November sa na Slovensku nesie v znamení permakultúry. A tak sme sa rozhodli vyskúšať si plody tohto čoraz populárnejšieho (a pre veľa ľudí stále tajomného) systému na vlastnej koži. Lepšie povedané: na vlastnom podnebí. V jedlej záhrade permakultúrničky Hany Sekulovej.
Je krátko pred poludním, slnko je takmer na vrchole svojej dnešnej dráhy, no teplota nepresahuje sedem stupňov Celzia. V čižmách a páperovej bunde postávam pri dome Sekulovcov a vkladám si do úst čerstvo odtrhnutú figu. Vzápätí cez moje pery prejde novembrová malina, potom zas čudesný list chutiaci ako reďkovka... A keď sa na konci svojej záhradnej exkurzie delím s kohútom Karolom o divoké paradajky, som zrelá si z vďaky za tieto gastrodivy, hodné Marušky z rozprávky o dvanástich mesiačikoch, pripnúť na vetrovku hoci aj odznak „permaculture positive“.
Otroci sterility
Prírodná, jedlá, permakultúrna a liečivá. Týmito prívlastkami dnes Hana Sekulová častuje svoju záhradu. Pre pár rokmi by jej pri pohľade na ten istý kus zeme v mysli zaručene neskrsli. Bodaj by aj hej. Však namiesto byliniek, kvetov či húb, sa na ňom rozprestieral len ničím nerušený, bezchybne zelený koberec. „Vyrypovala som každú púpavu, ktorá si na ňom dovolila vyrásť. Bol to dokonalý trávnik, všetci susedia nám ho obdivovali,“ spomína Hana so smiechom.
Avšak trend-netrend, časom začal vyštudovanú poľnohospodársku inžinierku sužovať pocit, že toto slúženie modle sterility je v čomsi vlastne veľmi neprirodzené. A pomerne rýchlo dospela vo svojej starostlivosti o záhradu k radikálnemu obratu: „Rozhodla som sa, že prestanem s prírodou zápasiť a dovolím jej, aby sa k nám nasťahovala, a ešte jej v tom aj pomôžem.“
Keď jej potom začali postupne prichádzať do cesty knihy o permakultúre, už sa len ticho usmievala: konečne totiž držala v rukách teoretické zdôvodnenie krokov, ku ktorým dospela čisto intuitívnou cestou. A zároveň v nich našla stovky ďalších, ktorými sa inšpiruje dodnes. Avšak permakultúra, teda permanent (agri)culture, nie je iba precízne vypracovaný návod, ako pripodobňovať ľudské aktivity fungovaniu ekosystémov. Je to predovšetkým nikdy sa nekončiaci experiment, do ktorého sa Hana Sekulová ponára denne. A ako návrhárka prírodných záhrad do tejto rozkoše zasväcuje aj iných.
We love burina!
Nuž, a v čom teda spočíva tajomstvo záhrady, kde sa takmer vôbec nekosí, nepleje, nestrieka, nehnojí... a v ktorej sa od skorej jari do neskorej jesene zbiera úroda? V prvom rade treba uveriť, že tento „zázrak“ je naozaj možný. A že ľudia sú jeho svedkom v podstate odjakživa. Rovnako ako Bill Mollison a David Holmgren, duchovní otcovia permakultúry, ktorí si v istom momente položili zásadnú otázku: ak dokáže bez zásahu človeku prosperovať les, prečo by čosi podobné nezvládla aj záhrada? Povzbudený touto hypotézou sa pustil do intenzívneho „odkukávania“ prírodných procesov, a vyvinuli systém pre trvalo udržateľné poľnohospodárastvo. Lebo práve to je cieľom permakultúry: odsledovať, ako „to“ robí príroda, napodobniť ju a v ideálnom prípade ju nechať pracovať za nás.
Permakultúra v kocke
Úspešný prístup k navrhovaniu vysoko produktívnych trvalo udržateľných záhrad, balkónov, ovocných sadov, parkov, lesov či fariem, ale aj celých ľudských usadlostí, obcí, sídlisk a miest.
Jej dizajny už boli otestované na všetkých kontinentoch a vo všetkých typoch klimatických podmienok a kultúr, a dajú sa aplikovať na všetky sféry ľudskej činnosti.
Pilierom permakultúry je etika, ktorá stojí na zdieľaní poznatkov i prostriedkov a prepája starostlivosť o ľudí so starostlivosťou o zem.
K jej cieľom okrem iného patrí zveľaďovanie pôdy, šetrné využívanie pôdy, uvedomelé nakupovanie, zdravé, čerstvé a dostupné potraviny či uvedomelé znižovanie potreby.
Na Slovensku sa najúspešnejšie rozvíjajú prírodné záhrady.
Podľa Jozefa Fekiača, predsedu organizácie Permakultúra SK, však aj v sociálnej oblasti pozorujú firmy, „ktoré uplatňujú etické princípy permakultúry pri rozhodovaní, vo vzťahu k zamestnancom a zákazníkom.“
Je postavená na viacerých princípoch, dva najkľúčovejšie možno definovať takto: 1. Každá dôležitá funkcia je zastúpená viacerými prvkami. 2. Každý prvok vykonáva niekoľko funkcií.
Na Slovensku sa o jej propagáciu usiluje organizácia Permakultúra SK, ktorá v dňoch 28. a 29. novembra organizuje vo Vodárenskom múzeu BVS v Bratislave festival Permakultúra v meste.