StoryEditor

Od koly k desiatej. 7 stravovacích hriechov našich detí

04.12.2014, 23:02
Autor:
(gri)(gri)
Prečítajte si, čo sú najväčšie stravovacie problémy našich žiakov a študentov.


Desiate s údeninami nie sú pre deti ideálne. Ilustračná snímka: parenting-journals.com
 

1. Rýchle a jednotvárne raňajky. Mali by pokryť aspoň 20 percent energie, no výskum ukázal, že 40 percent detí neraňajkuje vôbec, prípadne vypije len nápoj. Bez raňajok sa však znižuje schopnosť vnímať v škole nové informácie.

2. Príliš výdatná desiata. Rodičia ňou chcú vyvážiť chýbajúce raňajky. Často sa skladá z mäsových a údenárskych výrobkov, je kaloricky nadmerná a tým neprimerane zaťaží tráviaci trakt, čoho následkom je útlm.

3. Jedenie vo večerných hodinách. Kalorická desiata znižuje chuť na obed, v dôsledku čoho ho deti často vynechávajú, prípadne posúvajú na neskôr. Kumulácia stravy vo večerných hodinách je častou príčinou obezity, ktorá stúpa aj u nás.  

4. Málo mlieka i zeleniny. Spotreba mlieka, kyslomliečnych výrobkov, rýb, ovocia a zelenina sa znižuje. Ide pritom o potraviny dôležité pre pevnosť kostry a zubov, poskytujúce vlákninu, vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Stúpa však konzumácia rýchleho občerstvenia a mäsových výrobkov, najmä u stredoškolákov. Tie sú zdrojom rizikovej soli a nasýtených tukov a transmastných kyselín, ktoré sú zodpovedné za skorý nástup aterosklerotického procesu a ischemickej choroby srdca.

5. V rodinách sa málo stoluje. Vzorom v stravovaní sú pre deti rodičia. Ak zeleninu neje rodič, nebude ju jesť ani dieťa. Na nové potraviny si dospelý zvykne po 3 až 15 pokusoch, dieťa ich potrebuje 15. Aj pravidelnosť a kultúra stravovania sú v rukách rodičov – málokde sa však stoluje pravidelne. Pre zaneprázdnenosť rodičov sú na ústupe aj teplé večere.

6. Príliš veľa koly. Kolové nápoje sú extrémnym zdrojom cukru a obsahujú tiež kyselinu fosforečnú, ktorá vylučuje z metabolizmu vápnik, dôležitý pre zuby a kosti. Keksíky a sušienky vyrobené z menej kvalitných margarínov môžu obsahovať rizikové transmastné kyseliny. Lepšou voľbou je malý obsah čokolády s vysokým podielom kakaa, ktoré obsahuje ochranné antioxidanty. Cukor, čiže sacharóza, sa má na dennom energetickom príjmom podieľať len 10 percentami.

7. Nedostatočná návšteva školských jedální. Tunajšia strava zodpovedá veku dieťaťa a zabezpečuje odporúčané výživové dávky. Dieťa sa naučí jesť aj jedlá, ktoré sa u nich doma nevaria.

Zdroj: Alžbeta Béderová, lekárka, Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava



Sladkosti v školskom bufete? Uvidí sa

Rýchle občerstvenie, potraviny s vysokým obsahom soli, cukrovinky či energetické nápoje. Všetok tento tovar by sa podľa schválenej novely školského zákona nemal od 1. januára predávať v školských bufetoch. Prezident Andrej Kiska ju však vetoval, takže parlament sa ňou bude opäť zaoberať. Voči novele od poslankyne Renáty Zmajkovičovej sa totiž zdvihla vlna odporu. Kritici tvrdia, že zakázaný tovar nie je dostatočne jasne definovaný, čo bude v praxi spôsobovať chaos a zároveň sa obávajú, že okrem skrachovania prevádzkovateľov školských bufetov neprinesie žiadny efekt. „Bojím sa, že deti donútime odchádzať zo školy hľadať si iný obchod,“ vyjadril sa  šéf Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň. „O tom, čo dieťa je alebo neje, rozhoduje rodič, nie zákon ani škola,“ komentoval zas poslanec za SaS Martin Poliačik. Alžbeta Béderová, lekárka z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava tvrdí, že novela má racionálne jadro. „Nemôžeme učiť deti, ktoré potraviny sú zdraviu škodlivé, a potom im ich v bufete ponúkať.“

01 - Modified: 2007-01-15 14:39:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecká vláda očakáva tento rok rast HDP do 2 %
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti 04 - Modified: 2024-03-23 06:09:28 - Feat.: - Title: Najmenší žiaci v Poľsku budú od apríla oslobodení od domácich úloh 05 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 08:08