StoryEditor

Slovenský ples je uvoľnenejší ako u nás, hovorí rakúska bankárka

10.01.2015, 14:00
Autor:
stlstl

Jej domovom je Slovensko aj Rakúsko. U nás pôsobila 14 rokov, kým sa pred piatimi rokmi vrátila k susedom a stala sa generálnou riaditeľkou Salzburger Sparkasse Bank. Teraz je späť a už niekoľko mesiacov na čele Predstavenstva poisťovne Kooperativa. Preto jej je blízky aj náš Ples v opere. A vie ho porovnať aj s tradičným rakúskym Opernballom. „Členkou plesového výboru som bola už na druhom ročníku Plesu v opere. Odvtedy každý rok veľmi rada prijímam pozvanie. Vynechala som len obdobie, keď som pôsobila v rodnom Rakúsku,“ hovorí pre HN Regina Ovesny-Straka.

Rozmanitosť a atmosféra
„Aj po rokoch hodnotím kvalitu plesu na rovnako dobrej úrovni, ako boli jeho prvé ročníky. Každý rok má vysokú úroveň umeleckého programu, oceňujem jeho rozmanitosť, každý si vie vybrať pre seba to pravé orechové. Ples je príležitosťou stretnúť ľudí, s ktorými nie som v pravidelnom kontakte. Je tam naozaj priestor porozprávať sa, dobre si zatancovať a zabaviť sa. Ples v opere má svoju výnimočnú atmosféru, nikdy si nedám ujsť návštevu temperamentných Cigánskych diablov v salóne. Práve tam sa schádza VIP slovenskej spoločnosti – vždy sa teším na výbornú zábavu. Často si tam osobnosti aj zaspievajú,“ zdôrazňuje s tým, že spomínaná kritika či malé protesty, ktoré sa posledné roky pred Slovenským národným divadlom konali, vníma ako normálnu vec.

Uvoľnenejšie Slovensko
Na Opernballe vo Viedni sa zúčastnila dvakrát. „Prvýkrát ako 19-ročná a bola to forma môjho uvedenia do spoločnosti. Na takýto zážitok sa nezabúda. Plesy v Rakúsku sú však odlišné, nepodáva sa tam večera, nie je zvyčajne taký bohatý program. Program pozostáva z otvorenia plesu, tancovania a polnočného vystúpenia,“ vysvetľuje Regina Ovesny-Straka. Atmosféra Opernballu nie je podľa nej komorná pre veľkosť, je viac snobská. Idú tam tí, čo chcú byť videní. „V porovnaní s Opernballom je slovenská spoločnosť uvoľnená, avšak dôstojná. Na našom slovenskom Plese v opere je príjemnejšia atmosféra aj preto, že hostia sú prirodzení a priateľskí. Keby som mala byť veľmi kritická, povedala by som, že tá rakúska je priveľmi formálna a naškrobená.“ Opernball vnímajú podľa jej slov Rakúšania ako VIP záležitosť, kde sa schádza smotánka na najvyššej úrovni. „Zúčastňuje sa na ňom veľa zahraničných hostí, pretože má dobrý imidž na celom svete. A hoci sú vstupenky na Opernball veľmi drahé – výťažok z nich sa nepoužíva na dobročinnosť. Preto veľmi oceňujem charitatívny rozmer nášho slovenského Plesu v opere,“ uzatvára.

01 - Modified: 2007-02-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týždeň na trhoch
01 - Modified: 2020-05-28 14:32:07 - Feat.: - Title: Ples v opere nekončí. Spolu s jeho riaditeľkou považujeme za záväzok túto tradíciu udržať, hovoria organizátori 02 - Modified: 2020-01-13 07:19:33 - Feat.: - Title: Tie najmilšie prekvapenia z Plesu v opere: Tehotenské brušká ale aj pôvab krásnej bacuľky 03 - Modified: 2020-01-12 09:52:45 - Feat.: - Title: Tohtoročný Ples v opere: Pozrite si tie najkrajšie ženské róby 04 - Modified: 2019-11-05 15:28:35 - Feat.: - Title: Ples v opere oslávi 20 rokov. Na jeho príprave pracujeme celý rok, hovorí Peter Princ z Monarchu 05 - Modified: 2019-01-12 20:02:39 - Feat.: - Title: Ples v opere 2019: Prvé ukážky rób, v ktorých sa predviedli slovenské osobnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 01:42