StoryEditor

Východniari a Bratislavčania: čo si o sebe navzájom myslia

07.10.2011, 00:00
Ak chcete vedieť v čom sú najlepší východniari a v čom Bratislavčania, ktoré miesta na východe, či na západe považujú za najkrajšie a ktoré spomienky na jedných, či druhých nevedia vymazať z pamäte? Čítajte nižšie.

Marián Čekovský, muzikant- východniar

1. Čo je podľa vás najkrajšie na východe Slovenska?
Vychádza tu slnko o pár minút skôr ako na západe. Krásne je tu aj vďaka sopečnému pohoriu Vihorlat, Tatrám. Ale aj Bratislava je krásna tým, ako sa postavila na nohy a vyrástla na pekné mesto.

2. V čom sú východniari najlepší?
Sú to priamočiari ľudia, za čo hovorí už len dialekt, ktorý používajú, a ktorému takmer nikto, kto tam nežije, nerozumie. Sme ľudia viac spätí s prírodou, chodíme na hríby, no nie preto, aby sme ich predávali pri ceste, ale aby sme boli v horách už aj kvôli našim deťom. Sme nútení stále niečo robiť, sme zruční a takmer každý východniar si dokáže ak nie opraviť chladničku, tak sa aspoň o to pokúsiť. A určite sme mystický národ. Od veselých Rusínov, cez dynamických Zemplínčanov, až po výbušných Šarišanov.

3. V čom sú Bratislavčania najlepší?
Z ekonomického hľadiska bolo hlavné mesto vždy na tom lepšie, na druhej strane veľmi veľa Bratislavčanov má korene na východe a opačne. Dokonca mnoho mojich predkov pochádza z Bratislavy. Možno nie sú až takí energickí ako na východe, ale majú v sebe mešťanstvo a schopnosť robiť veci najlepšie, ako sa len dá.

5. Máte nejakú vtipnú príhodu s Bratislavčanom?
Najlepšie príhody vznikajú v okamihu, keď sa na pumpu vyrojí desiatka východniarov. Osobne sa snažím veľmi zrozumiteľne rozprávať, aby nedošlo k nedorozumeniu. Jeden kolega muzikant sa však raz pozabudol a pýtal si švabliky. Predavačka nechápala, čo chce, tak som jej musel preložiť, že zápalky.

6. Zažili ste nepríjemné situácie len preto, že ste východniar?
Ak mám negatívne zážitky, tak nie preto, že som z východu, ale že s niekým vediem spor ako s človekom. Boh nestvoril východniarov a západniarov, ale ľudí, to by si všetci mali uvedomiť.

 

Miroslav Kulla, konateľ spoločnosti RWE Gas Slovensko - žije v Košiciach
 

1. Čo je podľa vás najkrajšie na východe Slovenska?
Priamočiari a úprimní ľudia, ktorí sa venujú svojej rodine a záleží im na dobrých medziľudských vzťahoch. Samozrejme, je tu krásna príroda, a to nehovorím len o Tatrách.

2. Čo je podľa vás najkrajšie na západnom Slovensku, resp. Bratislave?
Bratislava je centrom spoločenského a kultúrneho života, je tu najviac oddychových a relaxačných zón. Veľkou výhodou je rozvinutá infraštruktúra.

3. V čom sú najlepší východniari?
Myslím si, že ich najväčšou prednosťou je hrdosť na vlastné korene.

4. V čom sú najlepší Bratislavčania?
Život v hlavnom meste je rýchly a vôbec celý svet je dnes uponáhľaný, no jeho obyvatelia to úspešne zvládajú.

5. Máte nejakú vtipnú historku, ktorá sa vám prihodila s východniarom/Bratislavčanom?
Je ich plno, ale ani o jednej nemôžem povedať, že išlo o správanie typické pre východniara alebo Bratislavčana. Vždy záleží na danom človeku. No ešte stále sa mi stáva, že niektorým slovám nerozumiem, či už na východe alebo západe Slovenska.

6. Zažili ste už nejaké nepríjemné situácie iba kvôli tomu, že pôsobíte na východnom Slovensku?
Ani nie. Hádam len chýbajúca infraštruktúra ľuďom komplikuje život.

 

Monika Flašíková  Beňová, europoslankyňa - Bratislavčanka

1. Čo je podľa vás najkrajšie na východe Slovenska?
Je ťažké označiť alebo spomenúť len jedno mesto či jednu vec, ktorá je na východnom Slovensku tá naj... Pre mňa osobne je krásna Levoča, lebo tam mám rodinu po starom otcovi. Košice majú krásne námestie a príjemných ľudí. Niekoľkokrát som bola v Spišskom Hrhove a určite medzi dominanty patrí Spišský hrad. No a, samozrejme, mojím obľúbeným je aj golfové ihrisko Black Stork vo Veľkej Lomnici.

 2. V čom sú východniari najlepší?
Sú úprimnejší, prejavujú emócie veľmi otvorene. Vedia sa dobre a veselo zabávať a majú Mariána Čekovského, ktorého mám veľmi rada, zvlášť jeho hudbu a humor. Mám východniarov rada, nakoniec mám čiastočne tiež východniarsku krv po dedovi.

3. V čom Bratislavčania?
Kto sú dnes Bratislavčania? Tých pôvodných Prešporákov je dnes v Bratislave málo. Bratislava je mesto, v ktorom sa prezentujú všetky časti Slovenska. Tí tzv. starí Bratislavčania to občas ťažko znášajú, ale ja som, naopak, presvedčená, že ľudia z ostatných kútov Slovenska priniesli do Bratislavy novú energiu. Viem to posúdiť aj podľa toho, že druhá časť mojej rodiny sú práve starí Prešporáci. Bratislavčania sa občas tvária povýšenecky či snobsky, ale myslím si, že je to len z akejsi obavy, že im niekto zasiahne do ich komótneho spôsobu života, ktorý sa im väčšinou spája so starými tradíciami typu prechádzky po Korze, kávička u Rolanda a podobne. Bratislava je dnes však už kozmopolitné mesto a k tomu patrí aj dobré spolunažívanie nielen s cudzincami, ktorí tu pracujú, ale aj so Slovákmi, ktorí sa rozhodli prísť do Bratislavy za novými príležitosťami.

4. Mate nejakú vtipnú príhodu s východniarmi?
Keď som išla prvý raz do Spišského Hrhova, tak ma navigovali, že: „za oštiepkami doľava“, lebo na hlavnej ceste je taká búdka, v ktorej predávajú syrové výrobky.
Alebo aj z detstva, môj prastarý otec mal v Levoči dom a choval morky. Na jeseň im vždy uháčkovali papučky a morky v háčkovaných farebných papučkách mám dodnes pred očami, aj po 40 rokoch.

5. Zažili ste nepríjemne situácie len preto, že ste Bratislavčanka?
Ako presvedčená optimistka  z pamäte vymazávam zlé zážitky, ak ma však niečo  mrzí, tak azda to, že nás Bratislavčanov nemajú východniari radi.

 

Peter Pišťánek, spisovateľ

1. Čo je podľa vás najkrajšie na východe Slovenska?
Asi tá príroda. Miestami.

2. V čom sú Východniari najlepší?
Najlepší, hm. To neviem, ale obdivujem na nich, akí sú súdržní aj v relatívne cudzom prostredí. Preto dosiahnu tak veľa, lebo okrem toho, že sa vyznačujú urputnou ambicióznosťou, sa navzájom aj vedia podržať. A to je v tomto svinskom svete veľmi dôležité.
 

3. V čom Bratislavčania?
To sa mi ťažko hovorí, lebo som rodený Bratislavčan a aj všetci moji predkovia z otcovej strany. V celej vystopovateľnej minulosti. Povedal by som, že najviac sa mi na Bratislavčanoch páči špecifický humor. A určitý svetácky nadhľad, ktorý majú geneticky daný, pretože Bratislava bola odjakživa viacjazyčná a viacnárodná a kedysi si tu bezproblémovo nažíval maďarský, nemecký, slovenský, židovský, ale trebárs aj bulharský živel. Bratislavská mentalita je mi veľmi blízka, ale že by boli Bratislavčania v niečom najlepší, to neviem.

4. Máte nejakú vtipnú príhodu s východniarom?
Vojenčinu som si odkrútil v Lešanoch pri Prahe a bolo tam veľa východniarov, takže o veselé zážitky nebola núdza. Prinajmenšom teraz, s odstupom tridsiatich rokov, sa mi začínajú zdať veselé.

5. Naopak, zažili ste nepríjemné situácie len preto, že ste Bratislavčan?
Nikdy. To asi súvisí s tým, že v osobnom kontakte zo mňa priam vyžaruje nekonfliktnosť a najvnútornejšie presvedčenie, že  nikto si nevybral miesto, kde prišiel na svet. Voľne parafrázujúc Švejka, v živote je najdôležitejšie, aby človek vôbec odniekiaľ bol, všetko ostatné už potom závisí od neho.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:07