StoryEditor

Penelope Cruz a spol. Múzy, ktoré zmenili život Woodyho Allena

04.12.2015, 23:00

Režisér Woody Allen je známy svojou náklonnosťou k ženám a metropolám. Prinášame mená a mestá, ktoré ho ovplyvnili.

Woodyho múzy:

Mia Farrow

Na konci šesťdesiatych rokov sa objavila v trileri Rosemary má dieťatko režiséra Romana Polanského. A ani počas sedemdesiatych rokov sa jej nepodarilo vystúpiť z tieňa tejto postavy. Dalo by sa teda povedať, že Britka Mia Farrow stretla Woodyho Allena práve včas. Nebyť tohto stretnutia, je možné, že by sme si ju pamätali len ako bývalú manželku Franka Sinatru a Andrého Previna. Táto, podľa kritikov éterická žena, síce nikdy nedisponovala komediálnym nadaním, no o to lepšie sa jej darilo v drámach. A práve po stretnutí s ňou Woody Allen na tento žáner nečakane presedlal a priniesol nový typ hlavných hrdiniek ako dovtedy. Aj kritici sa zhodujú, že ak v centre jeho starších filmov figurovali muži s cieľom dostať ženu do postele alebo v krajnom prípade pod čepiec, tie novšie sa čoraz viac zaoberali situáciou žien, ktoré v posteli osameli a ich čepiec vyšiel z módy. Film Purpurová ruža z Káhiry predstavuje potom v režisérovej kariére, aj vďaka Mii Farrow, nový zlom. Melancholická romanca o mladej žene, ktorá uniká pred každodennou všednosťou a domácim násilím do kina, kde prežije románik s hercom, ktorý vystúpi z plátna. Táto snímka je vôbec prvým Allenovým príbehom sledovaným cez perspektívu ženy. Mia Farrow prežila s komikom, hercom, režisérom a literátom v jednej osobe osemdesiate roky dvadsiateho storočia. Spolu si adoptovali viacero detí a majú aj biologického syna. Po dvanástich rokoch sa ich vzťah skončil vzájomnými obvineniami. V súčasnosti režisér žije s herečkinou adoptívnou dcérou Soon Yi. Vzali sa v roku 1997 a adoptovali si spolu dve deti.

Diane Keaton

„Vo svojich prvých scenároch som vytváral dialógy najmä pre mužov,“ pripúšťa režisér. „Potom som však stretol Diane Keaton, ktorá hrala v mojej hre Zahraj to znovu, Sam. Začali sme spolu žiť a navzájom sa ovplyvňovať. Vďaka nej som venoval ženským postavám väčšiu pozornosť.“ Partnerský vzťah režiséra a herečky síce vydržal len necelý rok, ale v profesionálnom tandeme prešli ruka v ruke celou nasledujúcou dekádou. Zlom nastal v snímke Annie Hall, ktorá bola voľne inšpirovaná ich súkromným príbehom. Obom priniesla Oscara – Woodymu Allenovi dokonca dvoch, za scenár aj réžiu. „Diane bola veľká osobnosť. Veľmi ma v tvorbe ovplyvnila. V čase, keď som pracoval na tomto filme, mi ukázala, aký je v skutočnosti ženský svet,“ spomína známy režisér. Popularita tohto filmu je taká veľká, že zatieňuje herečkin výkon v predchádzajúcich aj nasledujúcich Allenových filmoch. „V Diane Keaton našiel Woody Allen skvelého sparing partnera na dvojitú dávku intelektuálnej neurózy,“ hovorí filmová kritička Katarína Mišíková.

Penélope Cruz

Jednou z posledných múz Woodyho Allena je nepochybne španielska herečka Penélope Cruz. „Bol som ňou doslova očarený, nečakal som, že je to až taká éterická bytosť,“ vyjadril sa na jej adresu samotný režisér. To, že osemdesiatročný filmový tvorca dokáže napísať scenár, do ktorého obsadí zakaždým herečku, ktorá sa dokáže natoľko stotožniť so svojou rolou, že jej to prinesie úspech a ocenenia, sme už spomínali. Príkladom toho je aj Penélope Cruz, ktorá dostala Oscara za výkon v snímke Vicky Cristina Barcelona, kde si zahrala spoločne s otcom svojho dieťaťa Javierom Bardemom. „Veľmi som sa z nich tešil. Som si istý, že budú mať super dieťa, pretože bude mať oscarové gény,“  povedal ešte pred jeho narodením s tým, že taká pôvabná osobnosť ako Penélope jednoducho musí byť aj úžasná matka. Naposledy sa objavila v jeho filme Do Ríma s láskou.
 

Emma Stone

Ako povedal sám Woody Allen, 27-ročná Emma Stone, ktorá stvárnila jednu z hlavných úloh v jeho najnovšom filme Iracionálny muž a predtým sa objavila v jeho snímke Kúzlo mesačného svitu, dokáže všetko. „Vie hrať, spievať, tancovať, ohromiť a je nádherná a inteligentná. Má skutočne všetko,“ uviedol. „Písal som scenár a obával som sa, kto by zvládol túto rolu, a, samozrejme, Emma to dokázala,“ doplnil. Woody Allen navyše uviedol, že herečku pozitívne vnímajú aj ostatní. „Nikto nikdy o nej nepovedal nič zlé. Kedykoľvek som sa zmienil o tom, že s ňou pracujem na filme, ľudia sa rozžiarili. ,Ach, milujem ju!‘ a viem prečo,“ vyjadril sa. Zdá sa, že sympatie medzi režisérom a herečkou sú obojstranné, keďže ani ona nešetrí slovami chvály a obdivu. „Vždy som snívala, že s ním raz budem pracovať. Chodievala som dokonca počúvať, ako hrá na klarinete (v newyorskom hoteli Carlyle), taká veľká fanúšička som bola.“









Cate Blanchett

Ženské postavy Woodyho Allena pomerne často získavajú nominácie na Oscary, niektorým sa ich podarí aj premeniť. Ako posledná toto ocenenie získala Cate Blanchett za rolu vo filme Jasmínine slzy z roku 2013. V tejto snímke sa Woody Allen odpútal od svojej európskej série a vrátil sa do svojho obľúbeného New Yorku. Kritici svorne označili túto snímku za jeden z lepších režisérových počinov v období poslednej dekády. Pričom opäť vyzdvihli „šťastnú ruku“ Woodyho Allena pri výbere hlavnej hrdinky. Filmový tvorca, aj vďaka svojej múze, ukázal svojím, v poradí 43. autorským filmom, že sa ešte stále vie prekonávať. 


Prečítajte si aj: Hypochonder, narcis a neurotik. No miluje ho celý svet

 



Woodyho mestá:

New York

„Neurotik z New Yorku“, aj tak je charakterizovaný herec, scenárista, režisér, producent a príležitostný klarinetista v jednej osobe - Woody Allen. Väčšina jeho filmov je situovaná práve do tejto metropoly, a niet sa čo čudovať, newyorský Brooklyn je jeho rodiskom. Vo „veľkom jablku“ začal aj svoju kariéru, a to v roku 1952, kedy si jeho príspevky všimol Earl Wilson, novinár pracujúci pre New York Post. Začal ich používať vo svojej rubrike Earl's Pearls. Spočiatku len anonymne, bez väčších prejavov uznania - tie prišli až dňa 25. novembra toho istého roku, kedy bolo jeho meno po prvýkrát oficiálne uvedené na konci Wilsonovho stĺpčeka. A tak začal Woodyho Allena, najprv prostredníctvom písmen, registrovať celý svet. Po ukončení štúdia sa spolu s prvou manželkou Harlen Roosen presťahoval do Hollywoodu, no netrvalo dlho a ako sám tvrdí, láska k rodisku ho pritiahla späť. Režisérov osobný, aj profesijný život je nepochybne spätý s touto metropolou a prejavuje sa to aj v jeho tvorbe. Napríklad film Manhattan je osobným vyznaním lásky Woodyho Allena mestu New York. Vďaka jeho čiernobielej atmosfére ho kritici považujú za legendárnu snímku. V tomto romantickom dobrodružstve Woody prejavuje náklonnosť „svojmu“ mestu, podobne ako vo väčšine svojich filmov, ktoré boli natočené práve v tejto svetovej metropole. ​Priznáva pritom, že v ňom nezachytil Manhattan, aký v tom čase bol, ale ako ho videl on
sám. V posledných desiatich rokoch sa z New Yorku často presúval do Európy, aby sa vo svojich (nateraz) posledných filmoch znova do New Yorku vrátil. „Baví ma spoznávať nové miesta a nových ľudí, počuť iné jazyky. Ale doma je doma. Teraz sú predo mnou tri mesiace v Ríme, čo znamená, že nebudem mať svoju báječnú newyorskú sprchu, ale len tú divnú hotelovú hadicu. A čo je ešte horšie – prídem o dosť bejzbalových zápasov. Za dobrý film to ale stojí,“ vyjadril svoj postoj k svojmu filmárskemu cestovaniu pre denník MF Dnes pred začiatkom natáčania snímky Do Ríma s láskou.

Londýn
V londýnskych uliciach natočil hneď tri filmy – mrazivý triler Match Point – Hra osudu z tenisového prostredia, ale aj komédiu Scoop a drámu Kasandrin sen. V prvých dvoch filmoch hlavnú úlohu stvárnila jedna z jeho najobľúbenejších herečiek Scarlett Johansson. Snímka sa nakrúcala na známych miestach Londýna, ako je Kráľovská opera, Westminsterský palác alebo galéria Tate Modern. Za scenár bol Woody Allen dokonca ocenený nomináciou na Oscara a Zlatý glóbus.

Barcelona
V španielskom New Yorku, ako zvykne Barcelonu režisér nazývať, rozohral drámu plnú vášne, žiarlivosti, lásky a umenia. Do filmu Vicky Cristina Barcelona obsadil svoju obľúbenú Scarlett Johansson, ale čaro objavil aj v herečke Rebecce Hall alebo rodenej Španielke Penélope Cruz. K tomu im sekundoval Javier Bardem v úlohe spontánneho maliara, ktorý sa do prvých dvoch protagonistiek zamiluje.

Paríž
Woody Allen, podľa vlastných slov, tiež zažil nejednu Polnoc v Paríži. V snímke z roku 2011 dal skvelú hereckú príležitosť Owenovi Wilsonovi a Rachel McAdams, ktorí si zahrali budúcich manželov Gila a Inez. Tí prišli do Paríža s rodičmi na dovolenku. Kým Gilovi mesto lásky učaruje, Inez jeho romantickú predstavu nezdieľa. Woody Allen tentoraz vzdal hold zlatému veku Paríža v 20. rokoch minulého storočia. Hlavný hrdina sa stretne s najväčšími umelcami tej doby – tápajúcim Ernestom Hemingwayom, surrealistom Salvadorom Dalím alebo kubistickým maliarom Pablom Picassom.

Rím
Netrvalo dlho a obdivovaný režisér sa vydal aj do Ríma. Večné mesto sa vo filme Do Ríma s láskou stáva kulisou hneď štyroch ľudských príbehov. Stretávame sa so starším manželským párom, ktorý má v meste spoznať nastávajúceho svojej dcéry, s prostitútkou, ktorá má plniť klientovo želanie, s mužom, ktorého si taliansky dav pomýli s filmovou hviezdou a s mladým párom, ktorému sa v Ríme úplne zmení život. V hlavných úlohách sa objavila Ellen Page, Penélope Cruz, Alec Baldwin či Roberto Benigni.

 

01 - Modified: 2007-11-28 09:50:59 - Feat.: 0 - Title: Prehľad údajov o dôchodkových fondoch
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:47