StoryEditor

"Vychytávky" a tipy na novú cyklosezónu

04.05.2012, 00:00
Autor:
(iba)(iba)
Prečítajte si, vďaka čomu si pri oprave defektu nazašpiníte ruky, či na ktorej webovej stránke sa dočítate o "cyklo friendly" zariadeniach.

Ak chcete mať prehľad o svojich výjazdoch a počte odšliapaných kilometrov, vyskúšajte webový portál Team Ride Manager. Ide o server, ktorý jednoduchou cestou kombinuje  užitočné vlastnosti osobného tréningového manažéra s výhodami komunitného portálu. Osamelým bicyklistom pomôže nájsť niekoho do partie, tímu zase organizovať svojich členov.

Milovníkom viacdenných cyklotúr  padnú vhod ubytovne, kde pripravujú aj energeticky výdatné raňajky, ako müsli s jogurtom, či kde si možno vyprať a usušiť výstroj alebo bezpečne si uskladniť bicykel. Zoznam certifikovaných „cyklo friendly“ turistických služieb a zariadení nájdete na rozvíjajúcej sa webovej stránke Vitajte, cyklisti!

Novinka od nemeckej firmy, stopky Sigma SC 6.12, umožňuje zaznamenať až 99 medzičasov a 7 tréningových jednotiek, pričom ešte zobrazujú najrýchlejšie kolo. Na pultoch obchodov by sa mali objaviť už koncom mája za cenu 29,95 eura.

Zlepšené cyklocomputery Rox 8.1 a Rox 9.1 vypočítavajú výkon vo wattoch, ktoré sú potrebné na uvedenie bicykla do pohybu, nie výkon, ktorý pôsobí na pedále. Do kalkulácie vstupuje typ a pozícia bicykla, hmotnosť bicykla a cyklistu, telesná výška, šírka ramien, rýchlosť, stúpanie a frekvencia pedálovania. Cena je od 139 do 210 eur.

Hrudný pás R1 Comfortex+  s textilným popruhom poskytuje komfortnejšie meranie srdcovej frekvencie. S nezmenenou spoľahlivosťou poskytuje spolu s nadmorskou výškou, sklonom, stúpaním aj hodnoty srdcovej frekvencie a frekvencie pedálovania. Cena: 30 eur

Bicykle s 29-palcovými kolesami má v ponuke skoro každá značka, za zmienku však stojí model Scott Aspect 29 Sport. Športový turistický model je stvorený na dlhšie výjazdy a jeho väčšie kolesá ušetria jazdcovi potrebnú energiu a ponúknu vyššiu stabilitu, výbornú prejazdnosť terénom a menší valivý odpor. Oproti bicyklom s 26-palcovými kolesami prechádza jednoduchšie cez nerovnosti a  má vyššiu zotrvačnosť. Mimochodom, český pretekár Jaroslav Kulhavý vlani vyhral svetový pohár v cross country práve na bicykli s 29-palcovými kolesami.  Cena: 794 eur

Aby cyklista nemusel mať doma niekoľko druhov okuliarov v závislosti od počasia, v ktorom plánuje jazdiť – či aby si nemusel pri každej zmene počasia meniť rámy – je tu jednoduchá pomoc: okuliare s PH (fotochromatickými) sklami. Ide o sklá, ktoré sa automaticky prispôsobia svetelným podmienkam: stmavnú, keď sú vystavené jasnému slnečnému svetlu a naopak, v zlých svetelných podmienkach sa stávajú takmer čírymi. Odporúčame model BBB Winner BSG-39, v cene 79,95 eura.

Každý rodič vie, že bezpečnosť dieťaťa je najdôležitejšia. Zásluhou prilby Giro Rascal bude bezpečnosť ešte vyššia – vďaka dvom integrovaným blikačkám na zadnej strane. Upínací systém One-step fit je špeciálne vyvinutý pre detské prilby, pružné pásky sa samy prispôsobia veľkosti hlavy dieťaťa. Prilba Giro Rascal má 12 otvorov na ventiláciu so sieťkou proti hmyzu, jej cena 36,95 eura.

Ak pri umývaní bicykla často zápasíte s vlastnou netrpezlivosťou, vyskúšajte CykloStar. Tento prostriedok na údržbu, ktorý používa a odporúča aj národná reprezentácia Českej republiky v cyklistike, vám totiž podstatne skráti čas dôkladného umývania bicykla. Stačí, ak penu nanesiete na znečistené miesta, rozotriete handrou či štetcom a približne o pol minútu opláchnete vodou.  Cena: 4,50 eura

Každý cyklista ocení prípravok, ktorý mu umožní rýchlo, jednoducho a bez zašpinenia rúk opraviť defekt. Pokiaľ aj vy po čomsi takom túžite, vyskúšajte Caffelatex Espresso. Je univerzálne použiteľný na duše, galusky aj bezdušové  plášte a vyjde vás na 7,70 eura. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:04