StoryEditor

S delením majetku to nebolo ideálne, tvrdí exposlanec za HZDS

29.11.2012, 23:02
Poslanci, ktorí pred 20 rokmi hlasovali za rozdelenie ČSFR, hovoria o tom, ako sú spokojní s vtedajšou deľbou federálneho majetku.

Ján Smolec, v čase delenia poslanec za HZDS:
S odstupom času sa na všetko zlé zabudne. S delením majetku to nebolo také ideálne. Napríklad to, ako sa presúvali peniaze z Národnej banky do súkromných bánk a po rozdelení sa vracali naspäť. To sú však nevyrovnané účty, ktoré nie sú také rozhodujúce – samostatnosť Slovenska sa ukázala ako dobrý krok a myslím si, že naše vzťahy s Čechmi sú teraz ešte lepšie ako predtým. Nelúčili sme sa s nenávisťou, veď s poslancami ODS sme sa dokonca objímali. Oni pochopili, že Slovensko má byť samostatné, že rozpory zaniknú a život potvrdil, že aj zanikli.

 

 

 

Kamil Haťapka, v čase delenia poslanec za SNS:
Pokiaľ ide o rozdelenie, po dvadsiatich rokoch je ťažké hovoriť, či to bolo správne alebo nie. V každom prípade nie je správne, že Česi používajú vlajku, pričom sme sa dohodli, že ju používať nebudeme ani my, ani oni. Ale to sú Česi.

 

 

 

 

 

Irena Belohorská, v čase delenia poslankyňa za HZDS:
Mala som to šťastie, že práve v tých historických časoch som bola pri riešení týchto otázok. My sme vtedy presadili, že delenie majetku bude pred rozdelením republiky. Bola som pri delení jedného sektora a tie komisie boli vrcholne korektné. Prebehlo to bez jedinej hádky, z oboch strán bolo cítiť veľkorysosť. Nezvrhlo sa to na handrkovanie podobné tomu s našimi južnými susedmi o Gabčíkovo – Nagymaros.

 

 

 

 

Peter Baco, v rokoch 1992 – 1994 minister poľnohospodárstva a výživy SR:
Asi pred  desiatimi rokmi som vystúpil v Národnej rade Slovenskej republiky a vyčíslil som, že pri rozdeľovaní približne 400 miliárd korún  zostalo v Česku v ich prospech. Bol to náš poplatok za to, že sme sa mierovo rozdelili. Určite sa isté „chytráčenie“ odohralo aj zo slovenskej strany. Som rád, že sa to uzavrelo bez veľkého konfliktu. Z môjho pohľadu sme však za rozdelenie zaplatili viac ako Česi. Mám v Česku veľa kamarátov, ale keď si pripomínam vtedajšiu realitu, som rád, že sa to skončilo takto, že máme každý svoj štát.

 

 

Snímky: HN/Pavol Funtál

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:05