StoryEditor

Pivo z vlastnej kuchyne? Žiaden problém

24.05.2013, 00:00
Autor:
stlstl
Slad, chmeľ aj kvasnice kúpite dnes už bez problémov, variť môžete doma v hrncoch i v mikropivovaroch.

„Ak sa domácemu vareniu piva venujete pravidelne, nie je dôvod, aby ste ani doma (v hrncoch) neurobili rovnako kvalitné pivo ako v profesionálnych podmienkach,“ tvrdí Ján Tribulík z Minipivovaru Richter Jakub. Bojíte sa, že domáce pivo z koncentrátov je ako pivo v prášku? Určite nie. „Koncentrát sa spracuje rovno pri výrobe, pri varení sa dajú suroviny do sušičky a vysušia. Vy si ich potom doma už len zriedite a idete ďalej,“ vysvetľuje Tomáš Harman z portálu svojepivo.sk. Je to dobré aj pre skladovanie a prevážanie.

Dnes sa už dajú na trhu kúpiť všetky potrebné suroviny a príslušenstvo na výrobu domáceho piva. „Rozdiel medzi lacnejším a drahším variantom zloženia „mikropivovarov“ je najmä v presnosti – napríklad na stupnici cukromeru. Viem tak, či robím pivo desiatku alebo iné,“ dopĺňa Harman. V domácich podmienkach je však niekedy problém s chladením a kvasením. „Dobré je mať vlastnú chladničku na pivo, kde sa vám kvasinky nepremiešajú. A veľmi dôležité je dodržiavať presne určený počet stupňov,“ vysvetľuje Tribulík. A čo sa týka chuti, doma sa dá spraviť pšeničné – kvasinkové, ale typ Guinness, teda výraznejšie a hustejšie. A aj silnejšie. „Na svete je viac ako 150 druhov pív, ale u nás sa vyrába typ plzenský ležiak, ktorý v domácich podmienkach neurobíte, lebo vyžaduje odlišné teploty pri kvasení a priemyselné chladenie,“ uzatvára Harman.

Tri postupy domáceho varenia piva

1. Slad, chmeľ, voda
Dĺžka trvania: asi 10 hodín
Tieto základné suroviny plus kvasnice a zvyšné suroviny sa dajú kúpiť samostatne. Pridávaním ingrediencií sami určujete, aké to pivo na konci bude.

2. Sladinový koncentrát, ktorý už len nachmelíte
Dĺžka trvania: asi 3 – 4 hodiny
Sladinový výťažok (sladina) je polotovar, vyrába sa zo sladu a z vody (niekedy sa predáva bez kvasníc i chmeľu). Zjednodušuje výrobu, pridáte už len chmeľ a robíte pivo. V takomto prípade však môžete zmiešať tmavé so svetlými koncentrátmi, vybrať typ a množstvo chmeľu podľa seba a ovplyvniť výsledok.

3. Výroba z hotovej mladiny
Dĺžka trvania: asi 20 minút
Ide o najjednoduchší spôsob, ale sami najmenej ovplyvňujete výsledok. Mladina alebo mladinový koncentrát obsahuje už extrakty zo sladu a chmeľu. Pridáte pivovarské kvasnice a necháte vykvasiť. Postup piva z mladinového koncentrátu je niečo ako predpečená bageta.

Zdroj: Tomáš Harman, svojepivo.sk

Všetko na pivo v jednom

Pred začiatkom výroby piva je dôležité rozhodnúť sa, akým postupom ho vyrobíte. Pre tých, ktorí sa chystajú pivo doma vyrábať prvý raz, sú najlepšie sety na výrobu piva z mladinových koncentrátov, pretože sa tam nemusí nič variť. V takom prípade musí základný štartovací set obsahovať:
fermentačnú nádobu s vrchnákom a mierkou, kvasnú zátku s tesnením, vypúšťací ventil, stáčač s tlakovým ventilom na plnenie fliaš, miešadlo, odmerku na dextrózu, základný cukromer  a samolepiaci teplomer. Samozrejme, aj v tomto prípade si možno zaobstarať  kompletnejšiu, až profesionálnu sadu.

Skúsenejší by si mohli zadovážiť mikropivovary na varenie zo sladinových koncentrátov. V tomto prípade je však trocha nákladnejšou zložkou varný hrniec, ktorý je tiež vhodný ako chmeľovar pri varení piva zo sladových výťažkov (môžete v ňom variť aj víno).

A až tí najskúsenejší môžu variť s mikropivovarmi na výrobu zo základných surovín. V tomto prípade ide však o najzložitejšiu výrobu. Na začiatku nepracujeme s polotovarmi, ale na spracovanie sladu (a do budúcnosti napríklad aj iných obilnín) potrebujeme šrotovník, sladina sa už potom prečerpáva v niektorých prípadoch čerpadlom. Varenie, scedzovanie aj chmeľovar môžu prebiehať v jednej varni. A keďže týmto spôsobom sa pivo vyrába ako v priemyselných podmienkach, treba si zadovážiť kompletný pivovar.
 
Treba však vždy dbať na dezinfekciu a následne dobré chladenie. Potom už len stáčajte do sudov a fliaš.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:18