StoryEditor

Marťan Matt Damon v HN: Scény z Marsu sme nakrúcali v Budapešti. Bola to zábava

27.09.2015, 11:43
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk
Americký herec Matt Damon o novom filme Ridleyho Scotta s názvom Marťan v rozhovore v HN:

Veliteľ s posádkou sa vydal na náročnú misiu na Mars. Počas piesočnej búrky sa však astronaut Mark Watney ťažko zraní a jeho posádka sa vríti bez neho. On sa im snaží dať vedieť, že prežil a znova sa dostať na Zem. Film Marťan s Mattom Damonom ide vo štvrtok do našich kín.


Vo filme stvárňujete astronauta Marka Watneyho, ktorý počas misie na Mars ostane sám uväznený na nepriateľskej planéte a nejako musí prežiť. Ako ste sa vy dostali na „palubu“ filmu?
Prečítal som si scenár, ktorý sa mi naozaj páčil, a tak som sa stretol s Drewom Goddardom, ktorý ho napísal, a film sa chystal aj režírovať. Potom však z projektu vystúpil, a tak som to nechal tak. O týždeň neskôr mi však volali, že film by chcel robiť Ridley Scott, tak som hneď uháňal do jeho kancelárie a bolo to.

Stretli ste sa spolu už aj predtým?
Nie, práveže nie, čo je naozaj zvláštne, keďže sme sa vždy nejako motali okolo seba. Nestretli sme sa dokonca ani na žiadnej akcii či večierku. (Smiech) Ale samotné stretnutie potom prebehlo veľmi jednoducho: v podstate prišiel za mnou a hovorí: „My sme sa ešte nikdy nestretli.“ „To je pravda,“ hovorím mu. A on na to: „Ten scenár je skvelý, tak prečo, do čerta, neurobíme spolu tento film?“ To bolo celé. (Smiech)

 


Určite však poznáte jeho filmy.
No áno, veľa som ich videl. Pravdepodobne najkľúčovejšie z nich boli pre mňa Votrelec a Blade Runner. V tom čase som totiž už mal aj na to vek a kvôli nim som chcel robiť filmy. Mali teda obrovský vplyv na môj život. Takže keď na to teraz prišlo, bombardoval som ho otázkami. A robí to naozaj každý. Pretože ak sa stane, že urobíte kultový film, ste zvyknutí na to, že ľudia budú chcieť o nich vedieť čo najviac. A čo sa týka rôznych príbehov, v tom je on veľmi štedrý.

Ridley Scott je však aj veľmi talentovaný umelec. Zvykol vám načrtnúť scénu, ako si ju predstavuje, pred tým, ako ste ju išli nakrúcať?
Áno, vždy. Je to jeho spôsob, ako niečo opísať. Povie napríklad: „O. K., ja budem na tejto strane a bude to vyzerať trochu ako toto.“ Potom načrtne rámček a postaví sa doň a povie: „Takto to bude vyzerať. Ty budeš na tomto mieste vo vzťahu k tomu a tomu takto ďaleko a pod.“ Úplnú predstavu získate ešte predtým, ako idete točiť, a teda presne viete, ako to chce.
 


Recenziu filmu si môžete prečítať TU.



Čo sa vám však najviac páčilo na celom príbehu?
Skutočne to bola postava astronauta. To, čo Andy Weir urobil dobre vo svojom románe, podľa ktorého film vznikol, a to, čo Drew Goddard následne zachytil v scenári, bolo všetko to napätie, ktoré sa v tej hroznej situácii na Marse nahromadilo, ale moja postava má aj veľký zmysel pre humor. Je tam naozajstná ľahkosť, je to preto aj zábavný a vtipný film, ale zase nie na úkor jeho intenzity.

Práve bez tej ľahkosti to mohol byť úplne iný film, však?
Áno, nemyslím si, že by bolo zábavné sledovať, keby ten chlap niekde len tak dve hodiny visel. (Smiech) Je to odlišný film, veľmi odlišný zážitok. Ridley a ja sme o tom hovorili hneď, keď sme sa stretli. Bolo potrebné cítiť z toho skutočné nebezpečenstvo, tlak a hrôzu z toho, čo prežil, ale naozaj tiež chcete, aby to bolo zábavné. Veľmi dôležité je tiež nezabudnúť na to, že ústrednou témou je veľká túžba hlavného hrdinu dostať sa späť domov. Napriek tomu, čo všetko bol ochotný obetovať pre svoje ciele, ktoré boli možno aj väčšie než on.


 

Vaša kolegyňa vo filme, herečka Jessica Chastain, bola dokonca v NASA a stretla sa aj s reálnym astronautom, aby sa dobre pripravila na svoju rolu vo filme. Pripravovali ste sa podobne?
Nie, nerobil som nič z toho. (Smiech) Myslím si, že všetci herci boli naozaj fyzicky fit, pretože to astronauti musia byť. Od chvíle, keď som s Ridleym začal o tom hovoriť, to bola pre mňa príprava – už len sedenie s Ridleym, a to, ako sme riadok za riadkom a moment za momentom prechádzali celý scenár a presne plánovali to, čo sme chceli každou scénou dosiahnuť.

Viete si teraz aj sám predstaviť, že by ste mohli byť astronautom?
Je ťažké robiť takýto film bez toho, že by ste na to nepomysleli, ale nemyslím si, že som na to stavaný. Našťastie, existujú ľudia, ktorí sú.

Aj pre vás to však bola určite fyzická výzva. Ako sa vám dennodenne nakrúcalo v tých kozmických oblekoch, ktoré nevyzerajú veľmi pohodlne?
No, Ridley to urobil jednoduché. Samozrejme, boli dni, keď to bolo trocha nepohodlné alebo keď nám bolo dosť horúco, napríklad na púšti v Jordánsku. Ale mali sme pod oblekmi chladenie, ktoré to zmierňovalo. Myslím si, že robiť tento film s iným režisérom, ktorý by si nebol istý sám sebou a tým, čo chce, by bolo neznesiteľné. A trvalo by to asi trikrát tak dlho. Ale keď ste s niekým ako Ridley, viete, že štyri kamery idú naraz, že sa uskutočňuje presná vízia toho, čo chce, a že komunikuje so všetkými na pľaci. Je to zábava, je to naozaj zábava.

Film nie je však z druhov science-fiction, hovorí skôr o tom, čo nás čaká už skoro v budúcnosti. Myslíte si, že misia s ľudskou posádkou na Mars je už na dosah?
Áno. Keď Andy Weir napísal tento román, chcel, aby to naozaj bolo založené na vedeckých skutočnostiach, na predstave, že to nie je až tak  ďaleko pred nami. A spôsob, akým ten chlap prežije je vlastne to, čo by sa dalo naozaj dalo urobiť pre prežitie v tejto situácii. Je zábavné, že to nie je už úplné sci-fi, ale že to je už takmer za rohom. Tak to bolo aj v knihe. Keď chcete totiž vykresliť experiment s otázkou „či by niekto mohol prežiť na Marse?“, nesmiete podvádzať. A Andy sa na túto otázku pýtal seriózne.


Kľúčovou scénou bola, samozrejme, piesočná búrka, počas ktorej ste sa zranili a vaša posádka si myslela, že ste mŕtvy. Ako sa vám nakrúcalo v Budapešti?
Vo filme to vyzerá skvele, ale realita bola iná (smiech) – veľké ventilátory, vynikajúce osvetlenie a skvelá práca kamery. Vyzerá to ako peklo na Zemi – alebo peklo na Marse – ale my sme boli v pohode. Vždy sme niečo nakrútili, dali dole naše „helmy“, išli k stanu, prehrali si to a povedali: „Dobre, ako to môžeme urobiť teraz lepšie?“ Bolo to veľmi kontrolované. Bolo to veľmi „ridleyscottovské.“ (Smiech)

Watney vo filme prežil aj vďaka úrode zemiakov, ktoré si tam pestoval. Aký je váš vzťah k zemiakom po nakrúcaní?
No, nemal som ani jeden už celé mesiace! (Smiech) Aj táto časť filmu sa nakrúcala v Budapešti, mali sme tam celý priestor, kde boli pestované zemiaky. Používali sme reálne zemiaky, v rôznych fázach, v závislosti od toho, akú scénu sme práve točili a v akej fáze rastu sme ich potrebovali mať.

Ridley nakrútil film v 3D, čo dáva príbehu, ako je tento, ešte ďalšiu vrstvu navyše. Ste sám fanúšikom 3D?
Nevidel som film ešte v 3D verzii, ale Ridley bol optimista a veľmi nadšený, že sme to točili s 3D kamerami. Nechcem to posudzovať, nevidel som veľa vecí v 3D. Ale, myslím si, že každý už teraz začína premýšľať o natáčaní v 3D, tak dúfajme, že aj filmy budú lepšie. Všetci sa máme stále čo učiť.


Kto je Matt Damon
Narodil sa 8. októbra 1970 v Bostone. Vyštudoval strednú školu Cambridge Ridge and Latin School, kde sa spoznal aj s Benom Affleckom, s ktorým potom neskôr urobil oscarový film Dobrý Will Hunting. Aj keď ho prijali na Harward, štúdium literatúry ho ale nebavilo. Vrhol sa na filmy, medzi ktoré napríklad patria Zachráňte vojaka Ryana, Talentovaný pán Ripley, Dannyho jedenástka, Good Shepherd, The Departed, Invictus, Liberace, Pamiatkari či Interstellar. Aktuálne chystá ďalší film o agentovi Bourneovi.

Rozhovor poskytla distribučná spoločnosť Barracuda movie, preložila a spracovala Lucia Čížová

01 - Modified: 2007-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič loboval za našu kandidatúru
01 - Modified: 2022-04-29 09:34:15 - Feat.: - Title: Ingenuity prvýkrát v ôsmich metroch. A ukázal, čo „ostalo“ z pristátia na Marse 02 - Modified: 2022-04-21 10:50:31 - Feat.: - Title: Ako vyzerá zatmenie Slnka z inej planéty? Rover na Marse natočil fascinujúce video 03 - Modified: 2022-01-18 15:02:46 - Feat.: - Title: Curiosity objavilo na Marse ložiská izotopu spájaného so životom. Vedci nechcú nechať nič na náhodu 04 - Modified: 2021-10-18 14:30:03 - Feat.: - Title: Mars predstavuje novú riaditeľku ľudských zdrojov pre Strednú Európu 05 - Modified: 2021-08-13 14:48:13 - Feat.: - Title: Novým manažérom spoločnosti Mars pre slovenský trh sa stal Radovan Veselý
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 14:12