StoryEditor

Leonardo DiCaprio vstal z mŕtvych. A ide si po prvého Oscara

14.01.2016, 23:16
Film Revenant Zmŕtvychvstanie je odvčera v našich kinách a môže byť šancou pre Leonarda DiCapria získať prvého hereckého Oscara.

Príbeh Hugha Glassa sa začal v roku 1823. Ako jeden z tisícov lovcov sa zapojil do obchodu s kožušinami, ktorý vtedy poháňal ekonomiku Ameriky. Mladší aj starší muži sa vtedy vydávali do neznáma, doma nechali ženy i deti s vidinou toho, že sa domov vrátia aspoň s pár dolármi. Plavili sa po neprebádaných riekach, strácali sa v hustých a tmavých lesoch a mnohí sa domov vôbec nevrátili. Zmrzli, zomreli po útoku zvierat alebo rukou (či šípom) domorodých obyvateľov, ktorým tento nový „biznis“ narušoval ich domov.

Prečo však dnes poznáme práve jeho príbeh, ktorý sa rozhodol sfilmovať režisér Alejandro González Inárritu a ktorý získal už tri Zlaté Glóbusy, 8 nominácií na ceny BAFTA a 12 na Oscara? A bude práve tento film nazvaný Revenant Zmŕtvychvstanie tým, vďaka ktorému herec Leonardo DiCaprio prelomí svoju smolu a získa svojho prvého hereckého Oscara?
 


Prečítajte si aj:
Zlaté glóbusy 2016: Víťazom sa stal film s Leonardom DiCapriom
Najviac nominácií na Oscara má film s Leonardom DiCapriom





Splnený sen
Aj keď legendárny americký lovec nezanechal po sebe nič, okrem jediného listu rodičom svojho spoločníka, jeho príbeh ostal živý a potom, čo sa po dlhej dobe zjavil, sa rozšíril po celej krajine. Dnes je v Severnej Dakote doslova legendou. O jeho živote a dobrodružstve vzniklo niekoľko kníh, ale tvorcov nového filmu zaujal až počin Michaela Punka z roku 2002, ktorý spísal jednu z najpodrobnejších správ o danej téme v knihe Zmŕtvychvstanie. A trvalo niekoľko rokov, kým sa režisérovi podarilo jeho sen – príbeh sfilmovať – dostať do reality, nájsť financie, správnych hercov a správne miesto. To hľadal asi päť rokov. Medzitým nakrúcal ďalej a stihol získať niekoľko ďalších Oscarov. Teraz je film na svete a určite ide o zážitok, ktorý sa nepodobá na žiaden film z posledných rokov. Mýtmi okolo neho, príbehom, ale aj samotnou osobnosťou Leonarda DiCapria.

Kameru zveril režisér, rovnako ako pri svojom predošlom filme Birdman, Emmanuelovi Lubezkimu. Ten však tentoraz so svojimi dlhými zábermi opustil interiéry a vydal sa do pustej a surovej divočiny. Pri natáčaní používal novú veľkoformátovú kameru Arri Alexa 65 a aj pomocou toho sa im podarili krásne a dlhé zábery divočiny. Ak sa vám zdá film príliš sivý a pustý, bol to zámer. Režisér si svoj film vystaval ako obraz a diváka chcel vtiahnuť do ničoty tej doby.

Príbeh stojí na hlavnej postave, ktorú stvárňuje spomínaný Leonardo DiCaprio. Väčšinu kaskadérskych kúskov natočil sám. Preto bol pochovaný v snehu, chodil nahý v mínus 5 stupňoch a tiež skočil do ľadovej rieky, aby pochopil vôľu a odhodlanie Hugha Glassa. A aj keď väčšinu filmu mlčí, krok za krokom prežívate jeho utrpenie spolu s ním. Ako napísali niektorí kritici, vydrel si každý cent honorára. Doslova.

.

Zápas s medveďom
Potom, čo ho napadol grizly a jeho spoločníci ho pochovali zaživa a nechali napospas prírody, ostáva sám. Film je tak nielen ukážkou surovosti tej doby, ale aj sondou do jeho duše. Pri pohľade ako prežíva v mínusových teplotách, potom čo bol dotrhaný a vyhladovený, mu veríte každý jeho vzdych. „Leo je mimoriadny v každom detaile, v každom aspekte ľudského správania a pozorovania. Je prirodzený v jemných nuansách a rytmických pohyboch a vo všetkom, čo postavu úplne oživuje. Vniesol do nej svoj hlboký vzťah k prírode. Čo predviedol na filmovom plátne, bolo nielen pôsobivé, ale aj prekvapujúce,“ povedal o ňom režisér.

A aj keď viete, že jeho zápas s medveďom vznikol (ako jediný) počítačovou technikou, podvedome si zakrývate tvár, lebo sa na to nedokážete pozerať. Fascinujúce je, že po tom, ako sme už snáď všetci bezcitní a cynickí vďaka akčným scénam takmer v každom filme, ešte stále nás dokáže niečo takto silno zasiahnuť. Filmári trávili týždne v divokej prírode, aby bol film autentický, ale ako povedal Inárritu pri preberaní Zlatého glóbusu: „Bolesť pominie, ale film zostane navždy.“

„Revenant Zmŕtvychvstanie je neuveriteľnou cestou najtvrdšími podmienkami nezmapovanej Ameriky. Je o sile ľudského ducha. Alejandro využíva všetko, aby preskúmal, čo to naozaj znamená, keď všetko hrá proti vám. Čo je človek schopný vydržať a čo sa stane, keď to vydrží,“ doplnil herec. Aj keď ste vedeli, že DiCaprio, teda Hugh Glass prežije, o zážitok vás to neochudobňovalo ani jednu z celkových 156 minút.



„Hral som predtým veľa postáv, ktoré boli rôznymi spôsobmi neuveriteľne ukecané a mali veľa čo povedať. Takže toto bola pre mňa jedinečná výzva. Bolo to o vyjadrovaní vecí bez slov alebo v inom jazyku. Mnoho z toho bolo o prispôsobení sa okamihu, o reakcii na to, čo nám príroda dáva i na to, čím si Glass prešiel. Bolo to o objavovaní tých najvnútornejších elementov základného inštinktu prežiť,“ povedal DiCaprio o svojej poslednej úlohe.

Príbeh č. 2
... príbeh Leonarda DiCapria sa začal o 170 rokov neskôr, v roku 1993. Hoci s hraním začal už takmer 10 rokov skôr, prelomový bol práve tento rok, keď prišiel s filmami Zo života chlapca a Čo žerie Gilberta Grapa – úloha, ktorá mu vyniesla jeho prvú nomináciu pre herca vo vedľajšej úlohe. Skvele vtedy zahral mentálne postihnutého malého brata, Oscara mu však vyfúkol Tommy Lee Jones.

Mal vtedy rovných 20 rokov a na svoju ďalšiu nomináciu si musel počkať viac ako 10 rokov. Medzitým sa však z malého chlapca vypracoval na hollywoodskeho miláčika žien, zažiaril v Rómeovi a Júlii, Titanicu, filmoch Muž zo železnou maskou či Pláž. Ale prišiel Letec a on si stvárnením Howarda Hughesa opäť vyslúžil pozornosť akadémie. Sošku však dostal Jamie Fox. Len dva roky trvalo, kým ako pašerák diamantov v Afrike zaujal oscarových akademikov opäť. Tešil sa však Forest Whitaker.





To už však bolo obdobie, keď sa mu pomaly, ale isto darilo vymaniť sa z úlohy sladkého Lea a stať sa rešpektovaným hercom, aj vďaka režisérovi Martinovi Scorsesemu a jeho oscarovým filmom. A práve s jeho filmom Vlk z Wall Street prišla úloha, ktorá to mala prelomiť. Film, v ktorom podal výnimočný výkon a ktorý aj sám produkoval, mal byť jeho prvým, ale nestalo sa.
Umierajúci Matthew McConaughey bol lepší.

Tentokrát sa teda umierať rozhodol aj DiCaprio. A aby to nebolo málo, aj vstať z mŕtvych. A keďže sa spojil aj s režisérom, ktorý je synonymom Oscara, na svete je prirodzene piata herecká nominácia.

Portál televízie CNN už žartoval, že DiCaprio sa môže stať Susan Lucci filmových Oscarov. Herečka totiž na cenách Emmy získala neuveriteľných a po sebe nasledujúcich 19 nominácií na najlepšiu herečku a dočkala sa až v roku 1999. Iste si mnohí pamätáte, koľko videí a gifiek (pohyblivých obrázkov) vzniklo po jeho poslednom neúspechu. Na jednom z nich sa smeje aj víťazný Matthew McConaughey. Tentoraz však jeho fanúšikovia veria, že on sa bude smiať Bryaonovi Cranstonovi, Eddiemu Redmaynovi, Mattovi Damonovi či Michaelovi Fassbenderovi.

 

Filmy Leonarda DiCapria:

Čo žerie Gilberta Grapa (1993)
réžia: Lasse Hallström
tržby: 10 mil. dolárov v USA
ocenenia: nominácia na Oscara a Zlatý glóbus

Titanic (1997)
réžia: James Cameron
tržby: 2,19 mld. dolárov
ocenenia: nominácia na Zlatý glóbus

Chyť ma, ak to dokážeš (2002)
réžia: Steven Spielberg
tržby: 352 mil. dolárov
ocenenia: nominácia na Zlatý glóbus

Letec (2004)
réžia: Martin Scorsese
tržby: 214 mil. dolárov
ocenenia: nominácia na Oscara, BAFTA a výhra Zlatý glóbus

Na druhej strane (2006)
réžia: Martin Scorsese
tržby: 290 mil. dolárov
ocenenia: nominácia na Zlatý glóbus a BAFTA

Krvavý diamant (2006)
réžia: Edward Zwick
tržby: 171 mil. dolárov
ocenenia: nominácia na Oscara a Zlatý glóbus

Núdzový východ (2008)
réžia: Sam Mendes
tržby: 75 mil. dolárov
ocenenia: nominácia na Zlatý glóbus

J. Edgar (2011)
réžia: Clint Eastwood
tržby: 85 mil. dolárov
ocenenia: nominácia na Zlatý glóbus

Divoký Django (2012)
réžia: Quentin Tarantino
tržby: 425 mil. dolárov
ocenenia: nominácia na Zlatý glóbus

Vlk z Wall Street (2013)
réžia: Martin Scorsese
tržby: 392 mil. dolárov
ocenenia: nominácia na Oscara, BAFTA, výhra Zlatý glóbus

 


 

 

01 - Modified: 2008-01-08 07:47:49 - Feat.: 0 - Title: Harvardy. Širokého polícia nevypočula
01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-04-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Spoznáte film len na základe jeho hlavného záporáka? Tento kvíz preverí, či ste skutočný milovník kinematografie 03 - Modified: 2024-04-05 09:00:00 - Feat.: - Title: Je to oficiálne! Štúdio Warner Bros. potvrdilo piate pokračovanie obľúbeného filmu 04 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 05 - Modified: 2024-03-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Pripravuje sa šiesty film Pirátov z Karibiku. Vieme, či sa vráti aj Johnny Depp
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:24