StoryEditor

Užite si pláže, vodné záhrady či rýchle autá. Po taliansky

11.07.2014, 00:00
V poslednej časti tohtotýždňového seriálu poradíme, ako sa vybrať na dovolenku autom. Do Talianska

Krajina pizze, rýchlych áut no aj krásnych pláží. Pozrite su užitočné tipy, aby ste si dovolenku naozaj užili.

Aj keď to bolo možno kedysi viac, aj dnes patrí Taliansko k obľúbeným destináciám Slovákov. A stále platí, že čím bližšie, tým lepšie. „Najobľúbenejším letoviskom je Bibione na severe,“ tvrdí Eleonóra Fedorová z najväčšej cestovnej kancelárie Satur. Súhlasí aj Anna Raffaelli z cestovnej kancelárie Bella Italia, ktorá sa špecializuje práve na túto stredomorskú krajinu. „Slováci najčastejšie chodia na sever, lebo je to najbližšie.“ Obľúbené letoviská sú aj Tropea či Lido di Jesolo, ktoré patrí k cenovo najvýhodnejším.


Čo sa týka pláží, tak podľa Raffaelli je veľmi navštevovaná pláž Gardano, veľmi príjemné sú aj Sorrento a Numana, Slovákmi však trocha menej vyhľadávané. Podľa Fedorovej Slováci dnes už vo veľkom využívajú plážový servis, ktorý je väčšinou v cene a v tomto prípade je veľmi obľúbená Kalábria, kde sú už ležadlá a slnečníky v cene apartmánov. Čo sa týka cien za ležadlá, tie sa každý rok trocha menia. „Na severe sa musí platiť skoro všade, veľmi si to strážia. Podľa talianskych zákonov je tri metre od miesta, kam siaha more, verejná pláž, ale vyháňajú ich odtiaľ. Je tam len málo miest, kde by sa dal zastoknúť slnečník,“ dodáva Raffaelli. V menších častiach a mestečkách sa nájdu voľné pláže najčastejšie.
Tento rok je hitom Sardínia. „Podľa mňa je najkrajšou plážou Talianska práve tá na východe Sardínie, pretože tam ešte nie je tak vybudovaný priemysel a je to ešte celkom pokojné miesto, ale zase mnohým ľuďom sa páči východno-západná časť, čo je pravý opak,“ dodala Raffaelli. Aj na Sardínii je väčšinou plážový servis v cene, za prvé dva rady slnečníkov sú však extra príplatky. „Najvyhľadávanejšie pláže sú Baia Dei Pini na severe a Costa Rei a Villassimus na juhu,“ uzatvára Fedorová.

 

Tipy na pláže, kde to ide aj bez platenia

Baia dei Saraceni, Ligúria


Ak plánujete dovolenku v severnom Taliansku, máme pre vás výborný tip na jednu z najmalebnejších pláží v Ligúrii, regióne vzdialenom len približne tridsať kilometrov od Janova. Baia dei Saraceni je takmer jediný bezplatný kúsok pobrežia, na ktorý na Variggoti, talianskej riviére v tvare polmesiaca, narazíte. Zároveň však ide o pláž, ktorá od cestovateľov opakovane získava najvyššie hodnotenie. Vďaka pokojnej atmosfére, jemnému piesku, tyrkysovej vode, zalesneným skalnatým kopcom a tiež blízkosti charizmatického stredovekého kostola San Lorenzo. Ideálne miesto na dovolenku s deťmi.

San Giuliano a Piazzale Boscovich, Rimini


Najväčšie (a najobľúbenejšie) talianske letovisko na brehu Jadranského mora v strednej časti Talianska ponúka desiatky kilometrov pôsobivých pláží, ktoré plynulo prechádzajú do okolitých dediniek. Vďaka pozvoľnému vstupu do mora predstavuje ideálnu voľby pre rodiny s deťmi, ale aj pre seniorov. Po bezplatných (a zároveň plne vybavených) plážach tu treba doslova pátrať, no ešte stále nejde o márnu snahu. K našim tipom patrí Piazzale Boscovich a San Giuliano (konkrétne bezplatná zóna okolo nového doku) v blízkosti Marina di Rimini, nového turistického prístavu, kde si užijete najrozmanitejšie hudobné a športové podujatia.  

Due Sorelle, Sirolo


V národnom parku Conero nájdete hneď dve nádherné pláže, ktoré sú zadarmo. Volajú sa Due Sorello podľa skál naokolo. Sú to pláže dvojičky, ktoré obklopuje divá a pomerne nedoktnutá príroda. Tá sa zachovala vďaka tomu, že k plážam nevedie žiadna asfaltová cesta, dostanete sa sem loďou z prístavu Numana. Odmenou bude priezračná voda, jemný kamienkový povrch a istota, že sa pri mori nebudete tlačiť s tisíckami ďalších rekreantov.

 

Cala Violina, Follonica, Grosseto


Rozmanité pláže sa nachádzajú pozdĺž pobrežia mesta Follonica, kde je jemný piesok. Na skok je to aj do mesta Grosseto, ktoré patrí medzi príjemné toskánske mestá a v poslednom čase zažíva boom. V tejto oblasti si však nedajte ujsť jednu z najkrajších pláží: Cala Violina. Nachádza sa v zálive Golfo di Follonica, v srdci chránenej oblasti, teda celkom nedotknutá. Obklopená hustou a bujnou vegetáciou. Je tu krištáľovo čistá voda, v ktorej vidíte plávať ryby. Jej krásy a rozsiahlosť si môžete vyskúšať či už pešo, na bicykli alebo na koni. Ale pláž má ešte jednu perlu. Keď sa prechádzate po piesku, vydáva zvuky podobné zvuku huslí, o čom sa presvedčil aj nejeden turista.

 

Praktické rady:


Netradičné destinácie

Taliansko, to nie sú len pláže. Ak sa vám zažiada trochu histórie, kultúry či adrenalínu, nechajte sa inšpirovať.

Staroveké Las Vegas si dnes pozriete so šnorchlom
Po celé stáročia bolo mesto Baia prominentným strediskom, kde sa schádzala staroveká rímska smotánka. Len 26 kilometrov od Neapola vzniklo na pobreží mesto, ktoré popularitu čerpalo aj vďaka kúpeľom. Tie napájali horúce pramene zo sopečných prieduchov. Aj preto si tu paláce či prázdninové vily stavali také mená ako filozof Cicero či cisári Nero a Július Cézar. Vtedajšia Baia bola nielen luxusným, ale aj hriešnym miestom, akýmsi Las Vegas staroveku. 
Zlaté časy ukončili v 8. storočí Saracéni, ktorí mesto dobyli a vyplienili. Potom postupne pustlo a o vrcholnú skazu sa postarali vulkanické prieduchy, ktoré ho kedysi preslávili. Antická ruina pomaly zmizla v plytkých vodách Neapolského zálivu. 


Dnes tak môžete staroveké pozostatky navštíviť v jednom z mála podvodných archeologických parkoch. Skvelo zachované sochy či mestské štvrte si pozriete cez špeciálne presklené dno lodí, odvážnejší sa môžu ponad ne šnorchlovať alebo sa potápať až k základom.

Do Neptúnovej jaskyne vás zavedú kozie kroky
Sardínia je ostrov známy najmä skvelými plážami či záhadnými nuragmi – pravekými kamennými obydliami. My však ponúkame tip na príjemné schladenie v krásnej Neptúnovej jaskyni. Nájdete ju na juhu pri mestečku Alghero. Za jej objavenie vďačíme miestnemu rybárovi, ktorý v 18. storočí v útese na pobreží zbadal otvor. Keď doň nazrel, naskytol sa mu pohľad na jaskyňu zdobenú množstvom stalaktitov a stalagmitov. Pomenoval ju po rímskom bohovi mora.
Jaskyňa ponúka slané jazierko, bohatú kvapľovú výzdobu a príjemnú klímu. Netradičný je prístup – dostanete sa do nej buď z lode (ale len keď je more pokojné), alebo k nemu môžete zliezť po skale prístupovou cestou, ktorú vybudovali v roku 1954. Tá je známa ako „escala del cabirol“ alebo takzvané kozie kroky. Dá sa sem síce priviezť aj autom, ale uznajte, že to je trochu nuda.


A keď už budete na Sardínii, neobíďte ani najväčšie územie púštnych dún v Európe Dunes di Piscinas. Nájdete ho tiež na juhu v oblasti Arbus. Ak máte radi adrenalín, môžete sa ponad ne vzniesť na padáku a po dosadnutí sa spustiť niekoľko desiatok metrov po piesočnom svahu. 

Hipisáci a stratená Kristova relikvia. V kamennej Calcate
Podivuhodná zmes stredovekého mesta duchov a hipisáckej komunity. Asi tak by sa dalo najlepšie charakterizovať mestečko Calcata, vzdialené asi hodinu autom od Ríma. 


Pod jeho dnešnú podobu sa podpísali najmä obavy talianskej vlády z možného zemetrasenia. V roku 1930 z tohto dôvodu presťahovala tunajších obyvateľov kilometer a pol ďalej, do takzvanej Calcaty Nuovo. Mestečko však nezostala dlho opustené. Postupne doň začali prichádzať slobodomyseľní umelci a hipisáci a budovali tu galérie, umelecké dielne a ateliéry. Nájdete ich doslova na každom rohu: v prízemí starodávnych domov či v jaskyniach na úpätiach hôr.  
Genius loci Calcaty však poznačil ešte iný príbeh. Kostol na hlavnom námestí bol totiž stáročia pútnickým mestom vďaka bizarnej relikvii schválenej pápežom: predkožke z malého Ježiša. Tú v roku 1527 ukradol v Ríme nemecký vojak a okolnosti chceli, aby zostal práve v Calcate. Ako plynul čas, postoj Vatikánu k relikvii sa postupne menil, až sa stala nežiaducou. Napriek tomu sa v Calcate konali procesie ďalej: až do roku 1983, keď relikvia záhadne zmizla. Do toho, čo sa s ňou „v skutočnosti“ stalo, vás miestni určite radi zasvätia. Overených teórií je dosť, jedna pikantnejšia ako druhá.  

Villa Lante. Záhrady, kde si kardinál chladil vína
Dokonalé stelesnenie renesančného raja na zemi. Aj takto by sa dal nazvať botanicko-architektonický skvost – záhrady Villa Lante.  Početné fontány, kaskády, zeleň zastrihnutá do rafinovaných geometrických tvarov, monumentálne i prapodivné sochy... a v srdci záhrad klenot: kamenný jedálenský stôl s fontánou na chladenie vína pre kardinálových hostí. 


História Villa Lante siaha až do roku 1564, keď ich navrhol architekt Jacopo Barozzi da Vignola. Ten však zomrel skôr, ako boli hotové, a dokončil ich práve kardinál Alessandro Montalto v roku 1587. Dizajn záhrad je skutočne originálny: základom sú zvažujúce sa terasy, prepojené fontánami, ktoré ústia jedna do druhej. Návštevníka však zarazí ešte čosi: pokoj a harmónia, ktorú stekajúca voda vytvára. Aj napriek množstvu turistov si preto Villa Lante zachovávajú intímnu atmosféru, ktorá si podmaní každého. 

Spoznávanie na štyroch kolesách
Taliansko je krajina rýchlych a superluxusných áut. Keď vás fascinujú rýchle tátoše a chceli by ste spoznať miesta, kde sa tieto kusy vyrábajú, určite zamierte do oblasti Modena v strede krajiny. Tu sa nachádzajú výrobné závody a múzeá zvučných značiek ako Ferrari, Maserati či Lamborghini. V závodoch vás prevezú autobusmi a vyrozprávajú vám históriu, no aj z okna je zaujímavé sledovať chod fabrík. Svoje čaro majú aj múzeá. Tu máte možnosť vidieť celú plejádu historických modelov, ktoré boli prešpikované prepychom už pred mnohými rokmi, až po tie najmodernejšie kúsky, ktoré vo vás umocnia pocit, že aj vy raz chcete mať také v garáži. Najnevšednejšou prehliadkou je však malý závod značky Pagani.

Nachádza sa v rodinnom dome samotného zakladateľa, v úzkej uličke na okraji malého mestečka San Cesario sul Panaro. V celom závode pracuje asi 15 ľudí dohromady a vy môžete stáť takmer vedľa nich a pozerať sa, ako vyrábajú modely, ktorých cena sa nehýbe pod jedným miliónom eur. Paradoxom je, že práve v závode Pagani máte pocit, akoby ste boli v regionálnej dielni majstra, ktorého ľudskému prístupu ani nemôžete na prvý pohľad uveriť. No a keďže sa celá oblasť Modeny nachádza nad Toskánskom, do všetkých miest vás povedú romantické cesty a uličky popretínané hroznovými záhonmi a starodávnymi mestami. 

Stredoveký Manhattan vás opantá
Keď sa povie Toskánsko, každému hneď napadne Florencia, Pisa a dnes možno už aj Siena. Ale ak sa ocitnete v tejto oblasti, ktorá vám z Talianska dokáže ukázať to najlepšie, začnite malými dedinkami. A ako prvú navštívte San Gimignano. Doslova dokonalá stredoveká dedinka, severne do Sieny, vás už zďaleka láka starobylými vežami. Keď sa tam vyberiete v hlavnej sezóne, užijete si pravý turistický ruch, ale mimo nej je dedinka celkom pokojná, a tak môžete nasať tú pravú atmosféru. Keď do „stredovekého Manhattanu“, ako sa mu hovorí, vstúpite, nevynechajte určite krásne umelecké galérie a kostoly, ale na jednu vec sa zamerajte najviac.

Výhľad, ktorý sa vám núka na okolitú krajinu. Žltá, modrá, zelená – také uvidíte len tu. Vyberte si jednu z reštaurácií s terasou, kde vás srdečne privítajú domáci a výhľad na toskánske kopce si užite pri obede. Nevynechajte určite ani katedrálu Collegiata, ktorú zdobia fresky od známych talianskych maliarov. A hneď potom si zvoľte smer ďalšie dedinky – Lucca a Volterra. Prejdete ich za jeden deň, ale verte, že do konca života sa vám budú spájať s Toskánskom najviac. 

01 - Modified: 2006-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zvonári a hodinári majú plné ruky práce
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:33