StoryEditor

Na stáži v najlepšej reštaurácii sveta

18.05.2012, 00:04
Michal Konrád, šéfkuchár reštaurácie Fou Zoo, strávil tri týždne v kodaňskej Nome.

Michal Konrád s Renem Redzepim, šéfkuchárom kodaňskej Nomy. Snímka: archív M.K.

Absolútna poriadkumilovnosť a tri navzájom nezávislé kuchyne. Jedna na produkciu potravín, ďalšia na výdaj a tretia na vymýšľanie nových jedál. Približne toto si popri predtým nevidených technologických postupoch ako prvé vybaví v mysli Michal Konrád, šéfkuchár reštaurácie Fou Zoo, pri spomienke na trojtýždňovú stáž v kodanskej Nome. „Len čo tu niekto zbadal na zemi čo len špinku, okamžite utekal po metličku s lopatkou.“

Táto skutočnosť je o to cennejšia, že personál najlepšej reštaurácie sveta dokázal na to nájsť silu aj počas viac ako šestnásťhodinového pracovného času, za ktorý si vydýchol prakticky len raz: keď si všetci spoločne sadli ku kope kvalitného jedla s dezertmi a šalátmi.

Pre Michala bol určitým prekvapením aj tichý „boj“ s takmer štyridsiatimi kuchármi, z ktorých sa každý snažil získať pre seba najväčší hrniec v kuchyni. Opakovane sa to darilo aj jemu.

Napriek množstvu stresových situácií ho mrzelo jediné: fakt, že tu mohol zostať iba tri týždne. A ako vidí po tejto stáži rezervy slovenských reštaurácií? „Veľa z nich si nezakladá na kvalite a čerstvosti potravín, čo v podstate tvorí základ úspechu. Chýba tu tiež dostatok školeného personálu a ochota ľudí učiť sa nové veci.“ 

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 07:12