StoryEditor

Socialistické družstvá boli neschopné. Tak im predával seno

27.04.2012, 00:05
Autor:
(iba)(iba)
Prečítajte si príbehy troch známych mužov, ktorí sa dokázali obracať pred prevratom aj po ňom.

Sú ľudia, ktorí sa dokážu presadiť za každého režimu. A vôbec nemusí ísť len o „prevracačov“ kabátov. Prečítajte si príbehy troch úspešných ľudí, ktorí svoj talent vedeli zúročiť aj v časoch, keď bolo zakázané „vytŕčať“.


 

Družstvá boli neschopné. Tak som im predával seno

Ján Lunter, zakladateľ spoločnosti Alfa Bio a softvérovej firmy Proces

K úspešným podnikateľom, ktorí sa vedeli obracať aj počas minulého režimu, patrí aj náš priekopník na poli racionálnej výživy. Ján Lunter, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Alfa Bio, si dokázal na vtedajšie pomery privyrábať kráľovsky – a navyše úplne legálne: ťažil z neschopnosti socialistických družstiev zabezpečiť na svoje potreby dostatok sena. Ako dnes so smiechom konštatuje, režimu v tom bránili štyria hlavní nepriatelia: jar, leto, jeseň a zima.

Vidly za traktorom

A tak si s manželkou za peniaze zo svadby nekúpili nábytok, ale starý traktor... a začali „podnikať“. Písal sa rok 1980 a v Československu platil zákon, že družstvá môžu odkupovať seno aj od súkromníkov. „Samozrejme, každú zimu sa vyhrážali, že to bolo naposledy, no potom prišla jar a opäť sa všetko rozbehlo nanovo.“

Vyštudovaný kybernetik, ktorý trávil mladosť pri oprave traktorov, sa nebál ani investícií: spoločne s bratom vrážali čas i peniaze do technických zlepšovákov. Ten prvý – neskôr hanlivo nazvaný Lajdák – sa neosvedčil, zato Sandokan – alias vidly pripevnené za traktorom – im pomohol celkom slušne zefektívniť prácu. Až tak, že jedno leto si Ján Lunter dokázal svoj priemerný programátorský príjem (asi 1 600 korún) zlepšiť o rovných 90-tisíc. Pravdaže, proti podobným úspechom „skrytých kapitalistov“ sa režim snažil poistiť stanovenými limitmi. Našťastie, odvedenú prácu mohol Ján Lunter a jemu podobní prerozdeliť medzi príbuzných.

Jano, rob aspoň menšie kôpky
„Samozrejme, že som sa stal okoliu tŕňom v oku. Veď predsa – ako to vravie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 02:54