StoryEditor

Spoznajte s nami Trnavský kraj

17.08.2012, 00:03
Autor:
(iba)(iba)
Tipy na výlety po osvedčených i neznámych miestach.

Vodní svedkovia múčneho remesla

Povodie Malého Dunaja je ideálne nielen na splavovanie, ale aj spoznávanie našej mlynárskej histórie – a úplne najlepšie je to spojiť dohromady. Minulosť jedného z kedysi najrozšírenejších odvetví vám najplastickejšie priblíži unikátny kolový mlyn v Tomášikove neďaleko Galanty, perfektne zachovaný a dodnes funkčný – jeho koleso sa krúti už viac ako 110 rokov. Vodných svedkov našej „múčnej histórie“ však nájdete aj v Jelke, Jahodnej či Dunajskom Klátove. Ak po takejto lodnej či bicyklovej púti zatúžite po lepšom teoretickom backgrounde, potrebné vedomosti načerpáte vo Vlastivednom múzeu v Galante.

Pravek i romantizmus



Smolenice: výborná destinácia na celodenný výlet s rodinou. V tejto obci na úpätí Malých Karpát totiž narazíte na jaskyňu, praveké sídlo aj zámok. Odporúčame vydať sa po niektorej z nenáročných značených trás, napríklad po zhruba štvorhodinovom poznávacom chodníku Smolenický kras. Ten vás prevedie zaniknutým halštatským hradiskom Molpír (6. až 4. stor. p. n. l.), dolinou Hlboče – úzkym kaňonom krasového charakteru, bývalým smolenickým kameňolom až k jedinej jaskyni na západnom Slovensku – Driny, v ktorej speleológovia okrem prekrásnej kvapľovej výzdoby našli aj kostru jaskynného medveďa.
Najmä romanticky založené duše by nemali obísť Smolenický zámok (na snímke, pre verejnosť je otvorený len počas leta) s rozľahlým parkom a lesom. Zastaviť sa oplatí aj v miestnom múzeu, ktoré je venované hradisku Molpír, či vynálezcovi padáka Štefanovi Baničovi. Obec pretína Malokarpatská magistrála, vďaka ktorej si ju možnosť obzrieť aj zo sedla bicykla.

Svätá Katarína, Beethoven a iní velikáni



Návšteva tohto charizmatického miesta v lesnej pustatine určite zasiahne aj menej rozjímavé typy. Pôsobivé ruiny kláštora a Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej zo 17. storočia (na snímke) patria k slovenským unikátom, rovnako ako ich systematická záchrana zo strany občianskeho združenia Katarínka. Bývalé pútnické miesto a sídlo františkánov sa nachádza neďaleko Dechtíc, kde sa zas  oplatí vidieť románsku rotundu z 12. storočia s unikátnymi freskami.
Či už prichádzate na dvoch kolesách alebo na štyroch, bolo by škoda nezastaviť sa aj v dvoch susedných dedinách (Dechtice sa nachádzajú medzi nimi): Naháči a Dobrej Vode. V prvej si možno obzrieť pamätnú izbu Juraja Fándlyho a v druhej zas Jána Hollého. Za krátky výstup stojí aj rovnomenná hradná zrúcanina nad Dobrou vodou. A komu by sa velikánov málilo, na skok je Dolná Krupá s múzeum Ludwiga van Beethovena. 

Ten, čo pamätá Veľkú Moravu



Dôkazom, že sakrálne bohatstvo Trnavského kraja netvorí len deväť kostolov a dve synagógy „malého Ríma“, sú najmä Kopčany, dedina na Záhorí, opodiaľ ktorej stojí úplne najstarší kostol na Slovensku (a celej strednej Európe) a vôbec jediný stojaci z obdobia Veľkej Moravy. Kostolík svätej Margity Antiochejskej (na snímke) typologicky patrí do skupiny malých jednoloďových kostolov, ktoré sa stavali v strednej a západnej Európe v 8. – 11. storočí, on samotný bol pravdepodobne postavený v priebehu 10. storočia. V Kopčanoch stojí za obhliadku zas barokový žrebčín či ruiny takzvanej kačenárne.
Ak však chcete poňať návštevu Trnavského kraja skôr tematicky, do pozornosti dávame ešte Kostol sv. Petra a Pavla v Páci z prelomu 12. a 13. storočia či opevnený Kostol sv. Michala Archanjela v Lančári – jednu z mála renesančných sakrálnych stavieb, navyše stojacu na pôsobivom vŕšku.     

Po kanáli k susedom



Väčšina Slovákov ju pozná ako rodisko slávneho trdelníka a zopár ďalších si v súvislosti s ňou vybaví Rotundu svätého Juraja. Kopa Slovákov však doposiaľ vlastnou nohou neprekročila jej stredoveké hradby, hoci ukrývajú jedno z najkompaktnejších a najmalebnejších historických centier, aké možno na Slovensku nájsť. Jeho súčasťou je niekoľko zaujímavých kostolov a kláštorov, ale napríklad aj mlyn bratov Pilárikovcov – technická pamiatka s unikátnym a veľmi dobre zachovaným interiérom.
Navyše, necelé dva kilometre od mesta sa nachádza prístav Baťovho kanála, z ktorého cez víkendy premáva pravidelná lodná doprava do Strážnice (na snímke). Táto 65-kilometrová vodná cesta je prakticky jedinou svojho druhu na trase Slovensko – Česko, ak nerátame rieku Moravu. A pokiaľ už zavítate do Skalice, v žiadnom prípade neobíďte neďaleký Holíč. Najmä pre bývalé cisárske sídlo – sprístupnený kaštieľ s vodnými valmi - či pre posledný veterný mlyn na Slovensku.   

V šľapajach veľmožov



Po stopách veľkomoravského veľmoža... budete takmer s istotou kráčať, pokiaľ navštívite Kostolec – archeologické nálezisko opevneného dvorca z 9. storočia (akéhosi predchodcu hradu), jedno z vôbec najvýznamnejších na Slovensku. Reštaurovaný objekt, ktorý bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, sa vypína nad obcou Ducové v okrese Piešťany – neďaleko Moravian, kde sa našla slávna moravianska Venuša. Základy rotundy, pozostatky opevnenia a základy obydlí sú svedkom a napodobenina drevenej palisády zas upomienkou na dobu, v ktorej žilo legendárne knieža Svätopluk a vznikala vrstva veľmožov. Okrem genia loci tu na vás isto silno zapôsobí aj parádny kruhový výhľad do okolia. Len pre zaujímavosť pripomíname, že budúci rok uplynie 1 150 rokov od príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. A vedzte, že nenájdete veľa lepších miest na rozjímanie o tomto období ako práve Kostolec. 

 

Neogotická Galanta



Ak chcete spoznať krásu neogotickej architektúry, navštívte Galantu. Dominantou mesta je neogotický kaštieľ (na snímke), ktorý dali v 17. storočí postaviť bratia Esterházyovci. Jeho veža je aj symbolom mestského erbu. Monumentálnu stavbu obklopuje anglický park, kde je umiestnený pomník s bustou hudobného skladateľa Zoltána Kodálya. V čase Galantských trhov slúži nádvorie kaštieľa ako vínna ulička. Začiatkom roka vzniklo aj občianske združenie na záchranu tejto historickej pamiatky, ktorej rekonštrukcia bola pre nedostatok financií zastavená.
Lucia Franková, editorka Finwebu

Snímky: archív, wikimedia, geolocations

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:24