StoryEditor

Domácim svahom kraľujú nové lanovky

22.11.2012, 23:02
Pozrite si ceny skipassov v slovenských strediskách, prehľad noviniek a ubytovaní.



Slnečná terasa na Vrátnej. Snímka: archív strediska

V znamení Chopku. Priliehavejší slogan na tohtoročnú domácu lyžiarsku sezónu by ste hľadali len ťažko. Lanovkové prepojenie južnej a severnej strany nízkotatranského kopca je udalosť, na ktorú lyžiari čakali roky. Pridanou hodnotou lanovky Funitel je okrem toho jej výrazná „vetruodolnosť“ (až do rýchlosti vetra 120 kilometrov za hodinu). A navyše – vyvezie vás k nej  lyžiarsky výťah Twinliner, technická novinka, o akej Slovensko doteraz nechyrovalo.

V kadi medzi vločkami
„Osobitnou investíciou je vybudovanie Tropického raja s karibskou klímou, palmami či morskou vodou v akvaparku Tatralandia,“ píše v súvislosti s blížiacou sa sezónou Zuzana Nemcová zo Slovenskej agentúry cestovného ruchu. Táto informácia asi najlepšie svedčí o tom, že lyžovanie už ani u nás nie je len o spúšťaní sa svahmi, ale aj o stále hojnejších doplnkových službách a spoločných balíčkoch, obsahujúcich skipas, ubytovanie a wellness.

A ukazuje sa, že takáto pridaná hodnota môže mať aj nádych skutočnej slovenskej exotiky. Ako inak by ste nazvali napríklad možnosť vliezť si do „open air“ kúpacej kade pri drevenici neďaleko lyžiarskeho strediska Regetovka (18 km od Bardejova) a sledovať padajúce vločky? Alebo učiť sa po večeroch hrať na fujare, pliesť korbáče a v noci sa vybrať na túru s pochodňami? Mimochodom, Vrátnu, ktorá okrem týchto pridružených zážitkov ponúka aj zrekonštruovaný detský park, sa túto sezónu oplatí navštíviť aj z iného dôvodu: Práve toto stredisko sa totiž stalo najnovším prírastkom Slovakia Super Skipasu. Za 350 eur tak môžete celú sezónu lyžovať už v siedmich lyžiarskych strediskách (Jasná Nízke Tatry, Park Snow Donovaly, Snowparadise Veľká Rača, Ružomberok – Malinô Brdo, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica.) Novinkou sú aj štyri skibusy, ktoré budú premávať medzi tatranskými strediskami. Na Liptove sa zas môžete zviezť Ski-Aqua busmi, ktoré vás dopravia do stredísk Jasná a Ružomberok, ale aj do aquaparkov – Tatralandia, Gino Paradise Bešeňová a Aqua –Vital Park Kúpele Lúčky.

Boj o dĺžku pobytu
... a vôbec, zdá sa, že slovenské strediská začínajú čoraz viac budovať/renovovať/organizovať všetko, čo len návštevníkom na očiach vidia. Až natoľko, že napríklad Jana Gantnerová z Grand Hotel Bellevue v Novom Smokovci už vlastne ani nevidí rozdiel medzi našimi a zahraničnými službami. Možno len v tom, že sú lacnejšie. Vzhľadom na svoju kvalitu jedny z najlacnejších, čo oceňuje aj britský portál skyscanner.net, ktorý Jasnú v tomto smere zaradil v rámci svetových stredísk na ôsme miesto.

No kto by si začal nostalgicky zúfať nad typicky slovenským bojom lyžiarov a poskytovateľov služieb, nemusí. Ostáva ešte doťahovanie sa o dĺžku pobytu. Hoci naši hotelieri sa už pomaly zmierujú s trendom častejších, zato kratších dovoleniek (s priemernou dĺžkou pobytu lyžiarov kdesi medzi 2,5 až 3,6 nocami), jeden nocľah predýchajú len ťažko. A tak sa tomu snažia vyhnúť zľavovými kartami, ktoré si návštevník pri viac ako dvoch či troch nocľahoch uplatní doslova všade: od bufetu až po vírivku. „A funguje to,“ pritakáva Peter Straka, riaditeľ hotela Galileo Donovaly. Nuž, milí lyžiari, ostáva vám len dobre si preštudovať, čo pre vás túto sezónu chystajú ostatné strediská.

 

Prehľad stredísk:

Jasná Nízke Tatry
Stredisko túto sezónu splní dlhoročné sny mnohých lyžiarov: severnú a južnú stranu Chopka opäť prepoja lanovky. Moderný zasnežovací systém navyše poskytuje garanciu snehu minimálne 5 mesiacov v roku. A ratolesti iste ocenia veľkú detskú arénu.
Vzdialenosť: od Bratislavy: 295 km (cca 41,55 eura), od Košíc: 185 km (cca 26,58 eura)                               
Nadmorská výška: 900 – 2 024 m
Začiatok sezóny: 1. decembra (oficiálne otvorenie), deň predtým lyžovačka za jedno euro.
Novinky: Tri lanovky. Prelomovou je kabínková lanovka Funitel, ktorá umožňuje jazdu až do 120-kilometrovej rýchlosti vetra, jej prepravná kapacita je 2 480 osôb za hodinu. Novinkou v rámci Slovenska je tiež lanovkový systém Twinliner – šikmý výťah, ktorý zabezpečí presun lyžiarov aj peších turistov z Bielej púte do údolnej stanice Funitelu.
Ceny skipassov: Od 26 eur/deň pre dospelých, od 18 eur zľavnený, deti do 6 rokov zdarma. Špeciálne pobytové balíky umožňujú využívať zľavy až do 30 percent.
Zjazdovky: 45 km lyžiarskych trás (o 9 km viac ako pred rokom), 26 km technicky zasnežovaných trás (o 6 km viac ako pred rokom)
Počet vlekov/lanoviek: 15 (plus tri detské)/11 (štyri kabínkové, sedem sedačkových)
Kapacita: 24-tisíc osôb/hodina
Ubytovanie: Hotel Srdiečko: 49 eur/noc/2 osoby (hlavná sezóna)
    Penzión Alžbeta 79 eur/3 noci s raňajakmi/osoba
    Hotel Junior Jasná 29 – 67 eur/noc/2 osoby
Tip HN:    Nenechajte si ujsť gastronomický zážitok na svahu a využite atraktívny večer zážitkov s jazdou na ratraku a večerou v reštaurácii Von Roll na Lukovej vo výške 1670 m n. m.

Lanovka Funitel. Snímka: archív strediska

Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica, Štrbské pleso a Starý Smokovec
Tri strediská, každé s inou atmosférou a inými možnosťami. Štrbské Pleso umožňuje aj slalom či bežkovanie, v Starom Smokovci si môžete požičať funtools ako snow-bike, snow-scoot, ski-fox a užiť si nočnú sánkovačku, a Tatranská Lomnica zasa ponúka napríklad večer zážitkov, spojený s jazdou na ratraku, so slávnostnou večerou vo vysokohorskej reštaurácii a s nočnou jazdou na funtools s čelovkami.
Vzdialenosť:     od Bratislavy: 343 km (cca 47,93 eura), od Košíc: 129 km (cca 18,72 eura)         
Nadmorská výška:    1 010 – 2 196 m
Začiatok sezóny:    1. decembra (oficiálne otvorenie), na deň predtým je naplánovaná lyžovačka za jedno euro.
Novinky:    Lanovka v Lomnickom sedla bude už v zime kožená. Starú dvojsedačkovú lanovku stredisko vylepšilo o komfortnejšie čierno-strieborné sedačky.
Ceny skipassov:    Od 23 eur/deň pre dospelých, od 16 eur zľavnený, deti do šesť rokov zdarma.  Špeciálne pobytové balíky umožňujú využívať zľavy až do 30 percent.
Zjazdovky:    21,655 km, 17 km technicky zasnežovaných
Počet vlekov/lanoviek:    9/11
Kapacita:    10 145/6 900/4 340 osôb/hodina
Ubytovanie:     Hotel Morava, Tatranská Lonmica 27,50 eura/noc /osoba, Penzión Litvor, Štrbské Pleso  17 – 23 eur/noc/osoba, Villa Siesta, Starý Smokovec, 77 – 113 eur/noc/2 osoby
Tip HN: Zvezte sa na vyhrievanej 6-sedačkovej lanovke s oranžovými bublinami (na snímke, archív strediska) z Tatranskej Lomnice na Štart či jedinej 8-sedačkovej lanovke na Slovensku s modrými bublinami na Bukovú horu.



Ružomberok – Malinô Brdo
Stredisko láka návštevníkov na atrakcie pre snoubordistov (Snow Park), nelyžiarov na jazdu na gumových pneumatikách (snowtubing), parkovanie a skibus zadarmo a 5 km upravených bežkárskych trás.
Vzdialenosť:     od Bratislavy: 256 km (cca 35,37 eura), od Košíc: 197 km (cca 27,35 eura)
Nadmorská výška:    545 – 1 209 m
Začiatok sezóny:    V týždni medzi 15. a 22. decembrom (v prípade dobrých podmienok). Ak sa lyžovačka začne do 24. decembra, návštevníci získajú v prvý deň sezóny celodenný skipass za jedno euro.
Novinky:    Ski-Aqua bus, ktorý bude denne bezplatne voziť do strediska hostí z akvaparkov Gino Paradise Bešeňová a Aqua Vital Lúčky.
Ceny skipassov:    24,50 eura/deň pre dospelých, 19,50 eura/deň pre juniorov a seniorov, 18 eur/deň pre deti (hlavná sezóna), spoločný skipass s Park Snow Donovaly, do 30. 11. výhodný predpredaj sezónneho skipassu.
Zjazdovky:    12 km zjazdoviek, z toho 70 percent umelo zasnežovaných
Počet vlekov/lanoviek:    2 /2 (plus 4 vleky pre deti)
Kapacita:    8 130 osôb/hodina
Ubytovanie:    Hotel Hrabovo od 11,40 eura/noc/osoba, Májekova chata od 14 eur/noc/osoba, Hotel Vila Gross od 40 eur/noc/2 osoby
Tip HN:    Ak chcete mať presný prehľad o vašich prelyžovaných kilometroch, navštívte portál www.skiline.cc

Jasenská dolina
Rodinné lyžiarske stredisko láka na vhodné podmienky pre menej náročných či deti a tiež na Skipass Turiec – spoločný pre strediská Jasenská dolina, Snowland Valčianska dolina a Winterpark Martinky.
Vzdialenosť:     od Bratislavy: 234 km (cca 32,37 eura), od Košíc: 242 km (cca 34,50 eura)
Nadmorská výška:    540 – 796 m
Začiatok sezóny:    15. decembra (jubilejná 50. sezóna)
Novinky:    Stredisko Lehota bude mimo prevádzky.
Ceny skipassov:    Od 12,90 eura/ deň pre dospelých, od 8,90 eura/deň pre deti, pre rodiny s deťmi Rodinný pas Jasenská dolina so zľavou 20 percent.
Zjazdovky:    2,6 km (všetky umelo zasnežované)
Počet vlekov / lanoviek:    5/1
Kapacita:    6 100 osôb/hodina
Ubytovanie:    Penzión Brest od 35 eur /noc/2 osoby, Chata Havranovo 12 eur/noc/osoba, Penzión Turčiansky dvor 9 – 17 eur/noc/osoba
Tip HN: Vyskúšajte nordic walking na náučnom chodníku, prepájajúcom stredisko Kašová a obec Belá-Dulice. Paličky si môžete požičať v informačnom centre.

Roháče – Spálená
Dobré a vždy upravené lyžiarske trate, perfektná skialpinistická trasa a čistá vysokohorská príroda: aj to sú jedny z bonusov tohto strediska.
Vzdialenosť:     od Bratislavy: 281 km (cca 42,36 eura), od Košíc: 205 km, (cca 30,67 eura)
Nadmorská výška:    1 030 – 1 454 m
Začiatok sezóny:    1. decembra
Novinky:    Snouwboardový park.
Ceny skipassov:    21 eur/ deň pre dospelých, 15 eur/deň pre deti a seniorov, 7-dňová permanentka 114/75 eur
Zjazdovky:    4,615 km
Počet vlekov/lanoviek:    3/1
Kapacita:    4 700 osôb/hodina
Ubytovanie:    Julianin dvor 24 – 46 eur/noc/osoba, Hotel Tatrawest od 15 eur/noc/osoba, Horský hotel Osobitá 60 eur/noc/2 osoby
Tip HN:    Ak by ste mali záujem o horského vodcu, prednášky horskej služby, fakultatívne výlety, posedenie pri ľudovej hudbe či dopravu auto/mikrobusom – stačí obrátiť sa na stredisko.

Baba – Pezinok
Hodinové lístky, udržiavané bežecké trate, večerné lyžovanie a bezkontaktný lístkový systém: aj to sú dôvody, pre ktoré sa oplatí navštíviť malokarpatské stredisko.
Vzdialenosť:     od Bratislavy: 42,6 km (cca 7,42 eura), od Košíc: 397 km (cca 56,40 eura)
Nadmorská výška:    527 m
Začiatok sezóny:    najneskôr 20. decembra
Novinky:    Bezplatné parkovanie aj na hornom parkovisku, otvorenie detskej škôlky s lanovým vlekom.
Ceny skipassov v hlavnej sezóne:    dospelí 15 eur/deň, juniori a seniori 12 eur/deň, deti 9,50 eura/deň
Zjazdovky:    3,3 km
Kapacita:    3120 osôb/hodina
Počet vlekov/lanoviek:    5 /1
Ubytovanie:    Hotel Zochova chata 129 eur/noc/2 osoby, Motel na vrchu Baba 30 – 40 eur/noc/osoba, Chata Korenný vrch  33,19 eura/noc/2 osoby                      
Tip HN:    Ak ste lyžiar – začiatočník, navštívte blízku Zochovu chatu neďaleko Modry.

Park Snow Donovaly
Stredisko sa profiluje ako rodinné. Dobrí lyžiari si prídu na svoje na Novej holi, pre nelyžiarov je pripravená ľadová plocha a atrakcie ako psie a konské záprahy či snowparagliding.
Vzdialenosť:     od Bratislavy: 227 km (cca 31,25 eura), od Košíc: 397 km (cca 56,40 eura)
Nadmorská výška:    910 – 1 361 m
Začiatok sezóny:    nie je stanovený, závisí od počasia
Novinky:    Show na snehu – každodenná akcia (začiatok o 12. h) s množstvom hier a jazdou v snežnom vláčiku.
Ceny skipassov v hlavnej sezóne:    26 eur/deň pre dospelých, 21 eur/deň pre juniorov a seniorov, 18 eur/deň pre deti
Zjazdovky:    11 km (17 zjazdoviek)
Počet vlekov/lanoviek:    14/2
Kapacita:    14 100 osôb/hodina
Ubytovanie: Hotel Galileo od 109 eur/noc/2 osoby, Horský hotel Šachtička od 66 eur/noc/2 osoby, Penzión Zornička 89,90 eura/noc/2 osoby (turistická ubytovňa: 43,90 eura/2 osoby)
Tip HN: Navštívte so svojimi deťmi najväčší detský fun park v strednej Európe v lokalite Mistríky, ktorý ponúka výučbu lyžovania pre najmenších. 



Park Snow Donovaly. Snímka: archív strediska

Kubínska hoľa
Stredisko s južnými zjazdovými svahmi a výhľadmi na Oravu, Nízke aj Západné Tatry, Chočské vrchy a Malú a Veľkú Fatru.
Vzdialenosť:     od Bratislavy: 261 km (cca 39,14 eura), od Košíc: 225 km (cca 31,61 eura)
Nadmorská výška:    676 – 1 396 m
Začiatok sezóny:    20. decembra
Novinky:    Trojhviezdičkový Hotel Green (66 lôžok) v bezprostrednej blízkosti zjazdovky. Stredisko získalo najvyššie hodnotenie – 5 hviezdičiek.
Ceny skipassov v hlavnej sezóne:    21 eur/deň pre dospelých 17,50 eura/deň pre juniorov, 13,50 eura/deň pre seniorov a deti
Zjazdovky:    14 km
Počet vlekov/lanoviek:    8/2
Kapacita:    4 000 ľudí/hodina
Ubytovanie:    Hotel Belez 33 eur/noc/osoba, Chata Trafo 11 eur/noc/osoba, Chata na Kubínskej holi 10 eur/noc/osoba
Tip HN:    Spojte lyžovačku s pobytom v akvaparkoch. V okolí Kubínskej hole ich je niekoľko: Aquarelax Dolný Kubín, Kúpele Lúčky, Thermal park Bešeňová, Tatralandia Liptovský Mikuláš či Meander park Oravice.

Ski Bachledova
Celosezónna garancia snehu, výhľad na panorámu Belianskych Tatier, zjazdovky vo všetkých druhoch obťažnosti. Detský areál Sunkid a detská škôlka. Stredisko láka aj na parkovanie a skibus zdarma.
Vzdialenosť:     od Bratislavy: 362 km (cca 51,45 eura), od Košíc: 142 km, (cca 20,84 eura)
Nadmorská  výška:    920 – 1 160 m
Začiatok sezóny:    7. decembra
Novinky:    Večerné lyžovanie v cene celodenného lístka, nová sánkarská dráha a nová dráha pre snowrafting, nová detská škôlka.
Ceny skipassov na začiatku sezóny: 17 eur/deň pre dospelých 12 eur/deň pre deti. Pri pobyte od troch dní zľavy na skipassy.
Zjazdovky:    11 km
Počet vlekov/lanoviek:    9/2
Kapacita:    8 270 osôb/hodina
Ubytovanie:    Hotel Bachledka 48 eur/noc/osoba, Hotel Magura 15 eur/noc/osoba, Penzión Goral Turist 12,50 eura/noc/osoba
Tip HN:    Zabavte sa pri nowraftingu, na bobovej a tubingovej dráhe.


Park Snow Paradise Veľká Rača
Prepravná kapacita až 9 800 osôb za hodinu a jedna z najdlhších bobových dráh v Európe, v dĺžke takmer 2 kilometre. Aj toto ponúka jedno z našich najväčších lyžiarskych stredísk. Tešiť sa môžete aj na fínsku sánkovačku či karneval.
Vzdialenosť:     od Bratislavy: 221 km (cca 30,85 eur), od Košíc: 220 km, (cca 30,44 eur)
Nadmorská výška:    630 – 1 050 m
Začiatok sezóny:    víkend 8. –  9. decembra, prvý deň skipass za 10 eur
Novinky:    Pribudli dva skibusy, rekonštrukcia prístupovej cesty do časti Dedovka, nové typy skipassov.
Ceny skipassov v hlavnej sezóne:    27 eur/deň pre dospelých, 22 eur/deň pre juniorov, 19 eur/deň pre deti. (Špeciálny 3-dňový skipas, vo vybraných dňoch lyžovačka za 10 eur na deň.)
Zjazdovky:    14 km (13 zjazdoviek)
Počet vlekov/lanoviek:    3/3
Kapacita:    9 700 osôb / hodina
Ubytovanie:    Hotel Marlene 42 eur/noc/osoba (hlavná sezóna), Hotel Bocy 29 eur/noc/osoba, Penzión Lalíky 23 eur/noc/osoba
Tip HN:    Ak ste príliš zaneprázdnení a nestíhate dennú lyžovačku, možno vás osloví novinka – sezónny  večerný skipas.

Veľká Rača. Snímka: archív strediska.

 

Winter Park Martinky
Jedno z mála mestských lyžiarskych stredísk je unikátne vysokým množstvom prírodného snehu. Poteší i fakt, že deti do desiatich rokov majú detský vlek zdarma. 
Vzdialenosť: od Bratislavy: 193 km (cca 26,72 eura)
                       od Košíc:  257 km  (cca 35,64 eura)
Nadmorská výška: 1 150 – 1 465 m
Začiatok sezóny: neuviedli
Novinky: neuviedli
Ceny skipasov v hlavnej sezóne: 24 eur/deň pre dospelých, 20 eur/deň pre juniorov a seniorov, 17 eur/deň pre deti
Zjazdovky: 13,3 km
Počet vlekov/lanoviek: 5/1
Kapacita: 6 120 osôb/hodina
Ubytovanie: Apartmánový dom Nová ponorka 110 eur/noc/apartmán (4 lôžka), Apartmány Margo Sun 20 eur/noc/osoba, Chata Bystruška 25 eur/noc/osoba
Tip HN: Vyskúšajte snežnicové túry po zasnežených kútoch Malej Fatry. Dobrodružné sú najmä nočné prechádzky s čelovkami a vareným vínom na záver.



Vrátna Free Time Zone
Druhé Top stredisko na Slovensku okrem iného ponúka skialpinistické trate v celkovej dĺžke 19 km či paragliding. Slnečná terasa s pohodlnými ležadlami vo výške 1 494 m n. m.
Vzdialenosť: od Bratislavy: 221 km (cca 32,12 eura)
                       od Košíc: 242 km (cca 35,01 eura)
Nadmorská výška: 600 – 1 709 m
Začiatok sezóny: polovica decembra
Novinky: Na Pasekách sa jeden z vlekov vymenil za vyšší, komfortnejší a s vyššou kapacitou. Kompletne sa zrekonštruoval detský park. Vrátna sa sa stala súčasťou Slovakia Super Skipas.
Ceny skipasov v hlavnej sezóne: 25 eur/deň pre dospelých, 21 eur/deň pre juniorov, 17 eur/deň pre deti a seniorov
Zjazdovky: 14 (18 km)
Počet vlekov/lanoviek: 14/2
Kapacita: 11 500 osôb/hodina
Ubytovanie: Chata na Grúni 20 eur (hlavná sezóna)/noc s polpenziou/osoba, Hotel Boboty 25 eur (hlavná sezóna)/noc/osoba, Chata Vrátna 11 eur (hlavná sezóna)/noc/osoba
Tip HN: Oddýchnite si na slnečnej terase s pohodlnými ležadlami vo výške 1494 m n. m.

Opalisko – Závažná Poruba
Centrum rodinného typu, s upravenými svahmi, kde si prídu na svoje nielen zdatní lyžiari, ale aj úplní začiatočníci a hlavne deti.
Vzdialenosť: od Bratislavy: 287 km (cca 39,70 eura)
                       od Košíc: 171 km (cca 24,15 eura)
Nadmorská výška: 640 – 1030 m
Začiatok sezóny: pravdepodobne 1. december
Novinky: neuviedli
Ceny skipasov: 10 – 19 eur/deň pre dospelých, 14,50 – 16 eur/deň pre juniorov, 8 – 13 eur/deň pre deti
Zjazdovky: 3,25 km
Počet vlekov/lanoviek: 4/1
Kapacita: 5 240 osôb/hodina
Ubytovanie: Hotel Sorea od 65 eur/noc/2 osoby, Penzión Zivka 64 eur/2noci/osoba, Privát Kamilka 10 eur/noc/osoba
Tip HN: V stredisku sa oplatí vyskúšať bežecký areál s osvetlením s celkovou dĺžkou 30 km bežeckých tratí.


Snowland Valčianska dolina
Moderné prímestské stredisko s dobrým prístupom pre motorové vozidlá. Bezplatné parkovanie pre 500 áut a 10 autobusov.
Vzdialenosť: od Bratislavy: 223 km (cca 30,75 eura)
                       od Košíc: 237 km (cca 32,81 eura)
Nadmorská výška: 510 – 830 m
Začiatok sezóny: neuviedli
Novinky: neuviedli
Ceny skipasov: 13 – 21 eur/deň pre dospelých, 9 – 15 eur/deň pre deti a seniorov
Zjazdovky: 4,7 km
Počet vlekov/lanoviek: 5/1
Kapacita: 5 240 osôb/hodina
Ubytovanie: Penzión pod pivnicou 110 eur/noc/apartmán, Hostel u Yettiho 13 eur/noc/osoba, Privát Švec, Valča 15 eur/noc/osoba
Tip HN: Zakorčuľujte si na prírodnom klzisku v areáli.

Anketa: Ktoré je vaše obľúbené lyžiarske stredisko a prečo?
Odpovedajú slovenskí biznismeni.


Marián Moder, riaditeľ stratégie a marketingu spoločnosti Ferona
Priznám sa, že poznám málo stredísk, zato sa pravidelne vraciam do Jasnej, kde sa naozaj dobre cítim. Sú tam síce vyššie ceny, no zodpovedajú tomu aj služby: vleky, infraštruktúra... A tiež mi vyhovuje, že je tam najväčší počet zjazdoviek v rámci Slovenska.

 

 

 

 

Igor Krigler, konateľ spoločnosti VB Leasing
Stredisko Val Gardena v Dolomitoch. Perfektne vybudované stredisko, vynikajúce lyžiarske podmienky, parádne panorámy, služby, a najmä napojenie na ostatné strediská. Jeden lístok vám platí na 1 500 kilometrov zjazdoviek a 400 vlekov.

 

 

 

Miroslav Paulen, šéf privátneho bankovníctva ČSOB
Ja by som zdôraznil dve: Val Thorens vo francúzskych Alpách a Mölltaler Gletscher v Rakúsku. Ide o v istom zmysle protikladné strediská. To prvé patrí s 500 vlekmi a so 600 zjazdovkami k najväčším na svete, rozkladá sa v troch údoliach a poskytuje nespočetné možnosti lyžovania. To druhé sa rozkladá na ľadovci a vládne v ňom podstatne intímnejšia atmosféra. Zvykol som si naň.

 

 

 

Juraj Hirner, predseda Predstavenstva Zipp Bratislava
Preferujem domáce lyžiarske strediská, a to Spálenú dolinu v Západných Tatrách a hlavne Jasnú – Chopok Sever – Demänovskú Dolinu. V súčasnosti trávim takmer každý víkend na severných svahoch Chopka. Dôvody sú: ľahká dostupnosť – asi 2,5 hodiny z Bratislavy po R1 alebo D1, vybudované stredisko, krásne upravené zjazdovky, moderné sedačky, krátke čakacie časy na lanovky, dostupné ceny, elegantné služby na svahoch, kvalitné ubytovacie zariadenia, pocit domova. Myslím si, že Jasnú je dnes možné prirovnať kvalitou k stredným alpským strediskám.

 

 

Natália Blaškovičová, riaditeľka spoločnosti Prestige Concierge
Pre nadšencov lyžovania a zimných športov by som určite odporučila stredisko Whistler Blackcomb v Britskej Kolumbii v Kanade, ktoré patrí medzi najlepšie, čo sa týka zjazdoviek (3 ľadovce). Skúseným lyžiarom s adrenalínom v krvi sa určite oplatí vyskúšať Heli skiing na úžasných The Bugaboos v pohorí Purcell Mountains, tiež v Kanade.
Pre nelyžujúcich „lyžiarov“, ktorí navštevujú lyžiarske strediská skôr kvôli horskej atmosfére a apes-ski, by som odporučila Gstaad, Švajčiarsko. Amosféra tohto horského mestečka je priam očarujúca, nelyžiari môžu stráviť deň vo výbornom spa v hoteli Gstaad Palace, potom si to namieriť do palacinkárne Apple Pie a ukončiť deň tancovaním v legendárnom klube GreenGo.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:31