StoryEditor

Zabudnite na lacné materiály, radí blogerka z Módneho pekla

10.01.2013, 23:00
Ostrá kritička módnych prešľapov, blogerka Ada, varuje pred najväčšími plesovými katastrofami.

Ste známa svojou nekompromisnou kritikou českých módnych prehreškov. Čo hovoríte na modely, ktoré sa objavujú na slovenských plesoch či spoločenských akciách?
Podľa toho mála, na čo som narazila na internete, si myslím, že je to podobné ako v Česku. Veľa ľudí na to, s prepáčením, trochu „kašle“. Obleky, ktoré sedeli naposledy pred maturitou, príliš dlhé rukávy na sakách, veľa lacných materiálov na šatách, okukané modely z požičovní, cukríkové farby, topánky s veľmi dlhým špicom, všetkého veľa... A návleky na predlaktie. Tie vyšli z módy pred tridsiatimi rokmi. Keď už na nich niečo chceme mať,  tak aspoň zvoľme rukavice!
Čo vám z toho všetkého prekáža najviac?
Najviac mi prekáža taký ten kŕč, napätosť, presvedčenie, že je nutné mať na sebe metre lesklého saténu a kilogramy bižutérie, aby to bolo dosť slávnostné.
Čo by ste v Módnom pekle zaradili na prvé miesto v kategórii plesové faux pas?
Keď si dáma oblečie šaty, ktoré sú určené  na párty, a nie na ples. Typicky minišaty pod zadok nemajú na plese čo robiť. Ani v „kulturákoch“ v Hornej Dolnej.

Jeden z posledných príspevkov na vašej stránke je o šatách pre princezné, kde spomínate, že každá žena je latentná straka a aj flitrové či čipkové šaty môžu byť krásne. Znamená to teda, že klasickým  róbam pre princezné alias „tortám“ ešte neodzvonilo?
Tým tak skoro neodzvoní. Ale ako som už povedala, menej je niekedy viac. Šaty môžu byť krásne bez jediného flitra. Je potrebné  vybrať si  ozdobný prvok  a nechcieť ich všetky naraz.
S ktorými materiálmi či prvkami by sme ešte mali na plesových šatách zaobchádzať mimoriadne opatrne?
S organtínom. To je   tvrdá lesklá priehľadná látka, používa sa na spodničky. Alebo sa nazberá a použije sa ako horná vrstva, alebo sa z nej robia bolerká, štóly... Ja by som jej prenechala na spodničky a na vrchnú časť by som ju nepoužila. Hodvábny organtín je krásny materiál, ale  umelý sa veľmi leskne a vyzerá jarmočne. Osobitne šáliky, prehodené cez ramená, sú divné. Hodvábny alebo polyesterový žoržet je vďaka svojej splývavosti oveľa krajší.
Ak by ste dámam pri výbere plesovej róby mali dať  základnú radu, ako by znela?
Nesnažte sa byť za každú cenu sexy v korzete s obrovským výstrihom a vysokým rozparkom.
Jedna z typických otázok je, či do spoločenských otvorených topánok patria pančuchy alebo nie.
Na ples pančuchy patria. Do otvorených topánok sa vyrábajú jemné, takmer neviditeľné pančuchy bez zosilnenej špičky. Už v päťdesiatych rokoch sa také robili pre dámy, ktoré chceli nosiť moderné topánky s otvorenou špičkou.
V prípade pánskeho plesového odevu sú možnosti o menšie. Ako sa môže muž odlíšiť od zástupu čiernych „rovnošiat“?
U mužov je sila v detailoch, pretože inak sa  s klasickým oblekom veľa toho nedá urobiť. Oblek by mal perfektne sedieť, z rukávov môžu vykúkať manžety na manžetové gombíky, pohrať sa dá so zladením gombíkov, vreckovky vo vrecku a motýlika. K tomu patria pekné, perfektne vyčistené topánky. Upravené vlasy, hladko oholená tvár alebo upravené fúzy a príjemná vôňa.
Spomenuli ste oblek. Kedy je však lepšie siahnuť  po smokingu, prípadne až fraku?
Na menší ples stačí bežný tmavý oblek s motýlikom – ako sa nosil na tanečnú. Inak je ideálny smoking, na veľké slávnostné plesy jedine s čiernym motýlikom, inak môže byť motýlik aj farebný. Frak je vysoko formálny odev, typicky sa nosí len na  nóbl plesy. Je napokon aj ťažšie zohnateľný, smoking kúpite alebo požičiate celkom bežne a neurobíte si s ním hanbu ani na Plese v opere.
Platí ešte pravidlo, že muž by sa mal jemne zladiť s farbou šiat svojej partnerky?
Nie je to dogma, ale vyzerá to dobre. Muž tým dá decentne najavo, že s touto dámou patria k sebe a chcú, aby im to spolu pristalo.
Na vašom blogu radíte iným, ale ako budú vyzerať vaše plesové šaty?
Budú z čiernej čipky s telovou podšívkou, teda klasické.

01 - Modified: 2004-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vážení čitatelia, 02 - Modified: 2004-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O vedu sa nikto neháda 03 - Modified: 2004-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Avíza
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:29