tiež zoznam top „langošarní“ v Bratislave a okolí. Nás však viac zaujíma, kde sa dá dobre naobedovať.

Okrem spomínanej Flag Ship Restaurant nám sprievodca ako podniky so slovenskou kuchyňou odporúča Narnia Pub či husacinu v Slovenskom Grobe. Tradíciu rakúsko-uhorskej kuchyne má zas prezentovať Zylinder, do zoznamu tipov na medzinárodnú gastronómiu sa dostalo aj ázijské Fou Zoo, Savage Garden a tiež Bratislavský meštiansky pivovar. Na naše malé prekvapenie uvádzaný ako zástupca českej kuchyne. 


Viete, čo preferujú cudzinci a turisti, keď prídu do nášho hlavného mesta? Podľa hodnotení portálu TripAdvisor sme vybrali niekoľko podnikov, ktoré návštevníkov Bratislavy zaujali najviac. A tiež sme sa spýtali sprievodcu, aké má skúsenosti pri sprevádzaní cudzincov. Viac v galérii.


A jedna drobná pikoška. Ako kultovú krčmu nám sprievodca odporúča známy podnik Koník, citujeme: „...za komunistov snáď najhoršia a najšpinavšia krčma v meste. Výborné pivo a hlavne obsluha... Ak sa pošťastí a dostaví sa ,stará zostava‘, tak je tu nehorázne ,kino“ – Fellini a Kusturica by si prišli na svoje.“ Servírka v kaviarni nám k tomu ešte do tretice odporúča starú známu dvojicu Flag Ship Restaurant a Slovak Pub. 

Halušky aj pizza
Rozhodneme sa najprv otestovať Narniu, ktorá je odporúčaná ako prvá v zozname. Z Estónok sa opäť meníme na slovenské novinárky. 
„Ale áno, cudzincov tu mávame dosť. Najmä Nemcov, Španielov, hoci po národnosti špeciálne nepátrame, so všetkými sa bavíme po anglicky,“ ochotne sa rozhovorí čašníčka za barom. „Dosť si pýtajú slovenské špeciality ako halušky či pirohy, ide však aj pizza, keďže je lacnejšia.“

Cestou míňame Urban House, ktorý zas odporúča medzinárodný portál Trip Advisor. Barmanka pritakáva, že cudzincov sa tu premelie dosť, najmä cez víkendy. „Je to pestré, býva dosť Britov, ktorí si v Bratislave robia tradičné rozlúčky so slobodou, a v poslednom čase aj Španielov.“ A aký je názor samotných cudzincov? Pri jednom zo stolov oslovíme mladú Kasiu z Poľska, ktorá práve končí polročný výmenný pobyt Erazmus. „Na kávu chodím sem alebo do Foxfordu. Čo sa týka jedla, tradičná slovenská kuchyňa mi veľmi nechutí,“ smeje sa. „Nadchla ma však Soupa, kde sa dá každý deň dobre a zdravo najesť.“ Podnik sa na svojom webe prezentuje najlepšími polievkami v meste.

Presvedčila nás klasika
Po prvom stretnutí s realitou zamierime cez ulicu do toľko ospevovaného Flag Shipu. Keďže ešte nie je tak celkom čas obeda, reštaurácia zíva prázdnotou. Vysvetľujeme, že robíme reportáž o tom, čo chutí cudzincom v Bratislave a aké podniky navštevujú. Priamo na mieste sa však nedozvieme nič, prevádzkarka nás so všetkými otázkami odporúča na neprítomného manažéra.


Mierne sklamané sa rozhodneme opäť zmeniť identitu a už ako cudzinky pokračujeme smerom na Obchodnú ulicu. Skúšame šťastie v jednom z hostelov. Okrem ubytovania nám majiteľ ochotne odporúča aj dobré reštaurácie v okolí. „Neďaleko je chutný a lacný Slovak Pub. Prípadne skúste Bratislavský meštiansky pivovar, ale ten na Dunajskej, zdá sa mi, že tam majú lepšieho kuchára ako v prevádzke na Obchodnej.“

Rozhodneme sa teda naše malé gastro putovanie zakončiť práve tam. V podniku momentálne prevažujú Slováci, ktorí sem mieria na obedové menu. To nám ako prvé ponúka aj čašník. „Je pečené kura s ryžou tradičné slovenské? A čo si turisti objednávajú najčastejšie?“ zaujíma nás. Vysvitne, že medzi ich top jedlá patria grilované rebrá, ochotne nás však zasvätí aj do klasiky typu bryndzové pirohy či zemiakové placky. U nás zvíťazí ľudovejší variant. 
Po jedle sa zhodneme, že „domáci“ nám poradili dobre. Ostáva len veriť, že s podobným pocitom opúšťajú Bratislavu aj skutoční turisti. 

 

01 - Modified: 2007-07-19 07:16:00 - Feat.: 0 - Title: Hasiči zlikvidovali požiar medzi Vojkovcami a Kaľavou
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 03 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 04 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou 05 - Modified: 2024-03-04 07:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa to vlastne učia? Veľká časť amerických detí si myslí, že slanina či hot dogy sú rastliny a hranolky sú zo zvierat
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:31