StoryEditor

Od mojej najlepšej partie ma mali odviesť psychiatri

20.04.2012, 00:05
Šachová legenda Lubomír Kaválek, ktorý vyhrával olympijské medaily pre Ameriku, v rozhovore pre HN.

Životnú dráhu mu predurčila zle kopnutá lopta, ktorá pristála na rozohranej šachovnici. A hoci sa stal najmladším šachovým majstrom v histórii Československa, na olympiádach hrával výlučne pod americkou vlajkou. Lubomír Kaválek.

Šachisti musia mať kondíciu porovnateľnú s vrcholovými športovcami. Prečo?
Hráči pri šachu doslova strácajú kilogramy. Tak dve kilá za partiu. Keď v roku 1984 začal hrať Karpov s Kasparovovom, tak za päť mesiacov – lebo tak dlho ten zápas trval – schudol dvadsať kíl. Sovietske politbyro sa bálo, že tí dvaja sa navzájom zabijú, preto zápas zastavili. O osem mesiacov začali hrať znovu a vtedy sa stal Kasparov prvý raz majstrom sveta.

Aké je vaše maximum?
Za mojich čias to bolo päť hodín, potom sa hra prerušila. No v súčasnosti sa to stopnúť nedá – aby si súperi na seba nenasadili počítače. Takže dnes sa hrá zväčša tých sedem hodín bez prestávky.

Môže si šachista pomôcť aspoň jedlom či pitím?
Ja som zažil ešte starých majstrov, čo si pomáhali pivom s vodkou. Napríklad taký Švéd Stahlberg počas jednej olympiády vytopil v Tel-Avive Sheraton. Vrátil sa z baru na hotel, dal si napúšťať vaňu, sadol si na posteľ, zvliekol si jednu ponožku... a zaspal. My sme náhodou boli o poschodie vyššie, takže nás nevytopilo. (Smiech.)

Mala som skôr na mysli, či je dovolené niečo konzumovať pri samotnom turnaji.
Myslíte doping? No tak napríklad Botvinnik si nosieval termosku a tvrdieval, že je v nej káva. Neviem to však potvrdiť, nikto ho nekontroloval. (Úsmev). Karpov si zas nosieval jogurt, robievali si z neho srandu, že podľa jeho farby sa rozhodoval, ktorou figúrkou bude ťahať.

A čo pomáhalo vám?
Ja som zvykol piť kávu, no najmä fajčiť. Zvlášť, keď som hrával s Holanďanom Donnerom - vtedy nám nestačili meniť popolníky. Napokon nám partia zmizla v dyme. Ja som tento náš zvyk vždy prirovnával k maratóncovi, ktorý by bežal 42 kilometrov s cigaretou v ústach. (Smiech.) No fajčenie na šachových turnajoch už pravdaže zakázali.

Dajú sa šachové zručnosti trénovať aj inak ako pri samotnej hre?
Iste, zvlášť v súčasnosti, keď si môže človek tisíce šachových partií stiahnuť z internetu. V našich časoch sme už po treťom ťahu museli improvizovať. Dnes si môžu šachisti pripraviť dvadsať ťahov vopred. Funguje to asi takto: Viem, že večer hrám s pánom Hruškom, tak si na internete vyhľadám, aké otvorenia (úvodná časť šachovej partie, ktorá významne poznamená ďalšiu hru – pozn. red.) pán Hruška volil za posledný rok, a na základe toho si na neho pr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:13