StoryEditor

Hypermarket v kaštieli alebo sedem "divov" Slovenska

20.04.2012, 00:10
Autor:
stlstl
Čitatelia HN nám pomohli vybrať kontroverzné stavby, ktoré mnohí nenazvú inak ako architektonický "paškvil".

Kaštieľ svätej Žofie v Ružomberku
Kaštieľ a supermarket v jednom? V Ružomberku je to možné. Kaštieľ z konca 14. storočia, ktorý je prakticky najstaršou stavebnou pamiatkou mesta, prešiel mnohými prestavbami. Koncom 20. storočia bol v dezolátnom stave, majiteľ sa oň nestaral. Neskôr o postavenie hypermarketu prejavil záujem reťazec Ahold Retail Slovakia a po súhlase mesta je teraz torzo kaštieľa súčasťou hypermarketu Hypernova.
Celá stavba patrí spoločnosti UniCredit Leasing a primátor mesta Ján Pavlík s ňou pred pár dňami rokoval o možnom odkúpení zo strany mesta. „UniCredit Leasing ponúka na odpredaj len historickú časť kaštieľa a pozemok pod ňou, priestory, kde je supermarket, nie,“ vysvetľuje pre HN hovorkyňa mesta Ružomberok, Michaela Milá.


Tri veže v Považskej Bystrici
Polyfunkčný objekt skolaudovaný v roku 2006 mal svojimi tromi vystúpenými časťami pripomínať cimburie – podobné, aké nájdete v erbe Považskej Bystrice. Fantázia niektorých obyvateľov mesta však zašla ešte ďalej, a tak sa v súvislosti s touto stavbou objavili aj prezývky ako krematórium či mauzóleum.
„Výhrady majú domáci, a súvisia so závisťou a s neprajnosťou. S architektúrou to nemá nič spoločné,“ reaguje majiteľ Troch veží Miloš Konečný. Stavba podľa neho vyzerá tak, ako sám chcel, aby vyzerala a je s ňou absolútne stotožnený.



Cellerova jama v Trenčíne
Trenčín má už štyri roky unikát. Obrovskú jamu (pomenovanú podľa bývalého primátora), len pár metrov od centra mesta. A „môže“ za to pravdepodobne predsunuté opevnenie hradu zo 17. storočia, kvôli ktorému sa zrušilo stavebné povolenie pre spoločnosť Tatra Real Trade, ktorá tu chcela vybudovať podzemné garáže a polyfunkčný objekt. No a namiesto radosti z národnej kultúrnej pamiatky má mesto problém. Spoločnosť totiž chce odškodnenie.
Jama je podľa primátora Richarda Rybníčka ďalším príkladom toho, ako štát necitlivo zasahuje do života obyvateľov mesta. „Výsledkom dier v legislatíve je, že dnes žiada súkromná firma od mesta odškodnenie viac ako dva milióny eur,“ povedal Rybníček pre TASR.



Obchodné centrum Mirage v Žiline
Na nákupný komplex v centre Žiliny, ktorý otvorili v novembri 2010, sme dostali hneď niekoľko tipov od našich čitateľov. Výhrady ho sprevádzajú od začiatku výstavby najmä kvôli tomu, že budove v podobe sklobetónového včelieho úľa padla za obeť historická budova Starej fary a časť takzvaných Farských schodov. Pod stavbou tiež v podstate zmizli možné pozostatky žilinského hradu, nájdené pri archeologickom prieskume. Budova fary, ktorá mala byť pôvodne iba rozobraná a neskôr opäť postavená pri budove centra, stáť nebude. „Po dohode medzi mestom Žilina, cirkvou a investorom stavby došlo k zmene projektovej dokumentácie, a to tak, že k výstavbe nedôjde. Na tieto účely si cirkev obstarala inú nehnuteľnosť,“ uviedol investor výstavby OC Mirage George Trabelssie.


Europa Business Centrum v Banskej Bystrici
Aj na túto budovu nás upozornil čitateľ z Facebooku. Výšková budova vyrástla pri obchodnom centre Europa Shopping Center v lokalite Na troskách. Podľa nášho malého prieskumu medzi Banskobystričanmi problémom nie je ani tak samotná budova, ako jej umiestnenie, ktoré narúša inak harmonickú panorámu centra mesta napríklad z pohľadu smerom od Námestia SNP.



Hotel Arli v Galante
Centrum Galanty patrí tiež medzi tie, ktoré namiesto zelene „zdobí“ veľký skelet. Na začiatku namiesto natlačeného betónového molocha stála vízia hotela, ktorý mala postaviť spoločnosť SK Hotel, s. r. o. Tá však s odvolaním sa na krízu nedodržala termíny a nakoniec od dostavby hotela ustúpila úplne. Mesto si zatiaľ podľa vedúceho právneho oddelenia Miroslava Psotu nárok na zmluvnú pokutu zatiaľ neuplatnilo. Jediné východisko videlo v odpredaji betónovej kostry, nový majiteľ AVA stav, s. r. o., však chce namiesto hotela na námestí vybudovať polyfunkčný objekt s bytmi. Galanťania teda namiesto malého námestia majú v centre natlačenú betónovú ohavu.


Výstavba na Beblavého ulici v Bratislave
„Bratislavské pamiatky dostávajú na frak. Dlhé roky bolo mesto naklonené viac na stranu developerov než na stranu občanov, a stále to nie je dobré,“ tvrdí Matej Vagač z občianskej iniciatívy Bratislava otvorene. Aj preto sa títo aktivisti predvčerom rozhodli usporiadať protest priamo pod Bratislavským hradom, kde vyrástol dom architekta Dušana Fischera. Ten sa podľa aktivistov stavia v rozpore so zákonom a narušuje charakter pamiatkovej rezervácie v tejto časti mesta.
„Snažil som sa všetko spraviť tak, ako si to vyžaduje zákon. Čo tu bolo netransparentné, keď všetky kompetentné inštitúcie sú informované?“ reagoval pre TASR Fischer. V pôvodnom územnom pláne podľa Fischera vznikla technická chyba, preto požiadal o zmenu stavebného povolenia v rozsahu tejto zistenej chyby.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:04