StoryEditor

Jedenásť trás, desiatky pamiatok a... váš bicykel

Cyklosezóna je zase tu. Pripravili sme pre vás tipy na nové, ale aj osvedčené slovenské cyklotrasy.

Naprieč Európou

Dĺžka: takmer 4 500 km (z toho slovenská časť má 23 km)
Prevýšenie: u nás žiadne
Náročnosť: stredná
Trasa slovenskej časti: hraničný prechod Berg - smer Rajka

Bratislavskí cyklisti sa od 2. mája môžu napojiť na takmer 4 500 km dlhú cyklotrasu Eurovelo 6. Cyklotrasy Eurovelo prechádzajú takmer celým starým kontinentom a „šestka“ sa nazýva tiež River Route, teda Cesta riek. Spája totiž tri veľké európske rieky: Loiru, Rýn a Dunaj. Nový bratislavský úsek vedie po petržalskej strane Dunaja a prepája Nový most so Starým. Po napojení sa na túto cyklotrasu môžete pokračovať až do Viedne, respektíve opačnou stranou do Budapešti. Ak sa rozhodnete pre južný smer, cesta vás hneď za slovensko-maďarskými hranicami dovedie aj do vinárskeho mestečka Tata. Navštíviť tu môžete napríklad Zsigmondov zámok zo 14. storočia alebo Staré jazero s možnosťou vodných športov. Trasa pokračuje cez Ostrihom a barokové mestečká Visegrad, Vac a Szentendre, kde nájdete mnoho historických pamiatok.

Kopaničiarska „všehochuť“

Dĺžka: 61 km
Náročnosť: stredná/cestný bicykel
Prevýšenie: 256 m
Povrch: väčšinou cesty II. a III. triedy
Trasa: Senica – Prietrž –Turá Lúka – Myjava – Stará Turá – Vaďovce – Hrachovište – Višňové – Čachtice

Kopaničiarska magistrála je ako stvorená pre tých, ktorí majú radi mix rôznych aktivít a zážitkov. Cesta malebným kopaničiarskym krajom sa začína v Senici a pokračuje cez Prietrž pred Bukovec. Cez osadu Belanskovci sa dostanete do Turej Lúky, kde odporúčame návštevu zrekonštruovaného Gazdovského dvora. Nazriete v ňom do života v oblasti Myjavy spred sto rokov. Deti poteší možnosť vyskúšať si staré remeslá, dospelých skôr možno kalíštek poctivej slivovice. Trasa potom vedie cez Myjavu cez ďalšie bývalé kopaničiarske sídla do Starej Turej.

Milovníci sakrálnych pamiatok nech neobídu kostoly v oboch mestách či husitskú vežu v Starej Turej. Otužilci môžu vyskúšať vodu v nádrži Dubník, menej odvážni výlet na loďke na malý ostrov v strede. Pokračuje sa smerom do Čachtíc, kde síce už nenájdete krvilačnú grófku, ale hrad určite áno. Tip na dlhší výlet: z tejto trasy sa dá odbočiť buď na Malokarpatskú cyklomagistrálu (pri Čachticiach), alebo ponad Považany dostať sa až k Váhu a napojiť sa na Vážsku cyklomagistrálu. V lete si môžete odskočiť ešte na neďalekú Zelenú vodu. Tip pre rodiny s deťmi: za Čachticami odbočte smerom na Krakovany a navštívte Matúšovo kráľovstvo v miniatúrach v Podolí – rozrastajúci sa park zmenšených modelov slovenských hradov a zámkov.

Vodná cesta za tigrami a mlynom

Dĺžka: 18 km
Náročnosť: nízka/cestný bicykel
Prevýšenie: žiadne
Povrch: asfaltová a poľná cesta
Trasa: Kráľová pri Senci – Kostolná pri Dunaji – Hurbanova Ves – Jelka – Kráľová pri Senci

Doslova vychádzkovú trasu zvládnete s prehľadom do dvoch hodín, pokiaľ využijete všetky možnosti, ktoré ponúka, strávite v blízkosti Malého Dunaja príjemné víkendové popoludnie. Začiatok vedie po „asfaltke“, ktorá vás vyvedie z Kráľovej pri Senci cez Kostolnú pri Dunaji smerom na Hrubú Boršu. Asi po troch kilometroch narazíte na prvú zastávku, ktorú ocenia najmä rodiny s deťmi. Oáza sibírskeho tigra je chovná stanica, kde sa snažia zachrániť vzácneho tigra ussurijského pred vyhynutím.
Ak sa chcete pokochať pohľadom na tieto šelmy počas pracovných dní, treba sa ohlásiť vopred. Cez víkendy a sviatky sa tam dostanete popoludní do piatej. Odtiaľ sa vydáte cez Hurbanovu Ves popri tamojšej konskej farme smerom k Jelke, kde vás už cesta zavedie k Malému Dunaju a ďalšej atrakcii – vodnému mlynu.
Tip pre labužníkov: v tamojšom bufete údajne pripravujú výborných pečených pstruhov. Tip pre športových nadšencov: neobíďte Golf Jelka, palice sa dajú aj požičať a k dispozícii sú aj aktivity pre deti.

Železná opona ožíva na bicykli

Dĺžka: 92 km na Slovensku (9 500 km)
Náročnosť: nízka (na našom území)/ cestný bicykel
Prevýšenie: -
Povrch: asfaltová cesta
Trasa: Hohenau – Moravský Sv. Ján – Malé Leváre – Gajary –Suchohrad – Záhorská Ves – Vysoká pri Morave – Devínska Nová Ves – Devín – Bratislava-Petržalka – Kittsee

Časy, keď sa nad Európou rozprestierala pomyselná železná opona, sú, našťastie, už preč. Ak chcete vedieť, kde sa presne nachádzala, a nie sú vám cudzie výzvy, môžete vyskúšať kompletnú diaľkovú cyklotrasu. Vopred však upozorňujeme, že má 9 500 km a dostanete sa naprieč starým kontinentom od Barentsovho mora po Čierne more. Pre tých, čo si na podobné exhibície netrúfnu, by zaujímavý mohol byť minimálne slovenský úsek trasy EuroVelo 13 nazvanej Cesta železnej opony (Iron Curtain Trail).

Cesta má v jednotlivých krajinách rôzny charakter, vedie divočinou bez ľudských obydlí aj cez husto obývané a rozvinuté oblasti, cez hory aj po rovine, pozdĺž morského pobrežia aj popri riekach, poza malé dedinky aj cez veľké mestá. Na naše územie vstupuje na hraničnom priechode Hohenau – Moravský Sv. Ján a pokračuje pohraničím až do rakúskeho Kittsee. Na trase vedúcej v bratislavskej Petržalke sa dostanete do miest, kde boli kedysi natiahnuté zátarasy, pristavte sa pri niektorom zo zrekonštruovaných bunkrov alebo obnovenom cintoríne z 1. svetovej vojny. Cesta je značená ako červená cyklotrasa s logom EuroVelo 13 Iron Curtain Trail alebo veľkým červeným C

Tri rieky a sedemnásť pamiatok na kolesách

Dĺžka: 370 km
Náročnosť: stredná/ cestný bicykel
Prevýšenie: -
Povrch: asfaltová cesta
Trasa: Nitra – Mojmírovce – Poľný Kesov – Šurany – Nové Zámky – Kolárovo – Komárno –Tata (Maď.) – Ostrihom (Maď.) – Visegrád (Maď.) –- Levice – Tesárske Mlyňany – Topoľčianky  – Jedľové Kostoľany – Hostie – Jelenec – Oponice - Nitra

Ak sa vám pri údaji o dĺžke trasy roztriasli kolená, nezúfajte. Náučný cyklochodník, ktorý vznikol v rámci projektu Euroregión Váh – Dunaj – Ipeľ na kolesách, je zostavený tak, aby ste si podľa chuti mohli zvoliť ľubovoľný úsek. Cesta spojila vyše dve desiatky pamiatok či iných zaujímavostí v regióne, ktoré môžete navštíviť na jednej zo 17 zastávok. V Nitre, Mojmírovciach. V Nových Zámkoch, Komárne a Leviciach nájdete tiež podrobné infomapy na lepšiu orientáciu.

A čo sa oplatí vidieť? Napríklad hrady Gýmeš, Hrušov či tri hrady na maďarskej strane, komárňanskú protitureckú pevnosť, Živánsku vežu v Jedľových Kostoľanoch či synagógu v Šuranoch. V Topoľčiankach si popri kaštieli a národnom žrebčíne odskočte aj na pohár vína a v Poľnom Kesove nevynechajte termálne kúpalisko. Arborétum v Tesárskych Mlyňanoch býva na jar obzvlášť krásne, zaujímavosťou, o ktorej ste možno nevedeli, je prírodná rezervácia Zúgov pri Nových Zámkoch. A určite aj sami nájdete ďalšie zaujímavé zákutia.

Na kolesách popod Malé Karpaty

Dĺžka: 31,5 km
Náročnosť: stredná/cestný bicykel
Prevýšenie: 90 m
Povrch: zväčša cesty II. a III. triedy, tiež lesné a poľné
Trasa: Modra – Kráľová – Dubová – Častá – Doľany – Matildin dvor – Dolné Orešany – Horné Orešany – Lošonec – Smolenice – Trstín

Ak máte chuť na nenáročnú cyklotúru v malebnom prostredí, určite vás nesklame trasa vinúca sa popod Malé Karpaty. Začína sa v Modre, rodisku Ľudovíta Štúra, preslávenom tiež vinárstvom a keramikou. Zelená značka vás krátkym, no prudkým stúpaním privedie do blízkosti obce Kráľová, kde si môžete zaplávať v miestnej nádrži. Trasa pokračuje cez dedinku Dubová, z ktorej vedie cesta k rekreačnému zariadeniu Fugelka, ideálnemu na pešiu túru na vrch Kukla s vyhliadkovou vežou.

Cyklochodník ďalej stúpa do obce Častá, kde by ste si nemali nechať ujsť príležitosť odbočiť na žlté značenie a spraviť si výlet na Červený Kameň. (Stredoveký hrad s množstvom atrakcií a častými sprievodnými podujatiami nadchne aj deti.) Z Častej cyklotrasa  pokračuje na Doľany, Dolné a Horné Orešany. Kto zaváhal a nezaplával si v Kráľovej, v Horných Orešanoch dostáva druhú možnosť. Trasa pokračuje okrajom dedinky Lošonec až do Smoleníc. Okrem zámku z 19. storočia tu stojí zato navštíviť aj praveké slovanské hradisko na vrchu Molpír a jaskyňu Driny. Na začiatku obce sa zelená cyklotrasa spája s modrou, pričom cyklotrasy ďalej pokračujú do Trstína, kde sa napájajú na Malokarpatskú cyklomagistrálu.

Hojdačka na Turčianskej cyklomagistrále

Dĺžka: 55 km
Náročnosť: stredná /cestný i horský bicykel
Prevýšenie: 245 m
Povrch: zväčša asfaltový
Trasa: Vrútky – Sučany – Turčianska Štiavnička – Sklabinský Podzámok – Sklabiňa – Dražkovce – Belá – Necpaly – Blatnica – Mošovce – Turčianske Teplice

Turiec je na vyznačené cyklocesty naozaj bohatý, pričom táto, vinúca sa predhorím Veľkej Fatry a spájajúca severnú a južnú časť regiónu, vraj patrí k najpôsobivejším na Slovensku. Trasa, na ktorej vás čaká mnoho stúpaní, ale aj krásnych, rýchlych a dlhých zjazdov, sa začína vo Vrútkach. Odtiaľto cesta viac-menej stúpa cez obce Lipovec a Turčianske Kľačany, popri jazere Ontário až do Turčianskej Štiavničky, v ktorej sa oplatí sa zastaviť kvôli botanickej záhrade. Pomerne prudký kopec vás dovedie až pod zrúcaninu Sklabinského hradu. Koho by lákali veľkofatranské krásy, môže si odtiaľto spraviť výjazd do Kantorskej doliny.

Na tých ostatných čaká hojdačka: zaslúžené klesanie do dediny Dražkovce, stúpanie ku križovatke do Jasenskej doliny a zjazd až do Belej – ďalšej východiskovej obce pre veľkofatranské túry začínajúce sa v Jasenskej či Belianskej doline. Mimochodom, do všetkých troch spomínaných dolín vedú asfaltové cyklotrasy. Krátke stúpanie vás dovedie do Necpál, kde sa oplatí pobudnúť kvôli štyrom kaštieľom a ranogotickému Kostolu sv. Ladislava. Po kratšom stúpaní za obcou vás čaká pohodový úsek smerom na partizánsku Blatnicu: tá zaujme zrúcaninami rovnomenného hradu a múzeom Karola Plicku. Obec je východiskom pre ďalšie dve veľkofatranské doliny: Gaderskú – ktorá je považovaná za najkrajšiu v Turci – a Blatnickú. Predposledným bodom na trase je rozľahlá obec Mošovce, kde okrem kúpaliska narazíte na rokokovo-klasicistický kaštieľ s rozsiahlym anglickým parkom, pamätné miesto rodného domu Jána Kollára, mauzóleum s múzeum remesiel či secesný skleník a pavilón. A potom nasleduje už len pohodová rovinka až do príjemne ospalého kúpeľného mestečka Turčianske Teplice, kde sa okrem iného môžete osviežiť v niektorom z dvoch kúpalísk.

Cestou slobody

Dĺžka: 46 km
Náročnosť: vysoká
Prevýšenie: 590 m
Povrch: asfalt
Trasa: Tatranská Kotlina – Kežmarské Žľaby – Tatranská Lomnica – Starý Smokovec – Tatranská Polianka – Vyšné Hágy – Štrbské Pleso – Podbanské

Známa Cesta slobody je spojnicou medzi tatranskými osadami. Jej dĺžku si môžete prispôsobiť podľa svojich schopností. Hneď na začiatku trasy si v Tatranskej Kotline môžete pozrieť jedinú sprístupnenú jaskyňu Tatier, Beliansku jaskyňu, ktorej vznik dodnes nie je úplne objasnený. V Tatranskej Lomnici je k dispozícii Tatrabob a najnovšie aj streľba lukom – s možnosťou streľby na rozmiestnené 3D terče ako pri ozajstnej poľovačke. Pri prestávke na Štrbskom Plese sa môžete vyviezť 4-sedačkovou lanovkou na Solisko vo výške 1 814 metrov nad morom. Deťom je k dispozícii Mini Tatralandia Park, dospelým bungee jumping na legendárnom veľkom skokanskom mostíku či paraglyding.
V Tatranskej Kotline sa navyše pripája nová cyklotrasa vedúca do Spišskej Belej, ktorá 1. mája oslávila svoje prvé „narodeniny“.

Na východ od raja

Dĺžka: 40 km
Náročnosť: stredná
Povrch: asfalt, lesná, poľná cesta
Trasa: Spišské Tomášovce – Smižany – Iliašovce – kaplnka Sans-Souci – Harichovce – Kačelák – Danišovce-Hájenka – Klčov – Baldovce – Spišské Podhradie
 
Cestou zo Slovenského raja na Spišský hrad vás bude sprevádzať výhľad na členitú scenériu stredného Spiša. V dedinkách, cez ktoré budete prechádzať, sa oplatí vidieť najmä historickú architektúru – či už ranogotický kostol v Smižanoch alebo zrúcaniny kaplnky či liehovar z roku 1920 v Iliašovciach. Takmer pred cieľom vás bude čakať hneď niekoľko pamiatok zapísaných do zoznamu UNESCO – Spišská Kapitula, Spišské Podhradie, Spišský hrad či Sivá Brada. Na opačnom konci tejto cyklotúry – v Spišských Tomášovciach – nájdete vstup do Slovenského raja. Tam je novinkou možnosť cyklotúr mimo vyznačených trás, podmienkou však je sprievod vyškoleného sprievodcu.

Z doby kamennej do svetovej vojny

Dĺžka: 50 km
Náročnosť: stredná
Prevýšenie: do 250 m
Povrch: asfalt
Trasa: Kokšov Bakša – Nižná Myšľa – Ždaňa – Skároš – Trstené pri Hornáde – Čaňa
– vhodné pre horský bicykel

Na trase medzi dedinkami v okolí Hornádu môžete natrafiť na viaceré zaujímavosti. Jedným z najkrajších miest je sútok Hornádu a Torysy. V Nižnej Myšli, archeologickej lokalite, ktorá bola osídlená zrejme už v neolite, nájdete aj unikáty. V miestnom múzeu môžete vidieť napríklad rituálny chlieb starý 3 700 rokov. V neďalekom Skároši zase objavíte vojenské múzeum v prírode s pamätníkom vojakom padlým počas druhej svetovej vojny. Výlet môžete zakončiť kúpaním v jazere Tajvan pri Čani.   

Oravské stúpania za malinami, hubami a výhľadmi

Dĺžka: 27 km
Náročnosť: stredná/trekový, horský bicykel
Prevýšenie: 520 m
Povrch: asfaltový, horský
Trasa: Dolný Kubín, centrum – Bysterec – Malý Bysterec – Beňova Lehota – Oravský Podzámok – Kňažia – Dolný Kubín

Orava pre slabo vyznačené trasy zatiaľ, žiaľ, nepatrí k cykloturistickým rajom. Pre tých, ktorí ju napriek tomu túžia spoznať zo sedla  bicykla, máme jeden exkluzívny tip. Východiskom našej cyklotrasy je dolnokubínske námestie, z ktorého sa treba vydať popod lyžiarske stredisko Kuzmínovo cez visutú lavicu na sídlisko Bysterec. Trasa pokračuje okolo zimného štadiónu, Aquarelaxu, železničnej zastávky Bysterec až k čerpacej stanici a ďalej po ceste I/70 na odbočku na mestskú časť Malý Bysterec – Zochovu ulicu. Na jej začiatku narazíte na rodinnú reštauráciu Anna i nové červené cykloznačenie.

Pred túžobným výjazdom z mesta treba ešte prejsť mestskú časť Beňova Lehota a potom už prichádza stúpanie na parkovisko „Pikula“ a prvé výhľady na Roháče. Asfaltka, na ktorej treba zahnúť doprava, vás dovedie na križovatku ku chate na Kubínskej holi. Tu nie je od veci dočasne zosadnutúť z bicykla - polhodinový výstup určite stojí zato. Z chaty sa núka nádherný výhľad na dolnú Oravu,  Roháče, Nízke Tatry, Malú i Veľkú Fatru. Za križovatkou sa cyklotrasa pomaly blíži k svojmu vrcholu. Čoskoro prichádza zaslúžené klesanie, pri ktorom si treba dávať pozor na zlú cestu či  lesnú zver. No nezaškodí ani zopár zastavení: kvôli magnetickým výhľadom i lesným radostiam v podobe malín, jahôd či hríbov. Na konci zjazdu prekvapí netradičný pohľad na Oravský hrad týčiaci sa na skalnom brale. Lákadlom, pre ktoré sa takisto oplatí zoskočiť  na zem, je aj múzeum kočov či splav rieky Oravy na pltiach. Spiatočná cesta vedie cestou I. triedy v smere na Dolný Kubín, na ktorej treba odbočiť do lyžiarskeho strediska Racibor a pokračovať starou cestou ponad ferozliatinové závody až do mestskej časti Kňažia. Do východiskového bodu vás privedú mestské komunikácie.

Tip: Zjazd na Hrebienku
Od júla 2010 pribudla vo Vysokých Tatrách možnosť downhillu (zjazdu) na bicykli. Giant Bike Park na Hrebienku ponúka dve alternatívy: zjazd po červenej trati po prírodnom povrchu, alebo modrú, turistickú, vhodnú aj pre rodiny s deťmi. Trate sa začínajú pri hornej stanici pozemnej lanovky na Hrebienku a končia sa pri dolnej stanici v Starom Smokovci. Súčasťou červenej trasy sú aj drevené či hlinené klopené zákruty, no vďaka miernemu sklonu by s ňou nemali mať problém ani menej skúsení jazdci. Po modrej asfaltovej trase môžete zísť aj na kolobežke. Zjazd si môžete vyskúšať tiež v bike parku v Bachledovej doline.

Snímky: archív a archív Mariana Kasalu

01 - Modified: 2004-08-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oslabovanie koruny sa po víkende zastavilo 02 - Modified: 2004-08-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prudký výpredaj na pomarančovom džúse
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:11