StoryEditor

Reportáž z Mexika: „Carlos Slim nie je Bill Gates“

20.03.2014, 23:02
Ako sa žije v krajine najbohatšieho muža sveta, drogových vojen, ale tiež automobiliek a chutnej kuchyne?

Panoráma Mexico City. Snímka: Reuters

V Mexico City už prvé sekundy po opustení letiska ohromujú. Ak prichádzate z krajiny, kde najväčším mestom je Bratislava, prúdy áut, vzdialenosti, ulice, a v 20-miliónovom megapolise zdajú nekonečné.

Obchod v metre
Hneď zisťujeme, že najrýchlejšie sa všade dostaneme metrom. Sieť je hustá a vozne rýchle. A pri troch dotovaných pesos za vstup aj rozprávkovo lacná. Práve v metre si všímame prvé rozdiely oproti strednej Európe, ako tu funguje ekonomika. Na každej zastávke do vozňa vstupuje iný predavač a silným hlasom ponúka svoj tovar. Za 20 dní v meste potom máme pocit, že neexistuje vec, ktorú by v metre takto neponúkali. Miestni sú z predavačov viditeľne otrávení, ale nás si, naopak, získavajú. Najmä fantáziou a veľkým úsilím. Svoje ponuky neraz recitujú a spievajú. Majiteľ personálnej poradenskej firmy Saul Yañez vysvetľuje, že takto sa v krajine živí veľa ľudí a metro je len zrkadlom širšieho fenoménu. „Čísla nezamestnanosti okolo piatich percent sú nízke, pretože úrady do nej nerátajú takýchto ľudí. Musia si takto privyrábať, ale naozajstnú prácu nemajú,“ vysvetľuje. Príležitosť nakupovať je tak napríklad aj na križovatkách. K nášmu autu prichádza mím, ktorý ako v pantomíme, teda bez vody a kefy, umyje čelné sklo. Znova originálny nápad, ktorý musíme oceniť aspoň piatimi pesos.


Pouliční predavači patria k mexickým fenoménom. Snímka: Reuters

Otrávení z korupcie
Aby však obraz neostal pokrivený, Mexiko je na prvý pohľad moderná priemyselná krajina. Členstvo v OECD určite nie je žiadnym omylom. Problémom je, že oproti iným štátom z tohto spolku je tu zatiaľ oveľa viac ľudí s veľmi nízkymi príjmami. Najhoršie zarábajúce profesie, ako strážcovia budov alebo farmári, za mesiac na svojej páske vidia okolo 180 eur. „Ak máte aj rodinu, tak je to veľmi málo,“ pokračuje Saul. Dodáva, že veľa vecí by sa pritom mohlo zmeniť. „To, čo farmári predajú, sa v meste kupuje aj za desaťnásobok. Žiaľ, nerobia to oni, preto tržby idú iným,“ hovorí. A aj keď v krajine prebiehajú zmeny, ekonomika stále trpí problémom monopolov. Benzín natankujete napríklad len na čerpacej stanici jednej štátnej značky. Saul si myslí, že okrem väčšej súťaže by krajine pomohla podpora malých podnikateľov. „Pretože ich je väčšina. Začať podnikať je zdĺhavé a ťažké, za krátke vybavenie povolení treba platiť úplatky,“ opisuje. O zjednodušení systému podľa neho hovorí pred voľbami každá strana, nakoniec nik nič neurobí. Korupciu tu ľudia vnímajú ako všadeprítomnú a pripisujú jej príčinu všetkých problémov. Trocha to pripomína Slovensko. Pritom i tu majú podobné zákony o prehľadnosti. Hoci sa zmluvy nezverejňujú na webe, na úrade o ne môže požiadať každý Mexičan. Náš pocit z ľudí je, že krajina má na to, aby raz na emigrantské víza v radoch stáli Američania do Mexika. Saul si však nemyslí, že v krátkom čase je to reálne. „Podnikatelia platia politikom kampane a tí potom tomu prispôsobujú zákony,“ dodal.  


Najväčší chrám Latinskej Ameriky. Metropolitná katedrála nanebovstúpenia sv.Márie v Mexico City. Snímka: archív 

Slávne značky
Platy ľudí s vyšším vzdelaním sú už v porovnaní so Slovenskom rovnaké i vyššie. „V dobrej firme človek zarobí okolo tisíc pesos denne, v pozícii s pevným pracovným časom okolo šesťsto,“ vysvetľuje ekonómka Mireya Amador.  Po prepočte na naše peniaze je to 60, respektíve 35 eur. Mireya priznáva, že na  dobrých zamestnávateľov mala vždy šťastie. Po skončení školy začala pracovať pre najväčšiu televíziu Latinskej Ameriky Televisa, ktorá svoje telenovely exportuje na všetky svetové strany. Dnes zase pracuje v pivovare Modelo. Jeho pivo Corona je najhodnotnejšou značkou Latinskej Ameriky. Keďže ho možno kúpiť v každom hypermarkete od Filipín, cez Slovensko po Nový Zéland, niet sa čomu čudovať. Aj to je tvár Mexika, ktorá kvôli prítomnej českej „blbej“ nálade možno ticho, ale čoraz viac klope na dvere. Mexičania tu hrdo vnímajú, že až dvaja jazdci formuly 1 sú z ich krajiny. Podobne ako na  Slovensku je aj tu množstvo automobiliek. Oproti USA po cestách jazdí aj veľa európskych značiek. Chýba tu jedine Kia.

Bez dovolenky
To, čo však Mexičania Slovákom pri rozhovoroch závidia, je dovolenka.  „V prvom roku zamestnania je to šesť dní za rok, každý rok potom o dva dni viac. V piatom a deviatom roku sa to však zastaví na dvoch týždňoch,“ spresňuje Mireya. K vytúženej európskej 25-dňovej dovolenke  sa v Mexiku dostanete až po 35 rokoch práce. „Ak však zmeníte zamestnanie, ide sa odznovu,“ dodáva zásadný rozdiel Mireya. To potom aj brzdí vôľu ľudí meniť miesto.
 


V mexickej reštaurácii ste kráľom

Slovák v Mexiku vidí veci, ktoré sú tam jednoznačne lepšie a kde by mal chuť svojich krajanov pozvať na povinné školenia. To, že mexickú kuchyňu pre svoje bohatstvo a chute nedávno zaradili na zoznam UNESCO, je jedna vec. Druhá sú okolnosti, ako si na nej môžete pochutnať. V reštaurácii je človek doslova kráľ. O čo požiadate, čo vám čašníci vidia na očiach, to dostanete. A nech majú akokoľvek veľa práce, každá otázka o jedle je vítaná. Dopodrobna vám porozprávajú,  z čoho jedlo vlastne je, ako sa pripravuje, čo ešte by sa k nemu hodilo. Táto mexická spomienka sa nám niekoľkokrát vynorila po návrate domov. Stačilo požiadať o jednoduché triviálne veci v slovenských reštauráciách a kontrast bol obrovský. Rovnako v Mexico City poctivo recyklujú odpad, čo u nás akoby nie a nie naštartovať. Pôsobivé je takisto prejsť sa po niekoľkohektárovom areáli Univerzity UNAM. V Latinskej Amerike je dlhodobo druhou najlepšie hodnotenou  vysokou školou.  Hoci jej vláda kráti rozpočet, stále si vie nájsť iné zdroje a dosahovať výsledky.

 

Carlos Slim. Muž, čo irituje Mexičanov

V Mexiku sa nedá  neopýtať sa na Carlosa Slima. Populárny však určite nie je. „Povedzme, že ľudia ho neriešia. Nie je obľúbený,“ hovorí Jésus Lata. Mireya Amador hovorí, že veľa ľudí sa pýta, ako môže byť najbohatší človek sveta v krajine, kde veľa ľudí zarába, naopak, tak málo. Saul Yañez dodáva, že obľube sa neteší pre spôsob, akým zbohatol „Nie je Bill Gates, ktorý niečo vymyslel a predal.“ Slimovi predal štátne telekomunikácie prezident, mnohí hovoria, že ekonomické vysvetlenie neexistuje. Obdiv nevyjadruje ani Jésus. Ako operátora zásadne používa Movistar z rodiny Telefonicy. „Rozhodol som sa, že nechcem platiť Slimovi, niekedy je to však ťažké,“ hovorí. Okrem operátora Telmex totiž vlastní aj sieť obchodov Sanborns. Spomína aj prieky. „Stalo sa mi v jeho obchode, že moja sieť mi jednoducho nefungovala. Rovnako niekedy nefungujú niektoré stránky pre internet pri konkurenčných provideroch,“ dodal.

01 - Modified: 2006-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reklama na internete za 230 miliónov
01 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 02 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré misie hraničia so samovraždou. Rusi strieľajú aj po zdravotníkoch, hovorí ukrajinský vojak 03 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari 04 - Modified: 2024-01-10 06:49:46 - Feat.: - Title: Z Ceausescovho chudobinca Európy sa stáva tiger Balkánu. Čo ho ženie k prosperite? 05 - Modified: 2023-12-02 11:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Ak niekedy navštíviť Krakov, tak počas Vianoc. Poľské mesto si ťa získa svojou históriou, podnikmi aj vianočnými trhmi
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:59