StoryEditor

Dve tváre Megauploadu: zlodej aj záchranca (video)

26.01.2012, 23:00
Kauzu Megaupload už vyše týždňa sleduje celý svet. So zatajeným dychom. Zdá sa, že boj za "slobodný" prístup k obsahu na internete naberá na obrátkach.

„Začalo sa to asi pred rokom, keď zásluhou hackerov z Anonymous došlo k úniku informácii z americkej spravodajskej služby a jedného z predstaviteľov skupiny odsúdili. Na Slovensku ohlas nebol veľmi silný, ale v zahraničí áno. Teraz sa podľa mňa k internetovej vojne schyľuje,“ myslí si šéfredaktor PC Revue Ondrej Macko.

Do akej miery táto vojna ovplyvní dianie na Slovensku a Česku? Drastické obmedzenia, podobné tým v zahraničí, nám vraj nehrozia.
 

Človek – tvor vynaliezavý
Len na osvieženie pamäti... Zablokovanie jedného z najväčších uploadových serverov na svete (štvrtok 19. januára) Megaupload.com zrejme vystrašilo ďalších prevádzkovateľov podobných služieb, a tak napríklad servery Enteruplad, VideoBB svoju činnosť zrušili úplne.
Populárne FileServe, FileSonic a Uploadstation.com zaviedli také obmedzenia, ktoré v praxi znamenajú to isté, ako keby nefungovali vôbec. Používatelia totiž môžu sťahovať už len súbory, ktoré na server sami nahrali.
 

Chamtivosť?!
A prečo bol práve tento web tŕňom v oku? Ľudia zo servera sťahovali chránený obsah ako filmy, hudbu alebo softvéry síce bezplatne, ale malou rýchlosťou. Stiahnutie filmu teda trvalo hodiny. „Ak chceli, aby to išlo rýchlejšie, museli zaplatiť paušál.“ Majitelia megauploadu zrejme vedeli, že väčšina obsahu je z pofidérnych zdrojov, a napriek tomu zarábali na paušáloch. „V praxi to znamená, že ten, čo chcel sťahovať, zaplatil megauploadu, a nie držiteľovi práv,“ vysvetľuje šéfredaktor IT servera Živé.sk Filip Hanker.

Napriek tomu sa odborníci zhodujú v tom, že tento zdvihnutý prst autorské práva nezachráni. „Cesty, ako sa dostať k nelegálnemu obsahu, sa, samozrejme, sťažia, ale človek je vynaliezavý tvor,“ poznamenal Macko a jeho slová potvrdil aj slovenský hacker, ktorý si želal zachovať anonymitu: „Existuje množstvo podobných služieb a desiatky iných spôsobov, ako zdieľať akékoľvek dáta.“ Slováci podľa neho veľmi často využívajú rôzne warez fóra či torrenty.

Slovenskí piráti si myslia, že zablokovanie webu je riešenie dôsledku, namiesto toho, aby sa riešila príčina. „Zákony tykajúce sa ochrany duševného vlastníctva je nutné prispôsobiť trendom súčasnej digitálnej doby a možnostiam internetu,“ myslí si Milan Gvoth zo Slovenskej pirátskej strany.
 


Akcia, reakcia

Čo teda my? Čo hovoria slovenské zákony? „Sprístupňovanie autorských diel verejnosti bez súhlasu nositeľov práv k týmto dielam sa považuje za neoprávnené,“ vysvetľuje Leo Vojčík z advokátskej kancelárie Vojčík&Partners zaoberajúcej sa právom duševného vlastníctva. Dodáva, že určitou satisfakciou autorov je tzv. pirátska daň, teda percentuálna odmena, ktorú zaplatí napríklad výrobca keď prvýkrát na trhu umiestní nenahratý nosič či kopírovacie zariadenie. Odborníci sa však zhodujú v tom, že sťahovať filmy a hudbu môže človek za určitých podmienok aj legálne. Ak už bolo to, čo sťahuje odpremiérované a materiál využije len pre svoju potrebu. Rožširovanie, či zisk sú zakázané. Softvér, počítačové hry a literatúra však podľa portálu živé.sk do tejto kategórie nepatria.

Naše a susedné servery sa  neboja. Vyhlasuje to aj obľúbenec na českom trhu Uložto. „Fungujeme v rámci právneho poriadku Českej republiky a akékoľvek zistené priestupky v zdieľaní materiálov chránených autorským zákonom okamžite mažeme,“ povedal českým HN jeden zo zakladateľov servera Ján Karabina. Používatelia k nim môžu uložiť ľubovoľný obsah, „nesú však zaň plnú zodpovednosť.“
 

Konšpirácie a podobne...
Majitelia Megauploadu nemajú najlepšie vyhliadky. Obvinili ich z nelegálneho používania chráneného obsahu, a sumu, o ktorú „obrali“ vlastníkov autorských práv, vyčíslili na viac ako tristoosemdesiat miliónov eur. Minulý štvrtok sa uzavrel jeden internetový príbeh a – mimochodom, po dvojročnom vyšetrovaní – FBI vypla aj súvisiace stránky Megavideo či Megaporn. 

Každá reakcia však vyvolá akciu. Najmä v tom virtuálnom anonymnom svete. Podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA zaútočilo na servery amerického ministerstva spravodlivosti a FBI vyše päťtisíc hackerov. Ich terčom sa stali aj filmové a nahrávacie spoločnosti Motien Picture Association, Universal Music, web francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a niekoľko dôležitých stránok v Poľsku. 

Aj takto sa protestuje. Hackeri sa totiž rozhodli bojovať proti schváleniu protipirátskeho zákona SOPA (Stop Online Piracy Act), o ktorom donedávna rokoval americký Kongres. Jeho schválenie by podľa hackerov Anonymous znamenalo cenzurovanie na internete. 

Zamedzenie konkurencie
Posledné dni pripomínajú dráždenie hada bosou nohou. Piráti majú na koniec Megauploadu svoj názor. Tvorcovia filehostingu údajne v decembri oznámili, že sa chystajú spustiť obchod s hudbou – Megabox. „Autori by boli platení priamo podľa počtu sťahovaní ich skladieb. Tým by sa Megaupload presunul zo sivej zóny pirátskeho servera do pozície svetového distribútora hudby s podporou autorov,“ uvažuje o dôvode zásahu FBI podpredseda Českej pirátskej strany Mikuláš Ferjenčík.

Provízie, ktoré mal požadovať server, by boli zlomkom v porovnaní napríklad s veľkými hráčmi ako iTunes, Google music či Amazon MP3 Store. Tuto virtuálnu konšpiračnú teóriu úplne nezavrhuje ani Ondrej Macko.
 

Mega Song 
Prečo teda zakázanie Megauploadu rozdeľuje svet? Jeho jedinečnosť spočívala nielen vo veľkosti a množstve sťahovaného obsahu, ale aj v podpore viacerých hudobníkov a producentov, ktorí sú najčastejšími obeťami porušovania autorských práv pirátstvom. Ešte pred zmazaním webu mal podporu napríklad od Kim Kardashian, Alicie Keys či Kanye West. 

Dôkazom toho je aj oficiálny Mega Song, v ktorom hudobníci chvália službu ako užitočný a rýchly spôsob prenosu súborov. Okrem toho, manžel Alicie Keys, rapper Swizz Beatz, je generálnym riaditeľom stránky. Nebol však obžalovaný a ku kauze sa vyjadrovať nechce. A na druhej strane sú zákony a osobné vlastníctvo. Jedno je isté – svet webu tento precedens určite zmení. Na otázku ako ešte neexistuje odpoveď.

https://www.youtube.com/embed/pCkI5I8vsBg

 

Kauza Megaupload
Firma je registrovaná v Hongkongu. Jej majiteľ Kim Schitze alias John Dotcom však žije na Novom Zélande a viaceré servery Megaupload.com sú uložené v americkom štáte Virginia. Ide o portál na spristupňovanie rôznych súborov - filmov, hudby, softverov. Mal viac ako 180 miliónov registrovaných užívateľov a denne ho navštívilo 50 miliónov ľudí.

Podľa obžaloby prevádzkovatelia Megauploadu od založenia v roku 2005 mali zarobiť spolu minimálne 135 miliónov dolárov, z ktorých viac ako 115 miliónov pochádzalo od platieb používateľov za prémiové účty a takmer 20 miliónov z inzercie. Najväčší vlastník Kim Dotcom mal len v roku 2010 zarobiť tridsaťdva miliónov dolárov. Grafický dizajner Július Bencko zo Slovenska takmer osemdesiattisíc.

 

Tváre z Megauploadu


Kim Schmitz alias Kim Dotcom
, zakladateľ a hlavný šéf Megauploadu, má 37 rokov a skúsenosti s hackerstvom ešte z detstva. V sieti vystupoval pod nickom Kimble a údajne sa živil viacerými podvodmi. 

Finn Batato, 38-ročný marketingový riaditeľ žijúci v Nemecku. 

Julius Benčko, 35-ročný Slovák a grafický dizajnér. Pre Megaupload vytváral napríklad aj logo.

 

Sven Echternach, 39-ročný Nemec, riaditeľ ekonomického oddelenia.
 

Mathias Ortmann, 40-ročný Nemec, spoluzakladateľ a hlavný technický riaditeľ.

Andrus Nomm, 32-ročný Estónec, šéf vývojárskeho oddelenia.

Bram van der Kolk alias Bramos, 29-ročný Holanďan žijúci na Novom Zélande. Dohliadal na programovanie základnej sieťovej štruktúry.

 

Tu si môžete pozrieť zoznám verejných osôb, umelcov, expertov, organizácií či stránok so stanoviskami a neformálnymi vyjadreniami k SOPE a PIPE. 

01 - Modified: 2004-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únia rozhodne o podpore pre cukor 02 - Modified: 2004-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dopyt po rope vo svete bude ďalej rásť 03 - Modified: 2004-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spoluúčasť Hyundai na vývoji motorov
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:04