StoryEditor

Nie, ja nemusím, ja už ho vidím! (video)

06.12.2012, 23:02
Kofolácke prasiatko sa nám stále neprejedlo. Pozrite si, aké reklamy mu šliapu na päty.

Viete si predstaviť Vianoce bez stromčeka? A čo takto bez diviaka? Teda pardon, prasiatka. Pokiaľ áno, tak vedzte, že
najmenej 140-tisíc Slovákov by vám ignoráciu tohto novodobého vianočného symbolu len tak neodpustilo.
Prasiatko (to, čo má zahnuté zuby dohora) sa stáva rovnakým znakom Vianoc ako betlehem či kapor.

Sonda do predvianočnej duše
„Čechom sa Vianoce nerátajú bez Mrázika a Slovákom zas bez Troch oriešok pre Popolušku. A bez Kofoly,“ usmieva sa Slávo Marušinec z reklamnej agentúry Kaspen/Jung von Matt. Právom: z ich dielne pochádza spot, ktorý akceptujeme už
desať sezón. Ba dokonca vyžadujeme. A to je v reklamnej branži dosť rarita. „V roku 2007 sme robili prieskum, či kofolácke prasiatko zastreliť alebo nie, a získali sme obrovský ohlas. Za bolo len nejakých 12-tisíc Slovákov,“ spomína. Proti takmer dvanásťkrát viac. V Česku bol ohlas o čosi nižší, no popularita tohto spotu je tu porovnateľná. Napokon,
hlavní protagonisti sú predsa Česi. „Hoci dodnes tomu mnohí Slováci neveria,” smeje sa Jannis Samaras, generálny riaditeľ Kofoly. Tento spot je teda ideálnym adeptom nielen na analýzu fenoménu zvaného reklamný hit, ale aj duše Čecho - Slováka a jej vianočných potrieb.

Sneh, dieťa & plná scéna
Humor, strach a erotika. To sú podľa Pavla Horňáka, vedúceho Katedry marketingovej komunikácie na Univerzite Komenského, najdôležitejšie emocionálne apely každej reklamy. Na čele tejto triády stojí podľa prieskumov
humor: teda práve prvok, ktorý vo vianočných reklamách prevažuje. Odborníci na reklamu vám bez zaváhania odtajnia aj ďalšie ingrediencie, bez ktorých by vianočný spot len sotva dostal správny tvar a chuť. „Základom je sneh a dieťa,“
opisuje Ivan Horváth z reklamnej agentúry MUW Saatchi & Saatchi.
K tomu treba pridať moment obdarovania, nejaké tie vianočné symboly a zahustiť scénu čo najväčším množstvom postáv – na Vianoce by nikto nemal byť sám. A nezabudnúť na dôležitý moment: postavy sa majú baviť. A dúfať, že diváci sa
budú baviť s nimi.

Kúzlo vytínania stromčekov
S vianočným prasiatkom je to trochu inak. Postavy tejto reklamy sa totiž nebavia. Navyše konajú protizákonne. A hoci aj pre tento aspekt by podľa storyboardistu Michala Uhrína dnešný klient už do takéhoto spotu nešiel, reakcie čitateľov ukazujú, že zľahka kontroverzný moment môže byť divákovi blízky. „Povedzme si, že vytínanie stromčekov bolo a možno aj ešte stále je to naše slovenské,“ reaguje na facebookovom profile HN Zuzana Barbieriková.

To, čo chýba
„Prasiatkový“ spot však súznie ešte s čímsi podstatnejším: so skúsenosťou, že ani na tie Vianoce nemusí ísť všetko ako po masle. Že občas sa pritrafia aj pripečené koláče, či dokonca nezohnaný stromček. Ale že to na nich nie je to najpodstatnejšie.
Azda nám čitateľ pred Vianocami odpustí, ak zacitujeme zopár silných slov. „Keď sme začali spolupracovať s Kofolou, dohodli sme sa, že ťažiskom našich spotov bude nepodmienená láska,“ spomína Slávo Marušinec. A touto vetou je
tajomstvo mágie spotu dokonané.

Stromček, prasiatko & ...
Nám v tomto predvianočnom čase tiež všeličo nevyšlo. Napríklad rozhovor s kofoláckym dievčatkom, dnes tínedžerkou Sandrou Flemrovou. S médiami už nekomunikuje, naposledy im ako 10-ročná prezradila, že legendárna svinka mala pri
nakrúcaní väčší strach ako ona sama.
Namiesto toho si môžeme pripomenúť reklamné  hity tejto sezóny. A tipovať, či sa medzi nimi neskrýva nový
adept do plejády vianočných symbolov.

 

Top reklamy podľa odborníka

Martin Klementis, vyučuje na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave a pracuje v agentúre Zaraguza Digital.


 

 

 

 

 

TOP 1: T-Mobile Zadar (CZ)

Pre mňa absolútny víťaz tohtoročných Vianoc – kampaň českého T-Mobilu so Zadarom Volaničom. Parádne prepojenie názvu, benefitu a príbehov. Top komerčný humor a top zábava.



Pre mňa absolútny víťaz tohtoročných Vianoc – kampaň českého T-Mobilu so Zadarom Volaničom. Parádne prepojenie názvu, benefitu a príbehov. Top komerčný humor a top zábava.



TOP 2: Slovak Telekom, Eva Máziková




Eva Máziková do siene slávy slovenskej reklamy! Vynikajúci výber celebrity pre nekonečné volania, celú kampaň hodnotím veľmi pozitívne. Chlapec „robot“ vo vianočnom spote je náš najobľúbenejší.







TOP 3: IKEA




Veľmi vydarený spot, Ikea typická svojím zmyslom pre detail aj pri televíznych spotoch. Najviac ma na spote zaujalo, ako sa v ňom počas celej dĺžky ani raz nespomenie značka IKEA, a dokonca aj benefit Doprava zadarmo neodznie vo voice-overi – paráda, treba ho proste kukať :)

 

https://www.youtube.com/embed/4JKZ7C7YPv8

 

 
TOP 4: 02 - Viazať sa nemusíte




O2 posledný rok fakt šliape. Opäť viac cením celoročnú komunikáciu, ako len vianočnú kampaň, ale s maňuškami získalo O2 tvár. Vianočný benefit s nepriviazaním sa je naozaj výborný nápad, veľmi pekne spracovaný, a ešte tým aj elegantne vyzreli na konkurenčných mobilných operátorov.





TOP 5: Poštová banka – Pravé orechové



Tu sa mi veľmi páči nápad s rozprávajúcimi spotrebičmi, keď sa každý kazí po svojom. Divný Janko je už síce trochu ťažšie predateľný, ale až na vizuálnu stránku to už robia v Poštovej banke celkom super.

 

https://www.youtube.com/embed/UmGrUwbvlB8

 

 

Názory čitateľov z Facebooku:

Antistresové Vianoce
„Veľmi podarená reklama s ovečkou nie je síce tradičnou reklamou, ale funguje už druhý rok a skutočne pobaví. A perfektne plní svoj účel,“ tvrdí Andrea Takáčová o kampani Antistresové Vianoce od Martinusu. O jej slovách svedčia aj čísla, ktoré Martinus zverejnil na svojej webovej stránke. Ovečku, ktorá pomôže pri vyhľadávaní kníh pre jednotlivých členov rodiny, ale ktorú môžete len z čistej radosti pohladkať, doteraz hladkalo viac ako 36 500 ľudí – a to takmer 55-tisíc minút. 

Zadar Volanovič
Po minulé roky sa českému T-Mobilu podarilo bodovať s Chuckom Norissom. Tento rok stavilo na vymysleného Zadara Volaniča dokázala „vytvoriť reklamu, ktorá neotravuje, a navyše je aj vtipná“, komentuje Martin Psár.

Maňuška, čo sa zaviaže
„Mňa dostala vianočná reklama na O2, ako maňuška chodí po vianočnom trhu a nakoniec si odnesie vianočný stromček, ktorý okolo nej predavačka obmotá,“ píše Alžbeta Sedmáková.

Kozi Kuzi Kuzuka, Máziková, Onur
U čitateľky Zuzky Hanuliakovej túto sezónu boduje viacero spotov. Orangeácka so snehuliakmi je podľa nej  „taká kúzelná a prináša vianočnú atmosféru. Páči sa mi v nej ten snehuliak, hlavne tá časť reklamy, keď štrikuje ten obrovský šál,“ píše. Ktovie, či si aj ona pamätá na krátky film z roku 1980 od Jána Roháča, z ktorého pochádza nielen táto formulka, ale aj samotný príbeh. „Páči sa mi aj tá s Evou Mázikovou (Slovak Telekom) a tá s Magio (Telekom), že: ,pretoč to, ja chcem kukať Onura‘.“

Vanilková kofola
„Mne sa tak ako predošlé roky páči reklama na Kofolu, je taká tradičná, vtipná a neotravuje ako iné reklamy. A keď som kúpil novú Kofolu s príchuťou vanilky, ktorá sa v reklame objavila, veľmi som sa potešil tej novej chuti,“ píše Miroslav Beres.

Santa v uliciach
„Podľa mňa jednoznačne najlepšou a pre mňa najobľúbenejšou vianočnou reklamou tohto roka je reklama na Coca Colu. Určite ste ju už postrehli. Obrovský Santa kráča ulicou plnou veselých a usmiatych ľudí. Táto reklama prekypuje tou pravou atmosférou. Vždy, keď ju vidím, mám pocit, že Vianoce sú už tu :) Preto je mojím favoritom,“ tvrdí Zuzana Popíková.

Stopni to, Láďo
Dôkazom toho, že hlášky by tvorcovia reklám nemali podceňovať, je aj Oliver Terinkin Duffek, ktorý nám reklamy na Telekom v podstate len odcitoval a odsmajlíkoval: „Hele, Láďo, stopni to :) Láááďo..máš to rovnou minutu :) Český Telekom :).“

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:07